Presentación
Aquest petit municipi de la comarca d'Osona està situat a ponent de la plana de Vic, i troba els seus límits naturals en direcció oest, amb els contraforts dels altiplans del Lluçanès i el Moianès.
En direcció nord i est, fa frontera amb la capital de la seva comarca, Vic, situat a 6 km, al sud limita amb Muntanyola, al sud-oest amb Sta Maria d'Oló (Moianès). En direcció nord-oest es troba amb el terme de Sant Bartomeu del Grau (Lluçanès). Dins el municipi, al sector sud-est, hi ha l'enclavament de les Comes, que pertany al municipi de Muntanyola.
El terme es troba a 568 metres d'altitud, en un terreny principalment muntanyós, on hi ha boscos i pastures, a l'est el territori és més planer. A l'oest es troben les cotes més elevades del municipi, el Puig-oriol (870 m), el pla dels Rovellons (816 m) o el serrat de la Minyona (852 m), on predomina la vegetació eurosiberiana, amb molta presència de roure martinenc i boix principalment.
El municipi és drenat per dos cursos fluvials tributaris del riu Ter, es tracta del riu Mèder, o riera de Santa Eulàlia, i de la riera de Muntanyola (també anomenada el Rieral).
El terme ocupa gairebé 14 km2, i tan sols conté un nucli urbà, el poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, on viuen 1.450 habitants.
La població treballa principalment en la indústria, on es desenvolupen activitats relacionades amb el sector tèxtil, la fusta, forges i amb la construcció. Així i tot, encara hi ha masies que han mantingut l'activitat agrícola, en què destaquen els cultius de cereals (blat, ordi i la civada) i de farratges. Però sobretot destaca l'activitat ramadera, amb una tendència creixent (cria de bestiar porcí, boví i d'aviram, i producció d'oví).
El poble se situa a l'extrem oriental del terme, pràcticament a la confluència de les rieres de Santa Eulàlia i de Muntanyola.
La parròquia es troba citada ja en documents de l'any 872, i l'església en altres de l'any 946, mentre que va ser consagrada l'any 1041 pel bisbe i abat Oliba. L'edifici va mantenir fins al segle XVII el seu estil romànic, però va transformar-se ampliant-la i modificant-la fins al seu aspecte actual, de tipologia barroca. Així i tot es conserven part dels murs del segle XI, així com la teulada, romànica, coberta per l'actual.
El nucli de cases més antigues del poble són les que es troben al seu voltant del temple, però actualment no en queden d'anteriors al segle XVII.
Dins el terme cal anomenar tres cases fortes, amb orígens defensius i posteriorment reconvertides en masies. Es tracta del Mas de Torroella, el Puig (ara Mas Ventallola), i Torreferrada.
També hi ha nombroses masies destacables, com el mas Codina, el Mitjà, el Soler, o el Vilà, el Pla d'Amunt, el Pla d'Avall, la Guàrdia, el Torrent, els Prats, la Serra, i la Vall.
Al llarg de l'any se celebren la festa major d'estiu, el primer diumenge de setembre, i la festa major d'hivern, el 10 de desembre.
Durant l'estiu, cap al darrer cap de setmana de juliol es fa Festa del Batre, en què es fa la sega tradicional del blat i l'activitat de fer garbes amb les espigues entrelligades, també hi ha una trobada de tractors antics.
No te lo pierdas
La Festa del Segar i Batre és un esdeveniment social i cultural en què es fa una mirada enrere, a un món rural ja perdut, als temps en què les activitats agrícoles es feien d'una manera encara molt manual, amb l'ajuda de molt poca maquinària. Tothom feia mans i mànigues, fent treball col·lectiu per tal de fer la sega dels sembrats principalment de cereals, batre i fer les garbes.
Si vols viure aquesta festa, cal saber que se celebra el darrer dissabte del mes de juliol.
Un altre esdeveniment ben interessant i saborós és la Fira del Fredeluc i la Botifarra de Santa Eulàlia de Riuprimer. Per tal de donar a conèixer i promocionar un producte de producció local molt arrelat al municipi, es va crear la marca "Botifarra de Riuprimer", un producte artesà fet amb ingredients de primera qualitat.
Els bolets, però, també hi tenen protagonisme en aquesta fira, un altre producte preuat de la nostra gastronomia que també trobem en els boscos i altres espais naturals del municipi.
Al llarg de la jornada de la fira hi ha diferents activitats, com sortides boletaries, xerrades sobre cuina i micologia, tastets...
La fira se celebra durant el mes de novembre.
Cuando ir
Si us interessa el patrimoni cultural immaterial., així com la història relacionada amb la nació catalana, has d'anar a l'aplec que es fa el primer diumenge després de Pasqua, a l'ermita de Sant Sebastià.
Una ermita declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de «Lloc Històric» gràcies a l'anomenat Pacte dels Vigatans, que es va signar dins les parets d'aquest edifici el 17 de maig de 1705.
Qué hacer
Santa Eulàlia de Riuprimer compta amb diversos espais i paratges naturals per anar a visitar, un dels més visitats possiblement és el Roure Gros.
Si us agraden els espais amb aigua, sapigueu que a Santa Eulàlia hi ha nombroses fonts, però la Font Gran és la més reconeguda, s'hi fa una arrosada i es toquen sardanes per la festa major. També podeu apropar-vos al Gorg de la Truja, una bassa natural en un racó tranquil.
Si us interessa el disseny i l'urbanisme, o busqueu un espai tranquil a cavall del nucli urbà i els seus afores, apropeu-vos al Parc de Ventallola. És un espai construït en diversos nivells, amb elements metàl·lics on deixar que la vegetació s'hi desenvolupi, i amb un mirador elevat.
Si us interessen els paisatges geològics o els jaciments paleontològics, visiteu l'espai natural de les Costes Males. Un paratge en què els pendents pronunciats, els xaragalls, i les terres grises de les margues blaves constitueixen un paisatge i un espai singulars, molt característics d'alguns punts de la plana de Vic.
Sabías que
Hi ha força curiositats per donar a conèixer de Santa Eulàlia de Riuprimer, com el fet que a prop del Roure Gros, s'hi van trobar diverses destrals de mà prehistòriques.
Els romans també van deixar vestigis de la seva estada a Osona, un testimoni és el mil·liari que es va trobar l'any 1983 fent obres en un carrer. Es tracta d'un element de pedra que s'utilitzava per indicar les distàncies en una calçada que comunicava Osona amb el Vallès Oriental.
Santa Eulàlia de Riuprimer conserva una de les poques matraques en bon estat de tot Catalunya, es tracta d'un instrument que es tocava els dies de setmana santa substituint les campanes.
Voltants
Alrededores
Donada la seva localització, propera al Moianès, el Lluçanès i a la capital d'Osona, Vic, hi ha una bona oferta d'activitats i llocs per visitar fora del terme municipal.
A Vic hi trobareu un museu episcopal amb un ric fons d'objectes i documents, també podeu anar a visitar el seu temple romà, o la seva bonica plaça del mercat.
Si us animeu a pujar al Lluçanès, des de Sant Bartomeu del Grau, hi ha unes vistes privilegiades, des del Pirineu, fins a Montserrat, el Montseny o la serralada litoral, així com de la serralada Transversal.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Adreça on podem ampliar coneixements dels elements del patrimoni cultural de Santa Eulàlia de Riuprimer.
Adreça on podem ampliar coneixements del jaciment arqueològic de les Costes Males, també anomenat Els Esbornacs o Serrat de l'Om.
Adreça on podem ampliar coneixements dels elements del patrimoni arquitectònic de Santa Eulàlia de Riuprimer.