Introduction
Petges dels pobles d'alta muntanya
Aquesta caminada ens portarà a conèixer pobles avui deshabitats, antics monestirs abandonats, i indrets tan especials que se'ls hi atribueixen llegendes i noms màgics.
Tot això enmig d'un entorn amb vistes panoràmiques, i una natura diversa, i de vegades dura pels seus habitants.
La petjada de l'home en aquest territori ha quedat ben visible i a mesura que anem fent el recorregut podrem imaginar com eren aquestes muntanyes fins a mitjans del 1950.
We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:
Apple store Google Play-
TypologyAnti-clockwise circular
-
DifficultyMedian
-
Duration3 hours 30 minutes
-
Slope595.00 meters
-
Distance9.50 km
-
ThemeFlora and faunaGeologiaEnvironment
-
ActivityBy foot
-
Rating
Slope graph
Description
Petges dels pobles d'alta muntanya
El recorregut comença al poble de Larén, creuarem un bosquet de trèmols i unes pastures fins a dalt de la serra de Vidal, on podrem gaudir de molt bones vistes de la vall de Bellera i més enllà.
Anirem baixant pel ban de Larén, una devesa muntanyenca, tot seguint un antic camí amb murs de pedra seca a ambdós costats.
Més endavant el camí s'obre i seguirem un mur que ens quedarà al costat dret fins a arribar a les restes del monestir de Sant Genís de Bellera.
Baixarem més i de seguida entrarem a una roureda que ens donarà ombra fins a arribar a l'espectacular barranc de Sant Genís, i el Pont del Diable, que salva una alçada de més de 45 m.
Desfarem part del camí fins a una mica més amunt del monestir, on començarem a anar a l'est per arribar al poble d'Estavill. El camí passa pel barranc del Grau, també força encaixat entre parets altes i amb una vegetació força interessant.
Arribarem a Estavill altre cop per camins amb murs de pedra seca a tocar d'antigues terrasses de cultiu, i fruiters descuidats cultivats fa molts anys. El poble forma part de la Vall Fosca i té un nucli petit típic dels pobles d'alta muntanya, molt compacte i amb caràcter medieval.
A continuació ja anirem remuntant cap al nord per la serra del Far, passant per la muntanya de Lo Tossal i tornant a creuar el barranc del Grau però molt més amunt que anteriorment.
Finalment tornarem a trobar el primer camí amb murs de pedra seca a banda i banda, que ens portarà fins a dalt del ban de Larén, per arribar ja al cap de poc al poble de Larén.
Tips
TRAÇAT
- El primer tram de baixada és per un camí ramader poc trepitjat i la vegetació ha crescut i arriba a ser molesta.
- Arribant al monestir de Sant Genís trobarem uns fil ferros al mig del nostre camí, hi ha un mecanisme per obrir i tancar, però costa una mica, deixeu-los com ho heu trobat. De tornada no caldrà tornar a passar.
AIGUA
- Es recomana portar aigua, trobarem 2 fonts, al principi a Larén i pot ser que no sigui tractada, també a Estabill, ja arribant al km 6.
PRECAUCIONS
- Recordeu hidratar-vos i protegir-vos del sol.
- A l'estiu valdrà la pena matinar per no suar massa en l'ascens al Larén, queda molt exposat al sol.
- S'ha de creuar un torrent, alerta en passar després de pluges abundants.
METEO
- S'aconsella portar protecció solar i el cap protegit a l'estiu, hi ha trams amb poques ombres.
TERRENY
- Cal portar calçat apte per caminar en terrenys irregular, hi ha trams de roca i terra.
MATERIAL
- Uns bastons de tresc ens poden ajudar, tant en les pujades, com en les baixades.
- Una càmera fotogràfica ens permetrà prendre imatges de les vistes panoràmiques.
- Prismàtics, tant per les vistes, com per l'observació d'aus rapinyaires.