El cim del Puig Ventós
Pla de la Calma des del serrat del Puig Ventós
Vall de la Tordera i el Montnegre des del serrat del Puig Ventós
Volver

Passejada fins al Puig Ventós

Ruta
30/05/2017
Ficha

Introducción

Buscant les bones vistes

Passejada agraïda i fàcil per fer obrir la gana que, sortint des de Collformic pel camí del pla de la Calma, ens duu fins al llegendari pla de l’Ase Mort i al proper cim del Puig Ventós. L’esquena enlairada d’aquest cim ens permet, guanyant la justa altitud, unes vistes millorades de l’entorn de la vall de la Tordera, el Matagalls, les Agudes i el turó de l’Home, pel bell mig de les pastures.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular antihorario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  1 hora
 • Pendiente
  105.00 meters
 • Distancia
  3.70 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Paisajístico
  Arquitectura y medio
  Otros
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Buscant les bones vistes

Començarem l’itinerari a Collformic, travessat per la carretera que puja de Sant Martí del Brull i baixa cap a la vall de la Tordera i al Baix Montseny. L’indret, ben enlairat, és l’epicentre dels camins que van al Matagalls, a Sant Segimon, al veïnat de la Castanya i al pla de la Calma. En aquest cas, seguirem cap al que va al pla de la Calma tant d’anada com de tornada.

Agafarem el camí del pla de la Calma, que, entremig d’alzinars i embriagats per la ginesta -si hi coincidim en el temps de la intensa floració-, ens durà fins al pla de l’Ase Mort. Aquí el deixarem per enfilar-nos, sempre moderadament, cap al corral de la Cortada, vell testimoni de la tradició ramadera de l’indret, encara activa i, fins i tot, en certa recuperació. L’indret mereix una breu aturada per gaudir de les primeres bones vistes obertes cap a la banda vallesana del Montseny i el pla de la Calma.

Continuem pujant moderadament fins al primer i discret cim del Faig de la Mola. Més endavant, després d’un ascens testimonial, arribarem finalment al cim del Puig Ventós, altura culminant d’aquesta esquena d’ase que sobresurt cap a l’est. Sense cansar-nos massa, gaudirem d’unes bones vistes cap a la vall de la Tordera, el Baix Montseny vallesà i el Montnegre, el pla de la Calma i cap als tres principals cims del Montseny.

Ara ja només ens tocarà baixar. Proposem fer-ho just per l’altra banda d’aquest ample llom carener, passant a tocar dels primers exemplars de faigs de la fageda de la Cortada que fins aquí treu el nas.

Tornem al pla de l’Ase Mort i ja només caldrà desfer el camí del pla de la Calma fet a l’anada fins a Collformic. Haurem obert la gana i omplert la retina de boniques vistes.

 

Consejos

TRAÇAT

 • Traçat per camí de carro força còmode. Només el tram del serrat del Puig Ventós és per senders i corriols poc marcats pel mig dels prats (seguiu sempre la traça de l’app!).

AIGUA

 • No hi ha punts d’aigua en tot el recorregut. Porteu-ne almenys una cantimplora ben plena abans de sortir.

PRECAUCIONS

 • En algun moment pel serrat de Puig Ventós, podem passar vora de llocs més exposats a petites timbes i forts desnivells. Si aneu amb infants, pareu atenció que no se’n vagin massa lluny d’on hi ha els adults.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte la temperatura i condicions de cada moment.
 • Protegiu-vos bé dels efectes del sol, ja que només trobarem bones ombres quan freguem la fageda de la Cortada.
 • A l'hivern, si bufa el vent, protegiu-vos bé de les baixes temperatures i dels indrets careners més exposats.

TERRENY

 • Només el tram del rastre recorrent el serrat de Puig Ventós, pot presentar algun pas rocós. La resta, no presenta cap tipus de dificultat.

MATERIAL

 • El bàsic per a la pràctica del senderisme, sense concrecions específiques.
 • En ple estiu, porteu barret, ja que les ombres hi són escasses.
 • Si bufa el vent, un bon paravent pot anar bé quan s'està més exposat a les carenes.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Al Collformic hi ha un bar – restaurant, obert de dimecres a diumenge.

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Passejada fins al Puig Ventós

Es mostren 1 - 7 de 7

Camí ramader del Pla de la Calma

Punto de interes
Medio ambiente
30/05/2017

El camí del pla de la Calma és un tram de l’antic camí ramader que uneix el Maresme, la Serralada Litoral i el Vallès amb l’Alt Congost, la Plana de Vic, el Lluçanès, el Ripollès i l’Alt Berguedà per...

Ginesteres

Punto de interes
Flora
30/05/2017

Tot i que la ginesta no és originària d’aquesta banda de la mediterrània, s’ha acabat naturalitzant en marges de torrents i camins, llocs amb vegetació baixa, ja que és una espècie molt heliòfila, és...

Pla de l'Ase Mort

Punto de interes
Otros
30/05/2017

Final del tram compartit enrre l'anada i la tornada. Continuarem pel track de la dreta, que aviat es desvia del camí principal i s'enfila a l'esquerra cap al corral de la Cortada.

Ginebre

Punto de interes
Flora
30/05/2017

A la dreta del camí, just al punt on estem, podem observar un gran exemplar de ginebre (Juniperus communis), una de les plantes que podem trobar disperses en aquest indret. Pot arribar, en bones...

Corral de la Cortada

Punto de interes
Arquitectura
30/05/2017

Aquests corrals com el que podem veure aquí, abans molt corrents a tota la muntanya del Montseny, són els que s’utilitzaven per guardar el ramat quan el tenien pasturant per les pastures del pla de la...

Punta del Puig Ventós

Punto de interes
Paisajes
30/05/2017

Aquest petit cim no és res més que el promontori més elevat (1.247 m) de la carena secundària del serrat de Puig Ventós. El fet que es prolongui en un entroncament de la carena principal de la del pla...

Fageda de la Cortada

Punto de interes
Flora
30/05/2017

Baixant ja per retornar al pla de la l’Ase Mort i Collformic, al passar just per on comença el vessant nord del serrat de Puig Ventós, podem veure com treu el nas el bosc format per peus de faig (Fagu...

Imágenes
Valoración
/5
2 votos
90%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Passejada super senzilla per fer amb nens. Bones vistes de les serres del Montseny.
Visitas

Que ver en: Passejada fins al Puig Ventós

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Passejada fins al Puig Ventós

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática