Passeig del Ter a Ripoll
Campanar del monestir de Ripoll
El Ter a Ripoll
Volver

Ruta del Ter a peu (3/10)

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Allà on el riu s'estreny

El paisatge que trobem de Ripoll a Sant Quirze de Besora s'inscriu dins el Pre-Pirineu català, més concretament dins la subcomarca natural del Bisaura, a cavall de les comarques del Ripollès i Osona i de les províncies de Girona i Barcelona. Els seus pobles (Sant Quirze de Besora, Montesquiu, Sora, Santa Maria de Besora i Vidrà) tenen més de 1.000 anys d'història i formen part del naixement de Catalunya. El Bisaura, a més, és una vall molt vinculada -per tenir trets naturals i humans comuns- amb la vall veïna, la del Ges, conformada pels municipis de Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló.

Els paisatges d'aquest tram destaquen per la seva bellesa i l'harmonia dels seus colors, tot plegat en un entorn natural d'alt valor ecològic i amb una presència humana estretament vinculada als usos de la terra. El medi natural i rural, de fet, tenen molta importància en tot l'àmbit, ocupant aproximadament el 96,5% de la superfície total. Tot en aquestes terres sembla fet per a la foto; els prats on pasturen plàcidament vaques i ovelles, amb gran abundància de gegantines masies, i també els elements del seu patrimoni històric (amb dos noms propis: el castell de Besora i l'antic palau, avui fortificat, de Montesquiu).

La gran superfície de sòl no urbanitzat agrícola i forestal, fa que part de la població habiti cases rurals que es troben disseminades en el conjunt del territori. Aquest fet implica l'existència d'una xarxa de camins rurals i forestals que permet l'accés al medi natural i rural aconseguint una major ocupació del territori.

Pel que fa a la vegetació, a la Vall del Bisaura hi destaca la presència de boscos caducifolis, en especial la fageda, sobretot a la seva part sud. Aquests indrets, solcats per antics camins rals i de difícil accés, han permès la seva conservació, tot i que tradicionalment s'ha explotat aquest bosc per a l'obtenció de fusta de faig o altres espècies arbòries similars. Una altra formació arbòria destacable, que amb el pas del temps ha anat desapareixent per la plantació de pollancredes o espècies similars, és el bosc de ribera. Una mena de vegetació distribuïda en forma tubular, vista des de l'aire, ens indica el pas d'un curs fluvial o d'un rierol. Espècies com el vern i el salze tenen més presència a la riba del Ter.

Per la gran importància del valor ecològic i de la biodiversitat que presenta la Vall del Bisaura, a més, bona part de la seva superfície se situa dins l'Espai d'Interès Natural de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt, i una petita part dins l'Espai d'Interès Natural del Parc del Castell de Montesquiu.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
CAP Montesquiu
93 852 90 68
CAP Sant Quirze de Besora
93 852 90 54
Hospital General de Vic
93 889 11 11
Ajuntament de les Llosses
972 70 19 01
Ajuntament de Montesquiu
93 852 90 17
Ajuntament Sant Quirze de Besora
93 852 90 17

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Ruta del Ter a peu (3/10)

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Actividad y dificultad
    A pie
    En bicicleta
    A caballo
  • Filtra por tipo
    Tipología
    Tipo de terreno
    Temática
Visitas

Que ver en: Ruta del Ter a peu (3/10)

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Filtra por tipo
    Temática
Servicios

Qué hacer: Ruta del Ter a peu (3/10)

Es mostren 1 - 2 de 2
  • Filtra por tipo
    Temàtica