L'Alzinaret. Santa Fe del Penedès.
Pou del Camí de l'Horta amb Montserrat al fons. Santa Fe del Penedès.
Cementiri de Santa Fe del Penedès.
Esglèsia de Santa Maria. Santa Fe del Penedès.
Volver

Santa Fe del Penedès

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Entre vinyes i turonets

Santa Fe del Penedès és un petit i tranquil municipi, tant per habitants com per extensió, de la comarca de l’Alt Penedès molt a prop de Vilafranca, al mig del pla vinyer que caracteritza la plana penedesenca. El terme és suaument ondulat, amb la màxima altitud als 313 m del puig dels Pujols. La seva població, que no arriba als 400 habitants, es troba força concentrada al poble principal de Santa Fe del Penedès, tot i que també compta amb els petits veïnats del Pont, la Riera, els Botins i Cal Sení.

L’indret de Santa Fe del Penedès ja surt documentat al segle XIV com a alou de la catedral de Barcelona, sempre com a indret poc poblat. El poble es va mantenint sempre amb una població més aviat minsa, creixent una mica a partir del segle XIX amb l’expansió del conreu de la vinya i les noves oportunitats econòmiques associades, arribant al màxim dels 280 habitants al 1936. Actualment, donada la seva proximitat amb Vilafranca, s’ha arribat als gairebé 400, ja que s’ha notat un cert creixement com a lloc tranquil per viure i a tocar de la capital penedesenca.

La vinya, el vi i el cava són la principal aportació econòmica, cultural i paisatgística del municipi, trobant-se la bell mig de la zona de màxima producció de Catalunya. 

La vida social i cultural del poble es manté al redors del Centre Cultural i Recreatiu. Els principals esdeveniments festius i culturals són la Festa Major, el tercer cap de setmana d’octubre; la Fira de la Via Augusta, el primer dia de maig, amb degustació de vins i caves del municipi i activitats familiars; la Festa de les Torrades, per Carnaval, i el Pessebre Vivent, pels volts del cicle nadalenc.

 

Sabies que...?

 

El poble de Santa Fe del Penedès va ser el plató natural de la coneguda sèrie de sobretaula de TV3 Nissaga de poder entre els anys 1996 i 1998. Si recordeu les escenes amb el poble de fons, segurament podreu reconèixer alguns dels carrers i places a on es rodava la sèrie.

 

No et perdis...

 

La Festa de les Torrades, per Carnaval, un senzill però emotiu esmorzar a base de torrades amb arengada i vi del poble. És un bon esdeveniment per apreciar la bellesa de les petites coses, sense més pretensions que viure l’esperit de la gent del poble.

 

Què fer...?

 

Visiteu els cellers del poble (vegeu a l’apartat Serveis del municipi) i demaneu si podeu comprar-hi els excel·lents vins i caves que elaboren. Un plaer pel paladar!

 

Quan anar-hi...?

 

Per Festa Major, el tercer cap de setmana d’octubre, podreu veure una cercavila festiva típica del Penedès a petita escala, cosa que no en treu l’emotivitat: el drac, els diables, el ball de Panderetes, els capgrossos, els bastoners i el Ruc!

 

Voltants...

 

Teniu tot l’Alt Penedès a tocar, ja que de fet en sou al bell mig! Vins i caves tants com en vulgueu!

Podeu visitar la ciutat de Vilafranca, amb un munt d’elements d’interès cultural per visitar.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 897 42 11
Consultori mèdic
93 897 42 11
Bus Hispano Igualadina
900 82 50 29

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Santa Fe del Penedès

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Santa Fe del Penedès

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Santa Fe del Penedès

Es mostren 1 - 6 de 6