Volver

Castell i església

Route POI
Arquitectura
Ficha

Introducción

Les restes del castell de Sallent i l’església de Sant Esteve i Sant Sebastià, formen un conjunt homogeni situat al cim del turó del Castell, des d'on es domina part del Pla de Bages i de la vall del Llobregat.

Pel que fa el castell, s'observen restes abundants de les muralles, d'alguna torre de flanqueig i del camí de ronda. Tot plegat forma un perímetre prou gran, un dels més grans de Catalunya, que recentment ha estat consolidat. Tot i existir documentació del castell amb anterioritat, podem datar aquestes ruïnes del segle XIV, coincidint amb l'ampliació del mateix i la construcció de noves muralles i elements defensius. Les parets més ben conservades són llenques aïllades, amb parament de pedra i morter, i una alçada màxima aproximada d’entre  3 i 4 metres.

La ben restaurada església de Sant Esteve i Sant Sebastià és una de les circulars romànica més grans de Catalunya i un dels dos únics exemples d'església romànica de planta circular existents a la comarca del Bages. Ha tingut notables i profundes modificacions i actuacions. La planta circular és deformada cap a llevant per l'absis central i les dues absidioles laterals que el flanquegen. Té tres finestres de doble esqueixada i decoració parcial a l'absidiola del cantó sud a base d'arcuacions llombardes cegues. Aquesta església disposava d'una important talla gòtica de la Verge amb el nen que fou cremada durant la guerra civil de 1936-1939.

 

Imágenes