Volver

Santa Maria d'Amer

Route POI
Arquitectura
Ficha

Introducción

El monestir de Santa Maria d’Amer va ser el centre religiós i polític de tota la vall del riu Amer, avui riu Brugent, i va donar lloc a la vila d’Amer, que va créixer sota la protecció i control dels successius abats del monestir.

L’any 844 ja apareixia documentada la casa de Santa Maria, prop del riu Amer. Es tractava d’una cel·la primitiva, possessió del monestir de Sant Medir i Sant Genís, prop de Girona. Aquesta cel·la va guanyar importància quan, un segle més tard, el monestir de Sant Medir va ser destruït per les invasions hongareses, i la comunitat es va traslladar a la vall d'Amer. 

La consagració de l’església va tenir lloc l’any 949. Amb el pas dels anys el monestir va ampliar les seves possessions i el seu poder sobre el territori, fins esdevenir una de les abadies més importants de la Catalunya medieval.

De l’antic monestir, d’estil romànic, només en resta l’església, que ha quedat englobada dins de la trama urbana de la vila i ara presenta edificacions adossades a banda i banda. 

La façana ha estat arrebossada i pintada completament de nou. La planta baixa destaca pels dos portals d'arc de mig punt d'inspiració clàssica: les dues pilastres que flanquegen cada portal descansen sobre dos basaments i estan coronades per dos capitells. El fris superior està ornat i a sobre hi ha una cornisa de factura molt austera i discreta.

En la mateixa façana, una galeria composta per quinze obertures d'arc de mig punt indiquen el nivell del pis superior.

L’edifici està coronat per un campanar de torre de planta quadrada, cobert amb una cúpula folrada amb gres i rematada amb un gran pinacle de ferro forjat. El campanar presenta dos rellotges, un de mecànic i un de solar. 

Al capdamunt de la rambla del Monestir, davant de la façana de l’església, hi ha cases amb horts a la part posterior. En aquest lloc hi havia les cases i els horts dels monjos, que repartien el seu temps entre l’ora et labora, o sigui, prega i treballa

Al final de la rambla, davant la plaça del monestir, es troba la capella i la casa de l’Abat. Es tracta d’una construcció cantonera en forma de L, estructurada en dos cossos. La façana principal és la que dóna a la rambla. A la planta baixa destaca la portalada renaixentista de l’antiga capella i, també, el portal que dóna accés al carrer Narcís Jonquera. L’antic palau de l’abat va passar a mans particulars arrel de l’exclaustració del 1835.

Imágenes