Rutes al Baix Llobregat
Ficha

Introducción

ATENCIO: Baixarem per la dreta de la carretera, pel raval Parruca, cami formigonat. 

L'església parroquial de Sant Martí és una construcció neogòtica inaugurada el 1900, en substitució de l'església anterior. Torrelles ja tenia una església al segle X que, en origen, tenia forma de creu llatina. Exceptuant un Sant Martí esculpit a l'entrada, no s'hi trobaven elements decoratius de cap mena, ni ornamentals ni al·legòrics.  

L’església vella va quedar petita i el 1894 es van encarregar els plànols d'una nova d’estil neogòtic i de grans dimensions. El dia de Sant Martí de 1895 es va posar la primera pedra i el dia 10 de novembre de 1900, vigília de la festa de Sant Martí, es va beneir el nou temple. De la nova església destaquen els vitralls de grans dimensions i dedicats a diversos sants, però també n'hi ha amb àngels tocant instruments, amb motius florals i al·legòrics i rosetons. Altres elements decoratius són la pica baptismal, el sagrari anomenat monuments o les campanes que amb majestuositat repiquen a missa. 

Sabeu que aquí a Torrelles hi ha un museu del cinema ?  Està ubicat a Ca la Cinta, una casa de pagès del segle XIX situada al centre del municipi, restaurada, preservant tots els detalls arquitectònics de la seva època. 

A l’interior acull avui un interessant Museu del Cinema Amateur i de Joguet, que inclou un ampli recorregut per la història del cinema infantil i de l’evolució del cinema amb càmeres i projectors de totes les èpoques o estris de l'època del pre-cine. Al mateix temps, Ca la Cinta té un espai destinat al Museu del Torrelles on es fa un repàs a la història de Torrelles de Llobregat. 

L'existència d'aquest interessant museu es deu a la generositat i a l'afany col·leccionista de l'historiador local Miquel Casas, propietari de tot el conjunt. 

Imágenes