Les víes del Carrilet
Antigues construccions vora l'estany Gento
Pujant pel canal de Pigolo
Zurück

D'estany Gento fins a la cambra d'Aigües

Route
26/09/2016
Datenblatt

Einleitung

Via verda del Carrilet

Pujarem allà on es troben els llacs i ens convertirem en espectadors d'una vall on es fusiona l’historia amb un paisatge d’alta muntanya meravellós. Recorrent l’antiga via del carrilet, perfectament conservada i, sense gaire dificultat, gaudirem d’un horitzó idíl·lic a les diferents valls que conformen la Vall Fosca; Vall de Riqüerna, de Filià i de Rus.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Einfach
 • Dauer
  4 Stunden
 • Slope
  60.00 meters
 • Entfernung
  13.00 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Landschaftsgestaltung
  Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Via verda del Carrilet

Un dels eslògans de la Vall Fosca és "l'energia dels Pirineus". En aquesta ruta descobrirem de primera mà el perquè això és així. Tot recorrent aquest sender ens endinsarem en un viatge al passat, recorrent l'antiga via del tren, en un entorn d'alta muntanya, on podrem gaudir de prats alpins i unes magnífiques vistes a tota la Vall.

Per iniciar el camí farem ús del telefèric de la Vall Fosca, a l'estació de Sallente 1750 m. Aquí podrem deixar el vehicle estacionat en l'aparcament habilitat.

Després de salvar els gairegé 450 m que separen les dues estacions, arribem a l'Estany Gento (2200 m), on començarem a caminar. Veurem les primeres indicacions de la via verda, que ens durà fins a la Cambra d'aigües.

És recomanable fer una visita al centre d'interpretació de l’oficina d’informació del Parc Nacional a Estany Gento, que ens ajudarà a entendre la importància de l'electricitat a la Vall i com la va modelar. Alhora ens podrem abastir d'aigua i menjar al bar, obert de juliol a setembre, ja que tant sols trobarem una font durant el camí.

L'entorn és magnífic, som a l’estatge alpí on dominen els prats de pastura, els afloraments de granit i esquitxos de pi negre. L'estany Gento, d'origen glacial, l'any 1914 després de dos anys d'obres, va ser convertit en un regulador de les aigües dels estanys superiors pel seu aprofitament. Veure'm una cascada baixant de la muntanya, fet que anirem trobant al llarg del recorregut, on l'aigua i els rierols en són els protagonistes. Uns quants metres enllà, veurem diferents vestigis de les diferents edificacions que formaven l'antiga central, com eren les instal·lacions, campaments de treballadors, una central meteorològica... Una immensa canonada posada a peu de camí és una mostra real del teixit subterrani excavat a la roca que va conduint l'aigua.

El camí que recórrer la via verda és planer i sense cap dificultat tècnica, tret dels 5 quilòmetres que separen l'estany Gento fins a la cambra d'aigües, sempre avançant sobre la via del Carrilet i a una alçada mitjana d'uns 2.100 m. Des de l'estany Gento, en uns 30 minuts, toparem amb el desviament que anuncia la baixada a Sallente pel coll de Pigolo, trencall que prendrem un cop tornem de la Cambra d'Aigües. Aquí podrem veure l'edifici i una enorme canonada que baixa l'aigua fins a la Central.

El corriol que parteix de Pigolo, molt agradable, descendeix fent ziga-zagues entre prats de pastura, gran bellesa de paisatge i també botànica. Arribant a la presa, girarem per vorejar el pantà de Sallente de nou a l'aparcament del telefèric.

Tipps

TRAÇAT

 • Millor descarregar-se la ruta i fer-la off-line.
 • Una bona opció és deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha a peu de telefèric, d’aquesta manera ens estalviem la forta pujada fins a l’Estany Gento.
 • Per fer la ruta més amena i variada, la baixada la podem fer per la canal de Pigolo. Un camí, que baixa costerut, però sense cap dificultat tècnica
 • Tota la pista que ens portarà a la cambra d’aigües, l’antic camí que ocupava el carrilet, és pràcticament pla. No té cap mena de dificultat i és un passeig força agradable.
 • Si arribem a Sallente en taxi, podem baixar a Capdella pel camí que surt a pocs metres un cop passada la Cambra d’Aigües. Ens estalviarem haver de tornar per on hem vingut. També senyalitzat CV: Camins Vius. (marques de pintura grogues).
 • ATENCIÓ: Si a un dels túnels trobeu impediments per passar, són pel bestiar. Obriu el pas i torneu a deixar-ho com ho heu trobat.

 

AIGUA

 • La font de Pigolo, just abans de la baixada, i una segona font a mitja baixada, que en temps de poques pluges no raja.

 

PRECAUCIONS

 • Dificultat tècnica baixa, però per la seva longitud: 14 km, hem posat dificultat mitja. Cal estar acostumat a caminar.
 • Tenir cura amb l’alçada i el fang a dins dels túnels.
 • Tot i que no és imprescindible, dur una llum ens ajudarà a creuar els túnels.
 • Podeu trobar el camí entollat dins algun túnel. Porteu calçat adient.
 • A les baixades, l’herba mullada rellisca molt.
 • ATENCIÓ: Si a un dels túnels trobeu impediments per passar, són pel bestiar. Obriu el pas i torneu a deixar-ho com ho heu trobat.
 • Hi ha trams de via que fan de mal caminar. Aneu amb compte de no ensopegar.

