Presentación
Entre els rius Cinca i el Segre
Seròs es troba al sud-oest de la comarca del Segrià, i és fronterer amb el Baix Cinca, el riu Segre travessa el seu territori en direcció NE-SW. El seu terme està envoltat a ponent pels municipis segrianencs de Massalcoreig, i la Granja d'Escarp, a més dels municipis de la comarca del Baix Cinca de Fraga i Mequinensa. En direcció est es troba amb els municipis de Maials, Llardecans i Aitona, mentre que al sud limita amb Almatret.
El nucli principal de població, on hi ha la vila i cap del municipi, està a 103 m d'altitud, i es troba al nord del terme, proper al Segre, que queda més a l'est. Aquest és l'únic nucli de població agrupat, i és el més ric, regat per l'antiga séquia de Seròs, i el canal d'Aragó i Catalunya.
Al sector sud del riu Segre, hi ha el despoblat d'Enviure i s'hi concentra una orografia més accidentada, amb tossals i puntes, com la Punta de Montmeneu, amb 494 m d'altitud. Aquest sector és ric en carbons de lignits, i morfològicament forma part dels relleus tabulars de les Garrigues, amb formes estretes i allargades que formen les plataformes.
Hi ha dos espais d'interès natural inclosos en plans especials per la seva protecció, l'Aiguabarreig Segre-Cinca, i els Tossals de Montmeneu i Seròs.
El municipi actualment té 1.946 habitants, i hi ha una tendència al creixement progressiu, però lent. Aquesta es dedica principalment al sector serveis i a l'agricultura, hi ha forces empreses dedicades als magatzems frigorífics, els trulls d'oli, i la construcció. La indústria minera de lignits del sector de la Canota, actualment és inactiva. L'agricultura ocupa més de la meitat de la superfície del terme municipal, i d'aquesta, només un terç es dedica al regadiu, la resta és secà, principalment amb cultius d'olivera (inclosa en la D.O. Garrigues), ametllers i ordi. La ramaderia existeix com un complement a l'agricultura, i predomina la cria de bestiar porcí i l'aviram, també hi ha apicultura per a la producció de mel.
Pel que fa al patrimoni, dins el nucli urbà destaca l'església parroquial de Santa Maria (1745), el Palau dels Montcada (o dels marquesos d'Aitona), i l'edifici modernista del Sindicat Catòlic.
Dins el terme municipal de Seròs també trobem diferents elements patrimonials interessant, com l'antic monestir trinitari de la Mare de Déu dels Àngels de Vinganya, el primer d'aquest ordre en terres hispàniques i fundat l'any 1201. També són molt rellevants les restes de la basílica paleocristiana del Bovalar, del segle IV dC, prop d'allà s'hi han trobat restes d'una vila romana. Al costat de l'antiga ermita de Sant Miquel de Pedrós de Montmeneu (s. XVIII) hi ha un camp de túmuls de l'edat del bronze, amb una gran varietat d'enterraments d'incineració amb protecció tumular, però no és l'únic. De fet s'han trobat nombrosos jaciments repartits per tot el terme municipal, d'èpoques molt diverses, edat del ferro, iberes, de l'ocupació romana i musulmana.... Les Roques de Sant Formatge, poblat ibèric i necròpoli, en són un altre exemple destacat.
Seròs té forces dates festives, sent la festa major la més remarcable, es fa entre el 7 i l'11 de setembre. També se celebra la Mare de Déu d'Agost, i el dos d'octubre s'ha recuperat una antiga celebració dedicada a Sant Àngel, en què és tradicional una arrossada popular.
No te lo pierdas
L'ajuntament proposa una ruta anomenada Flors Seròs amb una durada aproximada de dues hores. El recorregut es fa en minibús, i transcorre pels contrastats paisatges que es troben dins el terme municipal, els del secà i els dels regadius. Són especialment bonics durant la florida dels camps de diferents varietats de fruiters. L'itinerari també ens portarà a conèixer elements emblemàtics de Seròs, jaciments visigòtics, antics monestirs, cims de nomenada a la zona...
Cuando ir
Si t'agrada embrutar-te, jugar i riure, durant la festa major, entre el 7 i l'11 de setembre es fa el dia de la Tomata amb una guerra de tomàquets.
Qué hacer
Seròs compta amb dos espais naturals inclosos dins la xarxa Natura 2000, el de l'Aiguabarreig Segre-Cinca, on es poden veure animals d'ambients aquàtics, sobretot aus migratòries, i els tossals de Seròs-Montmeneu. Val molt la pena apropar-se a conèixer i gaudir de la natura i els seus paisatges i ambients.
Sabías que
L'antic monestir trinitari de la Mare de Déu dels Àngels de Vinganya, va ser el primer monestir de l'orde en terres hispàniques, fundat el 1201. Va ser un monestir femení, on ingressaren persones de la casa reial i la noblesa catalanes com Constança i Sança d'Aragó, filles de Jaume I.
Alrededores
Hi ha l'opció de fer una ruta a peu pels voltants del poble i gaudir de l'espectacle visual i olfactiu que ofereixen la gran varietat de camps de fruiters florits. La ruta no està senyalitzada actualment, però val la pena passejar i buscar els millors punts on gaudir de vistes panoràmiques de la vall del Segre.