Orís
Orís
Orís
Orís
Volver

Orís

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Als confins de la plana de Vic

Orís és un municipi de caire disseminat situat al sector septentrional de la plana de Vic, en contacte amb la zona del Bisaura, al nord, amb la de la vall del Ges, a l’est, i les terres enlairades del Lluçanès, a l’oest, i drenat pel Ter pel seu cantó oriental. Formen el municipi els quatre petits nuclis disseminats de Sant Genís, Can Branques, el Pelut i Saderra i la Mambla, agrupant entre tots uns 300 habitants.

L’indret es comença a repoblar de masies, sempre tímidament, a partir del segle IX a l’empara del domini exercit des del castell d’Orís, mantenint fins al dia d’avui una certa autonomia com a municipi, sempre dedicat majoritàriament a la ramaderia i a l’agricultura, centrada amb els cereals, els farratges i la famosa patata del bufet, amb signes de recuperació després d’uns anys de cert abandó. Hi hagut un cert pes, també, del sector industrial, centrat en les colònies fabrils de vora el Ter.

A excepció de les terres més planeres de vora el Ter i dels plans centrals, el terme va dels més de 500 m d’altitud de vora el riu als més de 900 del serrats que comparteix amb el Lluçanès, sent la vegetació potencial el roure martinenc tot i que també hi trobem alzines i pins.

Els esdeveniments festius més representatius del municipi són la Festa Major de Sant Genís, a finals d’agost; la Festa de Sant Isidre de Saderra, al maig; les Caramelles i la Rifa d’Ous, per Pasqua, i els successius Mercats de la Patata del Bufet, tots els diumenges del mes d’octubre.

 

Sabies que...?

 

Les terres i el clima del terme d’Orís són ideals per a la producció de la famosa patata del bufet de la zona. Després d’uns anys d’abandó, sembla que se’n recupera la mena. 

 

No et perdis...

 

La Rifa d’Ous per Pasqua a Sant Genís, un dels actes més tradicionals i emblemàtics de l’indret. S’arriben a sortejar centenars de dotzenes d’ous a més de llonganisses i altres menges. 

 

Què fer...?

 

Una passejada fins al castell d’Orís, des de l’església de Sant Genís, des d’on es gaudeix d’una bona vista de totes les rodalies.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem qualsevol diumenge del mes d’octubre ens trobarem amb les parades del Mercat de la Patata del Bufet, on els mateixos pagesos que la cultiven ens la vendran i explicaran els seus secrets culinaris.

 

Voltants...

 

A prop d’Orís, entre els municipis de Sant Pere de Torelló i Vidrà, recomanem la visita a la talaia del santuari de Bellmunt, amb unes impressionants vistes sobre tota la plana de Vic i més enllà. Un regal per als sentits! A més, des d’allà es pot fer un bonic itinerari per la serra que t’oferim des de l’app de Natura Local.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 859 02 47
Consultori mèdic
93 859 02 47
Farmàcia Besora
93 855 00 44
Busos Sagalés
902 13 00 14
Busos Rovira
93 857 07 04

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Orís

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Orís

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Orís

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filtra por tipo
  Temàtica