Les Preses
Les Preses
Les Preses
Les Preses
Les Preses
Volver

Les Preses

Destino
24/09/2024
Ficha

Presentación

Espectacle Volcànic

A les Preses s’hi respira la pau de les poblacions rurals. L’església de Sant Pere, amb dos cloquers amb ceràmica, despunten de la resta d’edificis que li fan avinguda pel carrer Major. 
Al voltant del barri antic, podem trobar zones residencials amb edificis confortables i moderns, com la zona residencial del Camp de Prat, del Pladevall i del Bosc de Tosca. Actualment, es desenvolupa la zona de l’Estació que representa un pas important pel creixement del municipi.
L’espectacle volcànic és present al municipi en diversos aspectes. El Bosc de Tosca de gran valor ecològic, es va formar a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Hi podem admirar parets i cabanyes de pedra seca fetes amb materials volcànics que són una autèntica joia arquitectònica.
A llevant del municipi la Serralada del Corb és una façana de cingles amb unes elevacions que superen els 1.000 metres. Una rica forest cobreix els pronunciats pendents fins al fons de la vall, sembrada de conreus i pastures.
Les Preses també té una àmplia zona industrial, on s’ubiquen importants indústries multisectorials exportadores de productes d’alimentació i derivats del plàstic. El seu emplaçament, pròxim a la capital de la comarca, els bons enllaços i les renovades vies de comunicació expliquen la continuada expansió del sòl industrial, ocupat per indústries de qualitat atretes per l’entorn natural.

Apunts d’història:
L’església de les Preses i ja dedicada a Sant Pere, consta en el testament d’Elionardis, de l’any 922. Aquella construcció s’ha d’imaginar en el mateix lloc que l’actual, com una de les petites esglésies preromàniques d’abans del segle X, que no solien pas fer amb materials de llarga durada. Han calgut moltes reformes, tant per conservar l’edifici en el mateix lloc com per adaptar-lo a les necessitats de cada moment.
Els terratrèmols de 1.427 i 1.428 van esfondrar la volta, i els murs van quedar força esquerdats. A començament del segle XIX es va construir el campanar de llevant, arranjar la façana i fer l’escalinata amb l’entrada principal actual. El 1.905 es va reformar el campanar existent i el 1.906 la façana i, es va començar el campanar de ponent, que es va acabar el 1.911.

No te lo pierdas

Des de l’àrea recreativa de Xenacs enfilar-nos fins al mirador de Puig rodó a 905 metres d’altitud i gaudir de les vistes cap a la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Bosc de Tosca, la Serra del Corb, les ermites de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, la plana d’en Bas, el Puigsacalm, la fageda d’en jordà i l’Alta Garrotxa.

Cuando ir

•    Festa del roser: Se celebra el quart cap de setmana de maig. És la festa petita del municipi.
•    Les Preses a la fresca: A partir de finals de juny i fins a finals d’agost se celebren les activitats d’estiu. 
•    Fira del llibre local i conscient de les Preses: El 2022 es va organitzar la primera edició d’aquesta fira. 
•    Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses “Ésdansa”: Se celebra la penúltima setmana d’agost. Festival reconegut arreu de l’estat que hi participen diferents grups de dansa d’arrel tradicional catalana i grups de dansa internacional. 
•    La Gala de les Preses: Festa major del municipi que se celebra el 2n diumenge d’octubre. 
•    Les festes de Nadal: Se celebren en representacions d’escenes nadalenques, xocolatada, fogueres, exposicions, missa del gall cantada per la coral Puigsacalm, espectacle de contes de Nadal, i concurs de fanals i fanalets per anar a esperar els reis d’Orient.
•    Festa de Bosc de Tosca i Sant Miquel del Corb: Se celebra a finals de juny amb cinema a la fresca, sardanes, vermut i animació infantil.
•    Aplec de Sant Miquel del Corb: A finals de setembre se celebra al voltant de l’ermita de Sant Miquel amb una audició de sardanes, vermut i el joc de la virolla.
 

Qué hacer

•    Una passejada amb burro català pel Parc de Pedra Tosca.
•    Seguir les Rutes de Senderisme que ens ofereixen els camins senyalitzats del municipi.
•    Una passejada pel Nucli antic i gaudir d’un bon àpat en algun dels establiments.

Sabías que

Les Preses i el monestir de Sant Benet de Bages tenen un lligam que ve dels primers moments de la fundació del monestir, a mitjan del segle X. Va ser una de les primeres donacions i la més important de les que van anar augmentant el patrimoni monacal. 
Ricardis, o Ricarda, l’any 922 va heretar del seu primer espòs, Elionardis, tot el terreny alodial de les Preses i el Corb. La Paraula “alodial”, igualment com “alou”, significa que es tracta d’una propietat territorial lliure i exempta de tota càrrega i dret senyorial. El 960 va fer donació d’aquestes terres al Monestir Bagenc. 

Alrededores

•    Olot: Capital comarcal, a 3 quilòmetres de distància ens ofereix tota mena de serveis i un ampli patrimoni cultural. 
•    Sant Privat d’en Bas: Petit nucli del municipi veí de la Vall d’en Bas. Ofereix una passejada per una pintoresca plaça tancada. 

Teléfonos de contacto

Urgències
112
Emergències mèdiques
061
Ajuntament de Les Preses
972 693 232
Consultori Local Mèdic
972 68 25 17
Farmàcia
972 69 33 08
Àrea recreativa de Xenacs
607 213 296
Piscina municipal (només estiu)
607 721 077
Vigilant – Jordi Puigvert
608 39 91 88
Brigada (X. Comas)
639 14 49 22
Recollida d’animals
972 29 08 24
Bombers d’Olot
972 26 00 88
Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa
972 26 18 00
Cap Garrotxa
972 26 19 16
Taxis OIot
972 26 15 66
Teisa – Bus Transversal
972 26 01 96

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Les Preses

Es mostren 1 - 2 de 2
  • Actividad y dificultad
    A pie
    En bicicleta
    A caballo
  • Filtra por tipo
    Tipología
    Tipo de terreno
    Temática
Visitas

Que ver en: Les Preses

Es mostren 1 - 5 de 5
  • Filtra por tipo
    Temática
Servicios

Qué hacer: Les Preses

Es mostren 1 - 6 de 6
  • Filtra por tipo
    Temàtica