Presentación
Els meandres del Llobregat
Castellbell i el Vilar és un municipi situat al sud de la comarca del Bages, al nord de la zona anomenada el Montserratí, al límit amb la del Vallès Occidental, protagonitzat sobretot per la vall del Llobregat i els seus dos grans meandres, que en presideixen el terme entre un xic més al sud del nucli del municipi veí de Sant Vicenç de Castellet i fins a tocar del nucli de la Bauma, i estès a banda i banda per les petites valls i carenes que en formen els afluents de la zona, com la riera de Marganell i el torrent dels Abadals, cap a l’oest, i la riera de Rellinars entre altres de menors, per l’est.
El municipi és format per varis nuclis, els més antics i tradicionals del Vilar, enfilat a dalt d’una propera carena a l’esquerra del riu, i el veïnats disseminats de Sant Jaume i Sant Cristòfol, anant cap a Marganell i actualment bàsicament una urbanització, a més d’altres petits ravals, com del del Teixidor i el del Jordi, i el Burés, el Borràs, actualment el nucli principal, i la Bauma, nuclis de configuració moderna, vora el riu, nascuts pràcticament com a colònies industrials a partir de mitjan segle XIX. Entre els nuclis esmentats i les noves urbanitzacions, el municipi agrupa uns 3.600 habitants (2018).
L’activitat agrícola, en un terreny poc agraït, ha decaigut moltíssim, on destacava la vinya i altres conreus de secà, abans de l’impuls industrial a partir de la segona meitat del segle XIX, i actualment el terme és profusament ocupat per matollars i boscos joves, sobretot pinedes i alzines, tot i que sobreviuen alguns petits reductes pagesos. Actualment Castellbell i el Vilar és un municipi primordialment industrial, tot i que es veu rodejat d’un extens territori emboscat i muntanyós.
Els principals esdeveniments festius de Castellbell i el Vilar són la Festa Major, a mitjan agost; la Festa dels Resistents, de recreació històrica, a principis de juny, i la Fira del Montserratí, amb balls i danses tradicionals, a principis d’abril.
Sabies que...?
El bastió original del poblament d’aquest sector de la vall del Llobregat és el castell que dóna nom al veïnat de masies originari, Castellbell, conjuntament amb l’antiga parròquia de Sant Vicenç, ambdós edificis situats al llarg de la carena que forma un dels grans meandres que el riu fa en aquesta zona. Al segle XV es construeix el pont Vell, al peu del castell, que acaba unint Castellbell i el Vilar, a banda i banda del pont.
No et perdis...
Una visita a l’espai natural protegit del Meandre de Castellbell, amb un bonic bosc de ribera i refugi de fauna variada.
Què fer...?
Podem visitar l’antic nucli del Vilar i observar les bones vistes del massís de Montserrat des de la punta del poble. Una bonica estampa!
Quan anar-hi...?
Si hi anem a principi de juny, podrem gaudir de la recreació històrica dels fets bèl·lics del 1822 al nucli del Vilar.
Voltants...
A prop de Castellbell i el Vilar podem visitar també el poble de Monistrol de Montserrat, que conserva els vells carrers principals del nucli i la minúscula i porxada plaça del Bo-bo.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Web oficial d’informació municipal de Castellbell i el Vilar.
Web amb informació sobre la Festa dels Resistents de Castellbell i el Vilar.
Web amb informació sobre la subcomarca o zona del Montserratí.
Blog que recull i difón els topònims del terme de castellbell i el Vilar.