Rutes a Jorba
Volver

Mare de Déu de la Sala.

Route POI
Lugares
Ficha

Introducción

GAUDIU DEL RACÓ ! Teniu info al plafó del davant l'església. 

Si sou aquí ben d'hora al matí o cap al tard, doneu un cop d'ull cap als camps de sota. Si esteu de sort, podeu sorprendre algun cabirol pasturant (foto).

El cabirol és el cèrvid europeu més petit, pesa entre 15 i 30 kg quan és adult, i té una llargada de poc més d’un metre.

Desaparegut fa anys, no és fins al 1993 que es van introduir uns quants mascles i femelles d’aquesta espècie a la serralada del Montnegre provinents del sud-oest de França. Aquí, pels voltants de Jorba, l'alternança de camps de conreu amb el forest, ha afavorit la seva expansió.

S’alimenta bàsicament de fulles d’arbusts, herba fresca, baies i brots tendres. Viu pràcticament tot el temps a dins del bosc, sortint a camp obert en comptades ocasions. Té hàbits crepusculars, per la qual cosa si el volem observar, ho haurem de fer a primera hora del dia o última hora de la tarda abans no es faci fosc.

Els mascles presenten banyes petites de tres puntes que muden cada any a principis d’hivern i les acaben de desenvolupar quan comença la primavera. Una altra característica és el canvi de color en el pelatge, vermellós a l’estiu i tornant-se grisenc a l’hivern.

Durant tot l'any però sobretot en època de cel, el podeu sentir. La seva veu s'assembla al lladruc d'un gos. 

Imágenes