Vistes a Vilassar de Dalt amb el Montcabrer al fons.
Vistes a Premià de Mar i la franja del litoral des de Can Maioles.
Volver

Vilassar de Dalt

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Un poble espavilat al cor del Maresme

Vilassar de Dalt és un municipi de la comarca del Maresme al peu de la Serralada Litoral entre els municipis de Vilassar de Mar, Cabrils i Premià de Dalt i limítrof amb els vallesans de Vallromanes i Vilanova del Vallès, ja a l’altre vessant de les primeres carenes litorals.

Cal esmentar la certa tradició d’estiueig que el poble ha mantingut des de principis del segle XX. Aquesta tradició ha acabat amb la proliferació d’urbanitzacions destinades primer a la segona residència i actualment amb moltes cases fent la funció de primera de força gent provinent de l’àrea urbana de Barcelona i rodalies més properes. Entre una cosa i l’altra, el cens actual és de gairebé 9.000 habitants (2018).

El creixement del poble és molt lent fins al segle XV, moment que el terme abraçava també l’actual de Cabrils i de Vilassar de Mar, origen en un primer petit poblament pescador ja al segle XV. Vilassar de Mar i Cabrils, però, acabaran sent nous municipis independents segregant-se al 1784 i 1821, respectivament. Aquest creixement continua, tot i que sense massa estridències, amb la implementació de la indústria tèxtil, ja ben entrat el segle XIX, consolidant-se una petita burgesia reforçada també pel fenomen dels indians, gent que havia marxat a Amèrica i tornaven al poble enriquits. Actualment, el municipi viu d’una més diversificada indústria i força més del sector serveis, així com de la certa influència turística que radia per tota la costa del Maresme.

Seguint la disposició característica de molts municipis interiors del Maresme, a Vilassar de Dalt trobem que mentre la part més a prop del mar és planera i molt fèrtil, la més tocant a muntanya sol ser emboscada i més abrupte, on encara potser hi sobreviuen algunes vinyes. El bosc predominant és la pineda de pi blanc i pi pinyer amb alguna zona de brolla i de canyissars seguint les línies de les rieres. Actualment, gran part de la zona muntanyosa més interior del terme forma part de l’àrea protegida del Parc de la Serralada Litoral.

Les principals manifestacions festives i culturals de Vilassar de Dalt les trobem a l’entorn de la Festa Major de Sant Genís, cap a finals d’agost; la Festa Major dels Sants Màrtirs, entre finals d’abril i primer de maig; la Festa de Sant Antoni, a mitjan gener, i, més modernament, la celebració del Festival Vilazari 978, a principis de juliol.  

 

Sabies que...?

 

Tant a Vilassar de Dalt com el de Mar es conserva la tradició de la Penjada de l’Ase per la Festa Major, en referència a una vella llegenda que explica que van penjar un ase del campanar perquè es mengés unes herbes que hi sortien.

 

No et perdis...

 

La visita guiada al jaciment dels Forns Romans de la Fornaca, unes restes úniques a Catalunya. 

 

Què fer...?

 

Un contrapunt gastronòmic: la visita a una de les formatgeries de Vilassar de Dalt (o totes dues): Can Pujol i Artefor.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de juliol tindrem l’oportunitat de visitar el castell de Vilassar en motiu de la celebració del Festival Vilazari 978, amb tot un seguit de propostes lúdiques i de divulgació històrica per a tots els públics. 

 

Voltants...

 

A prop de Vilassar de Dalt podrem continuar coneixent millor aquesta zona del Maresme amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local pels municipis de Premià de Dalt, Cabrils i Cabrera de Mar.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 753 98 00
Policia Local
93 753 98 38
CAP Vilassar de Dalt
93 750 88 64
Farmàcia Sánchez
93 750 87 53
Farmàcia Brasó
93 753 08 03
Farmàcia Palacios
93 750 87 35
Busos Casas
93 798 11 00
Taxi Vilassar de Dalt
93 753 13 52

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Vilassar de Dalt

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Vilassar de Dalt

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Vilassar de Dalt

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filtra por tipo
  Temàtica