Ruta de Sentmenat al salt de Guanta. Sentmenat.
Ruta de Sentmenat al salt de Guanta. Sentmenat.
Ruta de Sentmenat al salt de Guanta. Sentmenat.
Ruta de Sentmenat al salt de Guanta. Sentmenat.
Ruta de Sentmenat al salt de Guanta. Sentmenat.
Volver

Sentmenat

Destino
27/01/2021
Ficha

Presentación

A llevant del Vallès Occidental

Sentmenat és un municipi situat al nord-est del Vallès Occidental, tocant amb el Vallès oriental, a la província de Barcelona. Es troba als contraforts meridionals de Sant Llorenç del Munt, i limita amb els municipis Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sabadell, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Caldes de Montbui.

Té una població de 9235 habitants, repartits en els 28,80 km² d'extensió del municipi, entre el nucli principal del poble, a 213 m d'altitud, i les urbanitzacions de Pedra Santa, Can Canyameres, Can Vinyals, Can Costa i Can Fargues.
Gràcies a una localització arrecerada per les muntanyes que té al nord, gaudeix d'un clima més suau durant l'hivern.

Podríem dividir el terme en dues parts, una més plana, on es concentra més població, i s'hi desenvolupen activitats agrícoles i industrials, i una altra més muntanyosa, amb boscos de pins i alzina.
Al nord limita amb Sant Llorenç del Munt i el Farell, i dins el terme també hi trobem la Serra Cavallera, el puig Rodó, la serra del Bosc Mal i el Calvari.
A l'est destaquen la Muntanya de Can Fruitós, i el turó de la Torre Roja, a l'oest, hi ha la magnífica talaia amb molt bones vistes del Puig de la Creu, i la Serra de Can Palau, amb boscos densos de pins.

Sentmenat tenia moltes fonts i de bona qualitat, actualment ja no en queden tantes, tot i que se'n conserva forces repartides pel terme.
Les aigües dels torrents i rieres, són tributàries de dos cursos principals, la Riera de Caldes, i la Riera Seca. A la primera hi desguassen les aigües de la Riera de Sentmenat (on van a parar altres rieres i torrents), i de nombrosos torrents. La Riera Seca rep les aigües dels torrents de Can Morera i de Can Montllor.

El paisatge agrícola que trobem a la plana, és fruit d'explotacions complementàries a l'economia del municipi, principalment industrial, però no especialitzada en cap sector concret. Encara queda activitat ramadera representada pel porcí i l'aviram.

El seu patrimoni està representat principalment per arquitectura popular, civil i religiosa. Masies i altres construccions tradicionals relacionades, el Castellet de Guanta, i el Castell de Sentmenat, l'església parroquial de Sant Menna, l'ermita de Sant Miquel de l'Arn o l'ermita de Can Fruitós.

S'han trobat diverses restes arqueològiques d'èpoques diferents, com el dolmen de Serra Cavallera i el poblat ibèric de la Torra Roja. Però també en destaquen de romanes, com les tombes i vil·les de Can Palau, o la calçada romana que anava a Caldes de Montbui, i que travessa el municipi d'est a oest.

Al juliol es celebra el Festival internacional de l'Arpa, dins uns magnífics jardins històrics, mentre que el primer diumenge de setembre es fa la Festa Major, amb multitud d'actes com concerts, balls, gegants, i barrakes, organitzats per l'ajuntament i entitats locals.
També hi ha una festa major d'hivern dedicada a Sant Menna, patró del poble, es fa als volts de la primera quinzena de novembre.

No te lo pierdas

Festival Internacional de l'Arpa

El primer cap de setmana de juliol de cada any als Jardins de Cal Milionari, un recinte dins el nucli antic, a cavall entre el modernisme i el romanticisme. Podreu gaudir de concerts gratuïts en directe i activitats culturals principalment relacionades amb la música.
La casa colonial situada enmig de la finca, resta oberta i acull una exposició d'arpes durant el festival.

Les nits d'Estiu a Cal Milionari (els mesos de juliol i agost).

La Fira Medieval als entorns del Castell de Sentmenat (últim cap de setmana de setembre).

La Fira del Cargol a la primavera.

Cuando ir

El primer diumenge de setembre es fa la Festa Major, amb multitud d'actes com concerts, balls, gegants, i barrakes, organitzats per l'ajuntament i entitats locals.

Els mesos de juliol i agost per  gaudir de Les nits d'Estiu a Cal Milionari.

L'últim cap de setmana de setembre per anar a La Fira Medieval.

Qué hacer

Hi ha algunes excursions sentmenatenques, que ens permetran conèixer indrets molt populars de Sentmenat, com, el Puig de la Creu, la Torre Roja, el Dolmen de la Serra Cavallera o la Font de la Fagina.

Existeix un itinerari històric sobre el 1714 a Sentmenat, proposat per l'Ajuntament, passa pels principals edificis de l'època i s'expliquen les característiques més interessants.

Sabías que

Hi ha una llegenda relacionada amb el nom de Sentmenat i el seu castell, aquesta ens explica la gesta que va fer un centurió (home que comandava 100 soldats) en demanar-li que salvés una plaça que estava sent assetjada per l'enemic. El centurió va ser tan ràpid en arribar i tan exitós en aconseguir derrotar l'enemic i salvar la plaça, que va ser reconegut pel senat romà, concedint a aquell lloc el nom de Sentmenat, en honor als valents soldats "cent manats". També ornà el seu escut amb tres ales, com a símbol de la velocitat, més ràpida i tot que la dels ocells, que només en tenen dues ales. Precisament, aquest és l'escut del marquesat de Sentmenat.

Hi ha un parell de llegendes més sobre l'origen del nom Sentmenat, una que prové d'un Sant d'origen egipci, Sant Menna, i una altra sobre les campanes del Puig de la Creu.

Alrededores

Al nord de Sentmenat hi ha el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

També podem trobar d'altres rutes de Natura Local als municipis propers de Caldes de Montbui, Matadepera, Palau-Solità i Plegamans o Polinyà.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Policia Local Sentmenat
93 715 00 92
Centre d’Atenció Primària de Sentmenat
93 715 40 00
Farmàcia Marta Roig Martínez
93 715 03 84 
Farmàcia M.José Brualla
93 715 22 79
Autobusos Sagalés
902 13 00 14
Taxi Sentmenat
610 477 466

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Sentmenat

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Sentmenat

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Sentmenat

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temàtica