Alella i el Masnou des del Parc de la Serralada Litoral
Camí cap a la Font dels Eucaliptus
Font dels Eucaliptus
Volver

Ruta de les Fonts

Ruta
19/07/2016
Ficha

Introducción

Entre carenes i torrents

Itinerari intens i divers entre les carenes de la Serralada Litoral i els torrents que alimenten les fonts que anirem a conèixer, tot entrant i sortint dels límits del Parc Natural de la Serralada Litoral.

Tindrem paisatges panoràmics de les planes litorals i boniques vistes dels torrents i camins de bosc que ens portaran a les fonts.

Coneixerem també elements heretats d'altres temps, relacionats amb la producció de la vinya i activitats ramaderes. Veurem barraques de vinya, coves excavades, antigues feixes abandonades i un altre fenomen, el de les grans torres i el de les segones residències iniciat ja al s. XIX.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Difícil
 • Duración
  3 horas 5 minutos
 • Pendiente
  528.00 meters
 • Distancia
  10.50 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Flora y fauna
  Medio ambiente
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Entre carenes i torrents

Els pobles de la costa del maresme es troben entre el mar i la muntanya i la caminada que us proposem serà un bon tast de la riquesa paisatgística i ambiental que suposa aquesta situació.

Sortirem des de la masia de Can Lleonart (Seu del Centre d'Informació Turística d'Alella), situada a l'entrada del nucli antic, entre les rieres de la Coma Fosca i la Coma Clara, i anem enfilant el carrer Riera de la Coma Fosca amunt. De seguida que passem el nucli antic veurem una gran vinya, la de Can Sans i agafarem un camí de terra que ens portarà a la primera font, la d'en Mià o dels caçadors. A partir d'aquí anirem pujant fins a arribar al camí carener entre Alella i Tiana fins al mirador del camí de Nou Pins amb unes vistes fantàstiques del mar i la muntanya.

Una mica més endavant començarem a baixar de valent fins a l'entrada del Torrent del Sarau, a la urbanització Mas d'en Coll, on entrarem a un altre món, més ombrívol, humit i amb poques vistes, però exuberant de plantes i amb un important nombre de fonts.

Veurem les fonts del Fonoll, de l'Esquerda, i de l'Eucaliptus i opcionalment es pot arribar a la del Safareig. Al voltant d'aquestes fonts trobarem elements utilitzats en altres temps com: barraques de vinya, murs de pedra seca d'antigues feixes abandonades i coves per guardar el bestiar.

Seguint els camins per arribar a les fonts haurem tornat a guanyar força alçada i aviat sortirem del bosc i entrarem a una pista forestal per la qual anirem mantenint l'alçada a una cota superior als 370 metres amb molt bones vistes d'Alella.

Finalment tornarem a fer un bon descens per un camí que ens portarà a les terres de can Poch on hi ha la torre d'un molí de vent del segle XIX i una gran bassa d'aigua. L'itinerari es torna definitivament urbà a partir d'aquí i anirem baixant fins al punt d'inici tot admirant edificis alguns amb orígens medievals, d'altres amb bonics detalls decoratius i molts  de grans dimensions i bellesa.

Consejos

TRAÇAT

 • Hi ha la possibilitat d'escurçar l'itinerari sortint del traçat des de la barraca de la Guineuera, molt més endavant de la Font del Fonoll. Des d'allà podem anar cap a Can Cortés o cap al pont dels Escolapis i tornar a trobar la part final del traçat.
 • Trobarem forts desnivells en determinats trams.

AIGUA

 • Millor portar aigua, especialment a l'estiu, podreu omplir els bidons a l'inici, cap a la meitat, només a la font del fonoll, i cap al final, després de passar la vinya de Can Sans en un petit parc amb una tanca de fusta.

PRECAUCIONS

 • Reguleu l'esforç, el camí és llarg i amb forts desnivells.
 • Estigueu alerta en alguns dels pendents en baixada, el terra sorrenc facilita el risc de relliscades.

METEO

 • Hi ha llocs on estem exposats als sol i coincideix amb fortes pujades, eviteu les hores de màxima insolació.

TERRENY

 • Cal portar calçat adequat per caminar, el terra rellisca en determinats trams, sobretot després de la font d'en Mià puja de valent.

MATERIAL

 • Es recomana portar bastons de tresc
 • Per veure bé l'interior de la Font de l'Esquerda i les Coves dels Ramats caldria portar llanterna.

