Presentación
A la vora del Francolí
Constantí és un municipi situat al nord-oest de la comarca del Tarragonès, i fa frontera amb la comarca del Baix Camp. Al nord limita amb els municipis de La Pobla de Mafumet i amb Perafort; a l'est es troba amb els Pallaresos i Tarragona, sent aquest darrer també el seu límit meridional. A l'oest, és fronterer amb Reus i la Selva del Camp, tots dos ja inclosos a la comarca del Baix Camp.
Dins el terme tan sols hi ha el nucli de Constantí, sent aquest el cap administratiu del municipi, però conté nombroses partides.
La vila es troba a 80 m d'altitud i se situa a l'oest del riu Francolí, i els punts més elevats del terme són al nord, al voltant del camí Travesser a uns 130 m, en particular a la Torre del Fàbregues (143 m.). Els turons més característics, però, són al sud, el del Puig (91 m), les Forques (89 m) i la Gavarra (81 m)
El terme es travessat per diverses rieres i torrents, sent les més destacables les de la Boella o «la Riera», i la de la Sénia, procedent de la Selva del Camp. Els torrents més importants són els de Sant Ramon, i el del Mas blanc, aquest es troba just al límit amb la Pobla de Mafumet.
El territori de Constantí ocupa 31 km², i dins d'aquest hi viuen 6.665 veïns, principalment al nucli urbà.
La població activa s'ocupa principalment en el sector dels serveis, la indústria, la construcció, i l'agricultura. Tradicionalment, i fins a la dècada de 1960, era un municipi principalment dedicat a l'agricultura, però arran de l'entrada del sector químic, va anar transformant l'economia cap als serveis i la indústria. Actualment l'agricultura es dedica als conreus de cereals (ordi, blat, civada), els fruiters (avellaner, ametller, noguera), les oliveres, les vinyes, les hortalisses i els presseguers. Les poques explotacions ramaderes existents es dediquen a l'aviram i al bestiar porcí i oví.
Les principals instal·lacions industrials del municipi es destinen als sectors químics, de la fusta i del metall. A l'oest, tocant amb Reus, hi ha el polígon industrial de Constantí, al nord hi ha el complex petroquímic la Refineria, compartit amb la Pobla de Mafumet i Perafort.
La vila de Constantí tenia un castell del s. XIII, però actualment només en queden uns trams de muralla i algunes torres. L'església parroquial està dedicada a Sant Feliu, i va ser aixecada entre el 1734 i el 1744, aquesta presideix el punt més elevat del nucli urbà. Dins la vila trobem nombrosos edificis interessants, com la Societat El Casino (modernista), i el Sindicat Agrícola (noucentista). Fora de la vila destaquen els edificis de Mas de Sant Ramon o Mas de la Closa, com també la Torre d'en Fàbregues o Masia Teresa, entre d'altres.
L'element més destacable del patrimoni de Constantí és sens dubte la Vil·la romana de Centcelles. Aquest recinte és tan rellevant que està gestionat directament pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, del qual en forma part. Recentment s'ha descobert que el Pont de les Caixes, és un aqüeducte d'origen romà, ja que fins fa pocs anys es creia que era medieval.
Existeixen desenes d'entitats culturals, festives, esportives i d'altres tipus que dinamitzen la vida social del municipi. A l'hivern se celebra una festa major el dia 20 de gener, per Sant Sebastià, en agraïment per deslliurar-los d'una pesta. La festa major d'estiu es fa el dia 1 d'agost, coincidint amb Sant Feliu.
No te lo pierdas
La joia patrimonial de Constantí, la vil·la romana de Centcelles.
Aquesta es troba en un corredor natural, on hi havia el camí que comunicava les terres de l'interior amb les de la costa, la Via De Italia in Hipanias.
L'any 2000 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, juntament amb altres monuments romans del Tarragonès.
El Pont de les Caixes, és un aqüeducte d’origen romà que encara està en funcionament. Ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Cuando ir
Una bona opció és visitar el municipi amb motiu d'alguna de les celebracions que hi tenen lloc durant l'any, com la festa major d'estiu, pels volts de l'1 d'agost, o la festa major d'hivern, el 20 de gener.
Qué hacer
Val la pena dedicar una estona a passejar pel nucli històric, on trobarem l'església de Sant Feliu, del segle XVIII, i les restes de la muralla medieval, de la qual es poden veure dues torres: una al carrer de Sant Vicenç i, l’altra, cantonera, al Parc de la Muralla
Però també hi trobarem un seguit de cases senyorials de diferents èpoques, entre les quals destaquem la del carrer de Sant Pere, la de la plaça de l'Església o la del raval de Sant Cristòfol.
Sabías que
Arran d'un esfondrament parcial en l'any 2007 al Pont de les Caixes, es va descobrir que el que es pensava que era un pont medieval, va resultar ser en realitat un aqüeducte romà.
Sembla que aquesta infraestructura hidràulica estava relacionada amb la vil·la romana de Centcelles.
Alrededores
Tarragona ofereix una rica oferta cultural, sobretot relacionada amb la història del seu passat com a capital romana d'Hispania, Tarraco. Però també trobareu una rica cultura gastronòmica on poder gaudir del menjar.
Reus i la seva rica arquitectura modernista. Tampoc et perdis l'oportunitat de tastar els seus famosos vermuts.
Altafulla també és una destinació molt recomanable per anar a fer una visita propera a Constantí, la seva vila closa medieval i els seus ravals, a més de la vil·la romana dels Munts, no us deixaran indiferents.
Una bona opció per relaxar-se i gaudir del mar és visitar les famoses platges de la Costa Daurada.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Portal web amb tota la informació més rellevant del municipi.
Gener, febrer, novembre i desembre: de dimarts a dissabte: de 10.00h a 13.30h i de 15.00h a 17.30h
Març, abril, maig i octubre: de dimarts a dissabte: de 10.00h a 13.30h i de 15.00h a 18.00h
Juny, juliol, agost i setembre: de dimarts a dissabte: de 10.00h a 13.30h i de 16.00h a 20.00h
Tots els diumenges i festius de l’any: de 10.00h a 14.00h
Dilluns: tancat
Entrada: 4,00€(*); Entrada reduïda: 2,00€
Portal web de l'arxiu municipal de Constantí, on es custodia el patrimoni documental del municipi de Constantí i on podem conèixer moltes coses més.
Horari d'hivern: dimarts 10 a 13 h i dijous 16,30 a 19 h
Horari d'estiu (calendari escolar): dimarts 10 a 13 h