 

METEO

 • Ens trobem a alta muntanya, a una alçada que ronda els 2.000 m. Per tant és aconsellable mirar adequadament la previsió meteorològica. I en cas que fos necessari, prendre alguna cosa d’abric o per protegir-se de possibles xàfecs puntuals o vent.
 • La crema solar ens serà imprescindible, hi ha força trams on no podrem gaudir d’ombra.

 

TERRENY

 • Caminarem majoritàriament sobre pista de sorra i prats. En alguns punts, sobretot si ha plogut recentment, podem trobar fang. Sobretot a dins dels túnels de la via verda, haurem d’anar en compte, ja que a causa dels diferents torrents que baixen de les muntanyes, podem trobar petits basals i zones enfangades.
 • La via verda és plana, l’única dificultat que hi podem trobar, serà vigilar no entrebancar-se amb la via del tren, en alguns punts, pot estar malmesa. 

 

MATERIAL

 • Calçat còmode i resistent.
 • Ulleres de sol i gorra.
 • Prismàtics, a primera i última hora del dia, els animals es deixen veure una mica més.
 • Pals, ens seran útils sobretot si optem per baixar per la canal de Pigolo.
 • Mapa topogràfic per orientar-vos.
 • Càmera fotogràfica
 • Frontal, tot i que els túnels són curts, en un parell d’ells, més llargs, ens serà útil per evitar trepitjar fang. 

 

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Al costat de l’estació superior del telefèric, trobem el centre d’informació del Parc Nacional i també el bar. 
 • A la Central de Capdella trobem el Museu Hidroelèctric de Capdella des d’on podrem fer un recorregut per interpretar l’evolució de l'electricitat a la vall.
 • Refugi de Colomina 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: D'estany Gento fins a la cambra d'Aigües

Es mostren 1 - 12 de 12

01. EL TELEFÈRIC DE LA VALL FOSCA

Punkt von Interesse
Umwelt
28/09/2016

El telefèric va ser instal·lat l’any 1981 per l’empresa FECSA durant la construcció de la central hidroelèctrica reversible de Sallente-Estany Gento, per facilitar el transport de mercaderies i...

02. ESTANY GENTO

Punkt von Interesse
Landschaften
28/09/2016

L’Estany Gento, d’origen glacial, es troba a 2.141 metres d’altitud. Té la particularitat de ser el receptor de tota l’aigua que arriba d’una quinzena d'estanys superiors que l’envolten, connectats a...

03. MOSTRA DE LES CANONADES

Punkt von Interesse
Umwelt
28/09/2016

Davant tenim una mostra del teixit de canonades que hi ha excavades a la roca i que condueixen l'aigua fins a la central hidroelèctrica reversible.

Va ser la primera instal·lada d’aquestes...

05. EL CARRILET

Punkt von Interesse
Umwelt
28/09/2016

El Carrilet va ser construït per facilitar el transport dels materials durant les obres de la construcció de la central de Capdella i alhora facilitar el transport dels treballadors. És de via estreta...

08. FONT DE PIGOLO

Punkt von Interesse
Umwelt
28/09/2016

Just abans de trobar la font de la canal de Pigolo, veure’m el trencall que baixa fins a l’embassament de Sallente per la canal de Pigolo. Tenim l’opció de completar la ruta fins a la cambra d’aigües...

09. ISARDS

Punkt von Interesse
Tierwelt
28/09/2016

Els isards són un dels animals més nombrosos en tot el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Si tenim els ulls ben oberts i estem de sort, podrem veure algun exemplar saltant entre...

10. VISTA DE LA VALL FOSCA

Punkt von Interesse
Landschaften
28/09/2016

Des d'aquest punt podrem gaudir d'una magnífica vista panoràmica a tota la vall.

Contemplarem els petits pobles, esquitxats, aquí i allà, i com el riu Flamisell, configura una vall fluvial. Veurem...

11. BOSC PI NEGRE

Punkt von Interesse
Flora
28/09/2016

A pocs metres d'arribar a la Cambra d'Aigües travessarem un petit bosc de pi negre, comprovant com el paisatge fa un canvi d'escenari. Som al llindar entre el bosc i els prats. Aquests, sobretot els...

12. CAMBRA D'AIGUES

Punkt von Interesse
Architektur
28/09/2016

Aquest és el resguard de l'aigua que arriba de tot el conjunt d'estanys superiors que hi ha per damunt de l'Estany Gento. Aquest fa de regulador de cabdal i l'aigua és canalitzada fins a la Cambra d...

14. VISTA PANORÀMICA DELS CIMS

Punkt von Interesse
Landschaften
28/09/2016

Tot baixant pel sender, val la pena girar-se i observar els majestuosos cims que abracen la vall: el Montsent de Pallars (2.833 m) Montorroio (2.861 m) i el pic de Pala Pedregosa (2.881 m).

Davant...

15. FLORS

Punkt von Interesse
Flora
28/09/2016

Al tram de baixada per la canal de Pigolo, durant la primavera i a l'estiu podrem gaudir d'una varietat de flors exuberants. Entre elles destaca el Marcòlic o lliri morat (foto), d'una gran bellesa...

Bilder
Bewertungen
/5
2 votes
90%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Besuche

Was in zu sehen: D'estany Gento fins a la cambra d'Aigües

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: D'estany Gento fins a la cambra d'Aigües

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filter by type
  Thema