Presentación
Un municipi per viure-hi
Vilanova del Camí va néixer a redós de l’antic camí ral que unia Catalunya amb Aragó. No és fins a l’any 1727 quan Vilanova del Camí va rebre del duc de Medinaceli la independència civil, segregant-se de la Pobla de Claramunt, parlant a partir d’aquest moment d’un municipi independent. Pocs anys després, el 1779, l’església de Sant Hilari també passa a ser parroquial, deixant de ser sufragània de Santa Maria de la Pobla.
Vilanova del Camí va mantenir durant segles la seva forma de viure basada essencialment en l’agricultura, fins que amb l’arribada de l’emigració dels anys seixanta va patir un creixement urbanístic molt ràpid i desmesurat. El vessant públic i el privat, s'han donat la mà per fer realitat l'espectacular creixement urbanístic, econòmic, social i cultural de Vilanova del Camí”.
El municipi de Vilanova del Camí està situat a la Conca Òdena, a la comarca de l'Anoia, Catalunya. Té una extensió de 10,54 km² i una població de 12.208 habitants, segons el cens de 2007. La població està pràcticament concentrada a la capital del municipi, estructurada en un nucli urbà, 5 barris (Santa Llúcia, la Pau, Bonavista, Sant Nicolau i la Lluna) i en 2 polígons industrials (Pla de Rigat i la Riera de Castellolí); separats d'aquest nucli només hi ha els veïnats de Can Titó i els Moletons. Per arribar a Vilanova del Camí ho farem des d'Igualada, per la carretera de Vilanova, així accedirem a la població seguint el traçat de l'antic camí ral.
Vilanova del Camí s’ofereix al visitant com un municipi modern i actual, dotat de bons serveis per la pràctica esportiva, pel gaudi del senderisme, l’excursionisme i el fúting. Trobarem un espai forestal de prop de 400 hectàrees, amb parcs i places dissenyats seguint directrius contemporànies. Un poble obert a les noves comunicacions, al ferrocarril i vivint de cara al riu Anoia, el qual forma part vital de la seva pròpia idiosincràsia.
Vilanova del Camí més que un municipi per ser visitat, és un municipi per viure.
No te lo pierdas
A la serra de Vilanova, Els Esgavellats és un indret que s’anomena així perquè en aquesta part la serra està com trencada, com esgavellada. Es troba força amagat, el seu recorregut és angost i els amants d’aquest racó el descriuen com un laberint natural on podem jugar a perdre’ns.
Cuando ir
• Cavalcada de Reis, 5 de gener.
• Fira del Camí Ral, gener. La Fira del Camí Ral és l’acte més destacat de la celebració de la Festa Major d’Hivern de Vilanova del Camí. Durant tot el dia, la fira convidarà a gaudir amb tots els sentits d’una diada festiva, gastronòmica i comercial que acollirà una nova mostra d’oficis, de productes artesanals (també de productors locals), i que reservarà un espai a les entitats del municipi.
• Carnaval, febrer.
• Diada de Sant Jordi , 23 d'abril. La fira de llibres i roses a la plaça del Mercat, és participada cada any per diferents entitats i comerços del municipi.
• Viu la Tapa!, juny.
• Revetlla de Sant Joan, 23 de juny.
• Festes del Camp del Rei, juliol.
• Festa Major, setembre.
• Homenatge de les Noces d'Or, desembre.
• Troba Tions, desembre. Els carrers i places de Vilanova del Camí es tornaran a omplir de tions gràcies a la iniciativa de la regidoria de Cultura.
Qué hacer
• Una passejada pel parc fluvial i gaudir d’un entorn natural en recuperació. La làmina d’aigua de l’assut i la vegetació de ribera acullen amfibis, peixos i aus, que a poc a poc retornen l’aspecte natural propi d’aquests ambients humits.
• Rutes a peu i en btt. Senyalitzades i publicades a la web municipal que recorren les Serres de Collbàs, del Cosconar i de la Guàrdia.
Sabías que
El carrer Major és el carrer més vell de Vilanova del Camí, on es troba l'Església de Sant Hilari, la construcció més antiga del municipi. Per aquest carrer passava la via que anava de Barcelona a Saragossa.
Alrededores
• Igualada, Capital comarcal separada per la Riera d’Òdena. Hi podreu trobar tota mena de serveis així com una àmplia oferta cultural i comercial.
Destaca el barri adober i del Rec. És el sector de la ciutat amb més identitat i l’únic paisatge industrial destinat a l’adob de la pell existent a Catalunya. Hi podrem visitar el Museu de la pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Informació i horaris dels autobusos que operen a l’Anoia.
Web de la diputació de Barcelona amb el patrimoni material i immaterial.