ALTRES EQUIPAMENTS o POis

 • La barraca dels caçadors, ens queda a uns 60 m de distància del traçat, hem fet un avís que ens indicarà el punt de desviament per arribar-hi.
 • La cova dels Caçadors, ens queda a uns 60 m de distància del traçat, hem fet un avís que ens indicarà el punt de desviament per arribar-hi. 
 • La Font del Safareig no queda sobre el traçat, hi ha un punt en què s'avisa del camí que hi porta, ens queda a uns 60 m de distància i tenim el punt marcat.
 • A la font del fonoll, on trobareu aigua potable, hi ha bancs i taules per poder menjar.
 • Trobareu més informació sobre els edificis modernistes i singulars, a l'oficina d'informació turística d'Alella, a la casa de Can Lleonart, a l'entrada sud del nucli urbà.
 • Els horaris d'estiu, d'atenció a l'oficina d'informació turística són de dilluns a diumenge de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h, excepte els dimecres que resta tancada.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Ruta de les Fonts

Es mostren 1 - 7 de 7

font d'en Mià; Font dels Caçadors

Punto de interes
Medio ambiente
23/07/2016

També anomenada Font dels Caçadors, aquí trobem dues construccions del segle XIX associades, una és la mina d'aigua amb una coberta de volta i sense porta. Des d'aquí mitjançant un tub s'alimenta la...

MIRADOR1

Punto de interes
Paisajes
23/07/2016

Sobre el camí de quatre pins hi ha el mirador amb vistes sobre Alella i el Masnou, i en direcció Barcelona veiem Tiana, i part de la conurbació de Barcelona (mirar plafó informatiu), la Conreria, i el...

ENTREM ALBOSC

Punto de interes
Flora
23/07/2016

Aquest és el torrent més humit de la població i està inclòs dins l'Espai d'Interès Natural de La Conreria-Sant Mateu i Céllecs d'especial protecció. Aquí trobarem plantes especialitzades en ambients...

FFONOLL

Punto de interes
Flora
Medio ambiente
23/07/2016

L'aigua freàtica en aquest torrent es troba molt a prop de la superfície i això afavoreix l'arrelament d'arbres que poden adquirir grans dimensions com és el cas del plàtan de la font del Sarau o del...

font de l'eucaliptus

Punto de interes
Fauna
23/07/2016

El grup de sis grans eucaliptus de la font és el primer que ens crida l'atenció, estan protegits i catalogats, el que té un cartell lligat al tronc, darrere presenta forats de nius de picot.

La font...

TARTERA

Punto de interes
Geología
23/07/2016

Aquesta formació de petits blocs de roca acumulats al mig del pendent baixant en forma de llengua, no és massa freqüent en aquesta serralada. Les fractures i despreniment de la roca pot tenir un...

MOLÍ I HORTS

Punto de interes
Medio ambiente
23/07/2016

Aquesta gran bassa coberta per una lona recull aigua pel rec i s'alimenta gràcies a una mina d'aigua i un pou del qual s'extreia l'aigua amb molí de vent. La torre que veiem darrere les canyes era la...

Imágenes
Valoración
/5
7 votos
72%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración

Alguns trams son massa propers a zones urbanes, i estan plens de caques. Les fonts molt poc cuidades.

Fonts i zones de pincnic deixades i en mal estat... per exemple la font del Eucariptus. Una llastima, doncs el lloc es molt bonic i agradable per passejar o passar un dia amb familia.

Passem la vostra ajuda, entenent-la com una critica positiva per veure si els gestors municipals poden fer alguna cosa.
Tots vetllem per un medi natural més saludable.
Salutacions

La ruta de les fonts ens ha agradat molt. L’app molt útil i senzilla d’utilitzar.
Ruta feta prenent com a punt d'inici l'entrada a la font del Fonoll (carrer Vallespir, núm. 12). Itinerari circular llavors, i ufanós en la seva primera meitat, amb l'atractiu de diverses fonts i barraques de vinya durant el recorregut. Un cop se surt a la pista carenera es ressegueix aquesta fins al coll dels Nou Pins, des d'aquí ens desviem per assolir el turó dels Ginestells, i tot seguit davallem cap al mirador de Nou Pins, des d'on es tenen bones vistes del pla de Barcelona i el Baix Maresme. Agafem de baixada una pista per retornar al punt d'inici i completar així uns 6 km i 300 m de desnivell positiu.
Visitas

Que ver en: Ruta de les Fonts

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Ruta de les Fonts

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filtra por tipo
  Temática