Introduction
Via verda del Carrilet
Pujarem allà on es troben els llacs i ens convertirem en espectadors d'una vall on es fusiona l’historia amb un paisatge d’alta muntanya meravellós. Recorrent l’antiga via del carrilet, perfectament conservada i, sense gaire dificultat, gaudirem d’un horitzó idíl·lic a les diferents valls que conformen la Vall Fosca; Vall de Riqüerna, de Filià i de Rus.
We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:
Apple store Google Play-
TypologyTime Circular
-
DifficultyEasy
-
Duration4 hours
-
Slope60.00 meters
-
Distance13.00 km
-
ThemeFlora and faunaLandscapingEnvironment
-
ActivityBy foot
-
Rating
Slope graph
Description
Via verda del Carrilet
Un dels eslògans de la Vall Fosca és "l'energia dels Pirineus". En aquesta ruta descobrirem de primera mà el perquè això és així. Tot recorrent aquest sender ens endinsarem en un viatge al passat, recorrent l'antiga via del tren, en un entorn d'alta muntanya, on podrem gaudir de prats alpins i unes magnífiques vistes a tota la Vall.
Per iniciar el camí farem ús del telefèric de la Vall Fosca, a l'estació de Sallente 1750 m. Aquí podrem deixar el vehicle estacionat en l'aparcament habilitat.
Després de salvar els gairegé 450 m que separen les dues estacions, arribem a l'Estany Gento (2200 m), on començarem a caminar. Veurem les primeres indicacions de la via verda, que ens durà fins a la Cambra d'aigües.
És recomanable fer una visita al centre d'interpretació de l’oficina d’informació del Parc Nacional a Estany Gento, que ens ajudarà a entendre la importància de l'electricitat a la Vall i com la va modelar. Alhora ens podrem abastir d'aigua i menjar al bar, obert de juliol a setembre, ja que tant sols trobarem una font durant el camí.
L'entorn és magnífic, som a l’estatge alpí on dominen els prats de pastura, els afloraments de granit i esquitxos de pi negre. L'estany Gento, d'origen glacial, l'any 1914 després de dos anys d'obres, va ser convertit en un regulador de les aigües dels estanys superiors pel seu aprofitament. Veure'm una cascada baixant de la muntanya, fet que anirem trobant al llarg del recorregut, on l'aigua i els rierols en són els protagonistes. Uns quants metres enllà, veurem diferents vestigis de les diferents edificacions que formaven l'antiga central, com eren les instal·lacions, campaments de treballadors, una central meteorològica... Una immensa canonada posada a peu de camí és una mostra real del teixit subterrani excavat a la roca que va conduint l'aigua.
El camí que recórrer la via verda és planer i sense cap dificultat tècnica, tret dels 5 quilòmetres que separen l'estany Gento fins a la cambra d'aigües, sempre avançant sobre la via del Carrilet i a una alçada mitjana d'uns 2.100 m. Des de l'estany Gento, en uns 30 minuts, toparem amb el desviament que anuncia la baixada a Sallente pel coll de Pigolo, trencall que prendrem un cop tornem de la Cambra d'Aigües. Aquí podrem veure l'edifici i una enorme canonada que baixa l'aigua fins a la Central.
El corriol que parteix de Pigolo, molt agradable, descendeix fent ziga-zagues entre prats de pastura, gran bellesa de paisatge i també botànica. Arribant a la presa, girarem per vorejar el pantà de Sallente de nou a l'aparcament del telefèric.
Tips
TRAÇAT
- Millor descarregar-se la ruta i fer-la off-line.
- Una bona opció és deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha a peu de telefèric, d’aquesta manera ens estalviem la forta pujada fins a l’Estany Gento.
- Per fer la ruta més amena i variada, la baixada la podem fer per la canal de Pigolo. Un camí, que baixa costerut, però sense cap dificultat tècnica
- Tota la pista que ens portarà a la cambra d’aigües, l’antic camí que ocupava el carrilet, és pràcticament pla. No té cap mena de dificultat i és un passeig força agradable.
- Si arribem a Sallente en taxi, podem baixar a Capdella pel camí que surt a pocs metres un cop passada la Cambra d’Aigües. Ens estalviarem haver de tornar per on hem vingut. També senyalitzat CV: Camins Vius. (marques de pintura grogues).
- ATENCIÓ: Si a un dels túnels trobeu impediments per passar, són pel bestiar. Obriu el pas i torneu a deixar-ho com ho heu trobat.
AIGUA
- La font de Pigolo, just abans de la baixada, i una segona font a mitja baixada, que en temps de poques pluges no raja.
PRECAUCIONS
- Dificultat tècnica baixa, però per la seva longitud: 14 km, hem posat dificultat mitja. Cal estar acostumat a caminar.
- Tenir cura amb l’alçada i el fang a dins dels túnels.
- Tot i que no és imprescindible, dur una llum ens ajudarà a creuar els túnels.
- Podeu trobar el camí entollat dins algun túnel. Porteu calçat adient.
- A les baixades, l’herba mullada rellisca molt.
- ATENCIÓ: Si a un dels túnels trobeu impediments per passar, són pel bestiar. Obriu el pas i torneu a deixar-ho com ho heu trobat.
- Hi ha trams de via que fan de mal caminar. Aneu amb compte de no ensopegar.
METEO
- Ens trobem a alta muntanya, a una alçada que ronda els 2.000 m. Per tant és aconsellable mirar adequadament la previsió meteorològica. I en cas que fos necessari, prendre alguna cosa d’abric o per protegir-se de possibles xàfecs puntuals o vent.
- La crema solar ens serà imprescindible, hi ha força trams on no podrem gaudir d’ombra.
TERRENY
- Caminarem majoritàriament sobre pista de sorra i prats. En alguns punts, sobretot si ha plogut recentment, podem trobar fang. Sobretot a dins dels túnels de la via verda, haurem d’anar en compte, ja que a causa dels diferents torrents que baixen de les muntanyes, podem trobar petits basals i zones enfangades.
- La via verda és plana, l’única dificultat que hi podem trobar, serà vigilar no entrebancar-se amb la via del tren, en alguns punts, pot estar malmesa.
MATERIAL
- Calçat còmode i resistent.
- Ulleres de sol i gorra.
- Prismàtics, a primera i última hora del dia, els animals es deixen veure una mica més.
- Pals, ens seran útils sobretot si optem per baixar per la canal de Pigolo.
- Mapa topogràfic per orientar-vos.
- Càmera fotogràfica
- Frontal, tot i que els túnels són curts, en un parell d’ells, més llargs, ens serà útil per evitar trepitjar fang.
ALTRES EQUIPAMENTS
- Al costat de l’estació superior del telefèric, trobem el centre d’informació del Parc Nacional i també el bar.
- A la Central de Capdella trobem el Museu Hidroelèctric de Capdella des d’on podrem fer un recorregut per interpretar l’evolució de l'electricitat a la vall.
- Refugi de Colomina