Return

Altron

Route POI
Architecture
Index card

Introduction

Altron formava en l'antigor una vila closa amb tres entrades. Sembla que el poble va començar a créixer al voltant de la torre de guaita, la torre del Cardaire, que avui pot veure's fent una de les cantonades de la plaça Major reconvertida en una curiosa casa de sis plantes.

Casa Sobirà (també coneguda com a Casa Julià, ja que aquesta fou la família que la fundà) fou una de les cases més riques i poderoses de la vall. Els de Sobirà van comprar a Felip V la Baronia de Rialp i la Vall d'Àssua i arribaren a gaudir d'atributs de petita noblesa. Podeu veure l'era i el paller tot just davant vostre (foto) i la casa una mica més avall, al carrer principal.

L'església d'Altron, que a diferència de la major part d'esglésies de la vall es construí en una època recent (segle XVIII), es troba al mig del poble. Si us hi fixeu, veureu que una de les obertures del campanar està tapiada. Expliquen que abans, tots els pobles dels voltants havien de pagar una taxa per sentir tocar les hores del rellotge. Un any, Surp no va voler pagar, i per tal que els veïns de Surp no poguessin escoltar les hores es va decidir tapiar l'obertura del campanar que donava a aquest poble.

 

Font: La Vall d'Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel•la.

 

Images