Presentación
A llevant del Vallès Occidental
Sentmenat és un municipi situat al nord-est del Vallès Occidental, tocant amb el Vallès oriental, a la província de Barcelona. Es troba als contraforts meridionals de Sant Llorenç del Munt, i limita amb els municipis Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sabadell, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Caldes de Montbui.
Té una població de 9235 habitants, repartits en els 28,80 km² d'extensió del municipi, entre el nucli principal del poble, a 213 m d'altitud, i les urbanitzacions de Pedra Santa, Can Canyameres, Can Vinyals, Can Costa i Can Fargues.
Gràcies a una localització arrecerada per les muntanyes que té al nord, gaudeix d'un clima més suau durant l'hivern.
Podríem dividir el terme en dues parts, una més plana, on es concentra més població, i s'hi desenvolupen activitats agrícoles i industrials, i una altra més muntanyosa, amb boscos de pins i alzina.
Al nord limita amb Sant Llorenç del Munt i el Farell, i dins el terme també hi trobem la Serra Cavallera, el puig Rodó, la serra del Bosc Mal i el Calvari.
A l'est destaquen la Muntanya de Can Fruitós, i el turó de la Torre Roja, a l'oest, hi ha la magnífica talaia amb molt bones vistes del Puig de la Creu, i la Serra de Can Palau, amb boscos densos de pins.
Sentmenat tenia moltes fonts i de bona qualitat, actualment ja no en queden tantes, tot i que se'n conserva forces repartides pel terme.
Les aigües dels torrents i rieres, són tributàries de dos cursos principals, la Riera de Caldes, i la Riera Seca. A la primera hi desguassen les aigües de la Riera de Sentmenat (on van a parar altres rieres i torrents), i de nombrosos torrents. La Riera Seca rep les aigües dels torrents de Can Morera i de Can Montllor.
El paisatge agrícola que trobem a la plana, és fruit d'explotacions complementàries a l'economia del municipi, principalment industrial, però no especialitzada en cap sector concret. Encara queda activitat ramadera representada pel porcí i l'aviram.
El seu patrimoni està representat principalment per arquitectura popular, civil i religiosa. Masies i altres construccions tradicionals relacionades, el Castellet de Guanta, i el Castell de Sentmenat, l'església parroquial de Sant Menna, l'ermita de Sant Miquel de l'Arn o l'ermita de Can Fruitós.
S'han trobat diverses restes arqueològiques d'èpoques diferents, com el dolmen de Serra Cavallera i el poblat ibèric de la Torra Roja. Però també en destaquen de romanes, com les tombes i vil·les de Can Palau, o la calçada romana que anava a Caldes de Montbui, i que travessa el municipi d'est a oest.
Al juliol es celebra el Festival internacional de l'Arpa, dins uns magnífics jardins històrics, mentre que el primer diumenge de setembre es fa la Festa Major, amb multitud d'actes com concerts, balls, gegants, i barrakes, organitzats per l'ajuntament i entitats locals.
També hi ha una festa major d'hivern dedicada a Sant Menna, patró del poble, es fa als volts de la primera quinzena de novembre.
No te lo pierdas
Festival Internacional de l'Arpa
El primer cap de setmana de juliol de cada any als Jardins de Cal Milionari, un recinte dins el nucli antic, a cavall entre el modernisme i el romanticisme. Podreu gaudir de concerts gratuïts en directe i activitats culturals principalment relacionades amb la música.
La casa colonial situada enmig de la finca, resta oberta i acull una exposició d'arpes durant el festival.
Les nits d'Estiu a Cal Milionari (els mesos de juliol i agost).
La Fira Medieval als entorns del Castell de Sentmenat (últim cap de setmana de setembre).
La Fira del Cargol a la primavera.
Cuando ir
El primer diumenge de setembre es fa la Festa Major, amb multitud d'actes com concerts, balls, gegants, i barrakes, organitzats per l'ajuntament i entitats locals.
Els mesos de juliol i agost per gaudir de Les nits d'Estiu a Cal Milionari.
L'últim cap de setmana de setembre per anar a La Fira Medieval.
Qué hacer
Hi ha algunes excursions sentmenatenques, que ens permetran conèixer indrets molt populars de Sentmenat, com, el Puig de la Creu, la Torre Roja, el Dolmen de la Serra Cavallera o la Font de la Fagina.
Existeix un itinerari històric sobre el 1714 a Sentmenat, proposat per l'Ajuntament, passa pels principals edificis de l'època i s'expliquen les característiques més interessants.
Sabías que
Hi ha una llegenda relacionada amb el nom de Sentmenat i el seu castell, aquesta ens explica la gesta que va fer un centurió (home que comandava 100 soldats) en demanar-li que salvés una plaça que estava sent assetjada per l'enemic. El centurió va ser tan ràpid en arribar i tan exitós en aconseguir derrotar l'enemic i salvar la plaça, que va ser reconegut pel senat romà, concedint a aquell lloc el nom de Sentmenat, en honor als valents soldats "cent manats". També ornà el seu escut amb tres ales, com a símbol de la velocitat, més ràpida i tot que la dels ocells, que només en tenen dues ales. Precisament, aquest és l'escut del marquesat de Sentmenat.
Hi ha un parell de llegendes més sobre l'origen del nom Sentmenat, una que prové d'un Sant d'origen egipci, Sant Menna, i una altra sobre les campanes del Puig de la Creu.
Alrededores
Al nord de Sentmenat hi ha el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
També podem trobar d'altres rutes de Natura Local als municipis propers de Caldes de Montbui, Matadepera, Palau-Solità i Plegamans o Polinyà.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Portal amb tota la informació i possibilitat de fer tràmits que ofereix l'Ajuntament
Portal oficial amb tota la informació relacionada amb l'activitat turística de la comarca del Vallès Occidental.
Portal oficial del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb tota la informació necessària per al visitant.
Portal amb informació referent a les línies d'autobús que arriben a Sentmenat, així com els horaris d'arribada i sortida.
És una associació sociocultural fundada l'any 1895 a Sentmenat, amb l'objectiu de dotar d'espais culturals a la població.
Escola, taller, que neix a l’any 2002 amb la intenció d’apropar la pràctica artística a totes aquelles persones que ho desitgin.