Camins de Sant Pau de Seguries
Mines de Carbur
La presa del Ter
Return

Tram 2/10. Camprodon-Ripoll

Route
18/04/2016
Index card

Introduction

Paisatge fluvial entre Camprodon i Ripoll

Aquest tram l'iniciem a Camprodon, passant per Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i finalment arribant a Ripoll. Al llarg del recorregut, podrem començar a veure els diferents aprofitaments que s'han fet del riu al llarg de la història, tot resseguint la vall de Camprodon, d'una gran bellesa paisatgística.

 

Nota: aquest itinerari i els seus punts d'interès han estat dissenyats i seleccionats, respectivament, pel Consorci del Ter, ens promotor de la Ruta del Ter.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Crossing
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  6 hours 40 minutes
 • Slope
  -380.00 meters
 • Distance
  24.94 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Environment
  Landscaping
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

Paisatge fluvial entre Camprodon i Ripoll

En el camí que passa per Camprodon i arriba a Ripoll, descobrirem l'Alt Ter i com s'ha aprofitat el riu al llarg de la història.

Passarem molt a prop de la colònia Estabanell, la primera colònia industrial que trobem al curs del Ter. Podrem gaudir també de les planes al·luvials de la Ral, aprofitades per conreus i pastures des de ben antic.  Riu avall, arribarem a una mina a cel obert de carbur (recurs geològic utilitzat com a font de llum). Un cop passat el nucli de Sant Pau de Segúries, anirem trobant un canal d'aigua que creua el camí en diversos punts, i passarem pel costat de la Central Hidroelèctrica de Sant Joan de les Abadesses (de l'any 1923). Per la Ruta del Ferro arribarem a Sant Joan de les Abadesses, on s'alça el Pont Vell: imponent construcció que creua el riu Ter.

Encarem el tram final, que ens portarà a Ripoll. Sense deixar la Ruta del Ferro, avançarem fins  arribar al pantà de Cal Gat, on hi trobem dos tipus d'observatoris: un aguait per veure aus i una plataforma per observar el bosc de ribera. Arribem a Ripoll pel CAT Can Guetes.

Durant el trajecte, podrem gaudir de la vegetació canviant d'aquesta zona: fagedes, rouredes o avellanedes que, juntament amb els prats de dall conformen aquest paisatge tan característic de la vall.

Tips

TRAÇAT

 • Descativeu les ALERTES d'allunyament a la configuració de l'app! L'actual gravació del track fa que saltin contínuament. Disculpeu les molèsties. 
 • Si en algun moment dubtem, la ruta és compartida amb altres itineraris: Camí de Sant Jaume, PR o Pirinexus.

PRECAUCIÓ

 • Sortint de Sant Pau de Segúries, haurem de passar per diversos camps, obrint i tancant filats. Cal seguir amb atenció les indicacions de la Ruta del Ter.
 • Entre Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses, hi ha un punt en què voregem la carretera. Cal anar amb compte perquè el pas és perillós. Deixarem la carretera un cop haguem passat el Restaurant Repuntxó i veiem els pals indicadors a la dreta.

AIGUA

 • Durant el camí no hi ha cap font, però es passa per dos pobles on podem abastir-nos d'aigua.

MATERIAL

 • Degut a la llargada de l'etapa, es recomana portar bateria de recanvi per al mòbil.

Save the route

What is there

What to see in: Tram 2/10. Camprodon-Ripoll

Es mostren 1 - 6 de 6

Prats de dall i boscos de ribera de la Ral

Point of interest
Landscapes
25/04/2016

La zona on ens trobem, en aquesta plana a tocar del petit nucli de la Ral, és especialment interessant en referència al patrimoni natural de la plana al·luvial de muntanya amb un paisatge de gran...

Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses

Point of interest
Architecture
25/04/2016

Entre els anys 1128 i 1138 va ser construït per encàrrec de l'abat Berenguer Arnau, amb l'ajut econòmic i personal de nobles i pagesos.

Durant els segles XIV-XV hi va haver desperfectes que van...

Ecomuseu El Molí Petit

Point of interest
Others
18/08/2017

El molí Petit era l’antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses, documentat el segle XIV, tot i que molt possiblement fos anterior a aquesta data. Fins els anys 70 del segle XX va...

Zona humida del Cal Gat

Point of interest
Environment
25/04/2016

L’anomenat pantà de Cal Gat és el petit embassament que es forma rere la resclosa de Serradal, construïda el 1945 per donar servei a la propera central hidroelèctrica del mateix nom. Es localitza...

Farga Palau

Point of interest
Others
18/08/2017

La Farga Palau de Ripoll va ser fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat fins l’any 1978, amb l’elaboració de peces d’aram. L’obrador ocupa la planta baixa d’un...

Images
Rating
/5
1 vote
100%
Ratings with comments Publish rating
Aportació d'en Jordi Gironès El tram que va del Pont del Reixac fins a la Batllia ja no es pot fer perquè el propietari del Pujol ha instal.lat unes tanques de ferro en els torrents del Muig i del Pujol tallant el pas per on abans passava el GR-1 (actualment ja l'han canviat i del Pont del Reixac, s'accedeix a la masia de la Batllia per la palanca de la Colònia Llaudet).
Visits

What to see in: Tram 2/10. Camprodon-Ripoll

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Tram 2/10. Camprodon-Ripoll

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme