Castell de Sant Gregori.
El Veïnat de l'Església. Sant Gregori.
Vistes a Sant Gregori.
Volver

Sant Gregori

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Al capdavall de la Vall de Llémena

Sant Gregori és un municipi situat al nord i nord-oest de la comarca del Gironès, ocupant l’últim tram de la Vall del Llémena. El terme, força extens, abraça un mosaic de paisatge agroforestal des de la plana de Sant Gregori fins a la de Cartellà, envoltades pels relleus de la muntanya de Sant Grau i altres petites carenes de menor altura. Aquestes planes són solcades per cursos d’aigua que les fertilitzen en part, com la riera de Llémena, que travessa el terme de nord-oest a sud-est, el torrent de Gàrrep, que baixa de més amunt del pla d’Adri, i altres de menor consideració, tots ells al capdavall afluents del Ter, que marca, en part, el límit sud el terme.

El municipi ve d’una ocupació del territori tradicionalment disseminada. Només durant a partir d’un determinat moment del segle XX, el nucli de Sant Gregori comença a expandir-se urbanísticament degut a la seva proximitat amb Girona, que li confereix una funció en part residencial. A la resta del municipi, però, format per veïnats més aviat disseminats de velles masies, com Cartellà, Taialà, Sant Medir, Ginestar i Constantins, hi roman en part el caràcter i la fesomia rural, tot i que també hi trobem alguna que altra petita moderna urbanització. Entre una cosa i l’altra, el municipi acaba agrupant uns 3.600 habitants (2018).

El municipi, visiblement arrelat a la seva vella tradició agrícola, ramadera i forestal, ha anat diversificant el dinamisme social i econòmic vers el sector serveis i industrial, no endebades s’hi ha estès una petita concentració industrial a la zona més propera amb la ciutat de Girona, que, tanmateix, n’afavoreix mútuament l’anar i venir de població i mà d’obra.

El medi físic és profusament caracteritzat per un treballat paisatge de mosaic agroforestal a la plana, amb conreus, sobretot de cereals i farratges, i de vessants coberts d’espesses pinedes i alzinars, tot i que també i trobaríem alguna petita roureda. Seguint alguns trams de la Llémena i altres torrents hi podem admirar belles franges de bosc de ribera i biodiversitat pròpia de zones humides. L’abundant aigua freàtica del terme facilita la presència de diverses fonts.

Els principals esdeveniments festius són les festes majors dels diferents nuclis, destacant la de Sant Gregori; l’aplec de Sant Gregori, el segon diumenge de març; l’aplec de Sant Grau, el dia 12 d’octubre; l’aplec de Santa Afra, el dia 5 d’agost, així com una arrelada tradició en festes del Roser, a la primavera, a Sant Gregori i a altres veïnats del municipi.

 

Sabies que...?

 

Sant Gregori fins als anys setanta del segle XX tenia un terme encara més gran que arribava fins pràcticament a les portes de l’actual ciutat de Girona, ben bé fins el riu Ter. Era un gran territori de masies i veïnats tradicionals que, en part, encara es conserva.

 

No et perdis...

 

Les gorgues amagades de la riera de Llémena. Paciència i bon bany!

 

Què fer...?

 

Pujar fins a Sant Grau és una bona opció, tant pel patrimoni cultural com natural que es pot admirar.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el tercer diumenge de novembre ens trobarem amb la Fira del Pa i la Xocolata de Sant Gregori, amb parades, tasts i altres activitats.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Gregori podem continuar descobrint racons de la Vall de Llémena i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Canet d’Adri i Sant Martí de Llémena.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
972 42 83 00
CAP de Taialà
972 22 76 35
Farmàcia
972 42 98 01
Bus Teisa
972 20 48 68
Taxi
972 42 84 63

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Sant Gregori

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Sant Gregori

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Sant Gregori

Es mostren 1 - 10 de 24
 • Filtra por tipo
  Temàtica