Algerri
Algerri
Algerri
Algerri
Volver

Algerri

Destino
26/09/2022
Ficha

Presentación

El secà més estricte

Algerri és un municipi pertanyent a la comarca de la Noguera, de 54,32 km2 d’extensió i d’entre 340 i 450 m altitud. El terme conté el poble d’Algerri, cap del municipi, i el llogaret de la Figuera.

Comprèn dos sectors separats per la Serra Llarga, que accidenta el terme de llevant a ponent. En el vessant meridional predominen els camps de conreu de regadiu i secà, mentre que en la septentrional es caracteritza per una zona natural combinada amb camps de conreu també de secà. Aquestes àrees les uneixen diversos passos que travessen la Serra Llarga, com el camí de la Garriga.

La serra Llarga és un espai natural que s’estén pels municipis d’Ivars de Noguera, Algerri i Castelló de Farfanya, i que fa de límit natural entre la Plana de Lleida i el Prepirineu.

Solquen el territori diversos barrancs i rierols, com el barranc del Cogulló, el de la Sisquella, el de la Garriga, el del Clot dels Ametllers i el del Pla de Bòria, tots aquests a tramuntana de la Serra Llarga; a migdia es troben el barranc de l’Esquirol, el dels Lledons i la vall de la Boga.

El riu Noguera Ribagorçana amb el seu frondós bosc de ribera i terres fèrtils, discorre a l’Oest d’Algerri. Així, part del terme municipal és inclòs dins el PEIN de l’Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana.

L’aridesa és el paisatge d’Algerri, un entorn natural adaptat a les dures i extremes condicions climàtiques del territori interior de Catalunya. Els secans mostren una biodiversitat peculiar. En el transcurs de la Serra Llarga creixen plantes gipsícoles i altres pròpies d’aquests medis naturals, que conviuen amb la fauna de vertebrats i invertebrats típica de les zones estepàries, destacant sobretot els ocells.

La principal activitat econòmica del terme és l’agricultura. Els conreus més estesos són els cereals, sobretot l’ordi; els arbres de fruita dolça, els ametllers i les oliveres. Es produeix també, una mica de vinya i farratge. Les terres de conreu, tradicionalment de secà, han vist incrementar el regadiu amb la construcció del canal Algerri-Balaguer a finals del segle XX. Diverses fonts vora el poble permeten de conrear petits horts per al consum familiar. A més, les conques endorreiques o basses naturals jugaven un paper clau a l’hora d’abeurar bestiar o nodrir d’aigua algunes parcel·les agràries.

 

No te lo pierdas

  • Arribar fins a les restes del castell d’Algerri. 
  • Recórrer la serra Llarga i fixar-se en les seva vegetació i fauna úniques.
  • Passejar pel nucli urbà i visitar l’església de Santa Maria.

Cuando ir

La festa major d’estiu s’escau per Sant Bartomeu (24 d’agost), i la d’hivern, el primer cap de setmana de febrer, en honor de la Candelera i Sant Blai. El primer cap de setmana de maig se celebra la Fira de l’Aigua.

Qué hacer

  • Fer el tram del camí de Sant Jaume que passa per Algerri.
  • Fer caminades a peu per la serra Llarga i descobrir la geologia i flora guixenca singular.
  • Visites guiades pels paisatges agraris.

Sabías que

  • Algerri és el terme municipal que disposa de major superfície de zona protegida per les aus. Integrat en la ZEPA (Zona d’especial protecció d’aus) Secans de la Noguera, protegeix especialment aus estepàries catalogades com espècies en risc. És doncs una àmplia àrea on es poden observar diversos ocells i els seus comportaments.
  • Algerri està en el camí de Sant Jaume, concretament és el final de l’etapa número 5 del Camí Català per San Juan de la Peña.
  • La façana barroca de l’església de Nostra Senyora de la Purificació és una de les més grans de Catalunya.

Alrededores

  • Balaguer a 16 km per la C-26 direcció est. Capital de la Noguera. Amb un important nucli medieval emmurallat, la plaça del mercadal i l'església de Santa Maria.
  • Lleida a 25 km pel Camí d'Albesa direcció sud. Capital del Segrià i de les terres de Ponent. Una ciutat amb tota mena de serveis i on no ens podem perdre una passejada i visita a la Seu Vella.
  • Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana. A 20 km, per Albesa i Corbins. Confluència dels dos rius, amb un espai natural protegit, on es poden observar ocells propis de les zones humides.
  • Mirador de la Presa del Pantà de Santa Anna. A 15 km. Direcció a Alfarràs i dins el terme de Castellonroi. Espectaculars vistes de la presa.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Emergències mèdiques
061
Ajuntament
973426013
Farmàcia Gállego-Reñé
973426189
Alberg de Pelegrins d'Algerri
973 42 60 13

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Algerri

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Actividad y dificultad
    A pie
    En bicicleta
    A caballo
  • Filtra por tipo
    Tipología
    Tipo de terreno
    Temática
Visitas

Que ver en: Algerri

  • Filtra por tipo
    Temática

Sin resultados

Servicios

Qué hacer: Algerri

  • Filtra por tipo
    Temàtica

Sin resultados