El pont de Sallent des del camí de ribera del riu Llobregat
Sallent i la vall del Llobregat des de Sant Esteve i Sant Sebastià
Sant Esteve i Sant Sebastià des del riu Llobregat
Volver

Escarpats i castell de Sallent

Ruta
24/11/2016
Ficha

Introducción

Pels torrents del castell de Sallent

Itinerari fins a les restes del castell de Sallent i a l’església de Sant Esteve i Sant Sebastià, des d’on copsar una vista d’aquesta part de la vall del Llobregat. Durant el recorregut, haurem de salvar dos escarpats torrents que ens posaran al descobert els estrats geològics que caracteritzen el paisatge d’aquesta zona, envoltats d’antigues feixes de vinya guanyades amb marges i esquitxades de barraques de pedra seca, tot ben engolit per les pinedes.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  1 hora 45 minutos
 • Pendiente
  206.00 meters
 • Distancia
  5.50 km
 • Tema
  Geologia
  Medio ambiente
  Arquitectura y medio
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Pels torrents del castell de Sallent

Sortirem de prop de l’església de Santa Maria de Sallent, a l’aparcament que hi ha davant del parc de Pere Sallés. Començarem pujant pel camí del Quatre Cantons, que flanqueja el vessant nord del serrat del Xipell, on per tot veurem les antigues feixes de vinya guanyades amb murs de pedra seca i actualment engolides per una esparsa pineda. La zona és prolífica amb barraques de pedra seca de marge ben conservades i d’una tipologia molt particular.

Ara ja per sender, pujarem pel bell mig de la pineda fins a la carena del serrat del Xipell per tornar a baixar ràpidament cap al migrat curs del torrent del Solà. Des d’aquí, una altra pista ens duu directament fins al capdamunt del petit altiplà on reposen les restes del castell de Sallent, acompanyades per l’esvelta església de Sant Esteve i Sant Sebastià, una de les poques de planta circular de Catalunya. Per arribar-hi, però, cal fixar-se amb els impressionants espadats geològics que forma el vessant sud del serrat del Xipell, per sobre del torrent del Solà. Finalment, podrem extasiar-nos amb la formidable barreja d’arquitectura i oberts paisatges que es pot admirar des de dalt de l’altiplà del castell.

La tornada la farem anant a guanyar la capçalera del torrent d’Isop, també conegut com del Guix. Aviat agafarem un boscós sender que, a voltes aprofitant i seguint els relleixos rocosos sobresortints que han format la capritxosa geologia de l’indret, ens portarà a voltar la vall del Guix. El nom, així com el del barri de cases que trobarem al seu final, ja fregant el riu Llobregat, li ve de les vetes de guix que sobresurten finament dels escarpats que forma el torrent, indret antigament explotat per una rudimentària mina ara ja desapareguda.

Arribarem al barri del Guix per trobar-nos amb la riba del riu Llobregat. Ja només caldrà seguir pel recuperat camí de ribera fins a les primeres cases del nucli de Sallent i l’entrada al parc de Pere Sallés. Haurem tancat el cercle.

 

Consejos

TRAÇAT

 • Alternança de trams de pista, senders i corriols, generalment fàcils i sense massa dificultats.

AIGUA

 • No hi ha cap punt d’aigua potable en tot el recorregut. Porteu la cantimplora plena abans de començar a caminar.

PRECAUCIONS

 • Cal prestar certa atenció als llocs exposats als escarpats del turó del castell i del torrent d’Isop, sobretot si aneu amb infants. Mantingueu sempre una distància prudent de seguretat.
 • Cal certa precaució a les possibles relliscades al corriol de baixada al torrent d’Isop.

 METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment. El recorregut ofereix trams d’ombra, pel mig del bosc i el torrent d’Isop, però també moments de gran assolellada.

TERRENY

 • Tot i que el traçat del camí no presenta en general cap pas ni moment molt exposat, en cvas de pluges recents alguns trams de sender i corriol poden comportar relliscades.

MATERIAL

 • Millor botes de tresc de canya alta per les possibles torçades de turmell baixant pels corriols humits.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Al parc de Pere Sallés hi ha bancs i racons per descansar i fer-hi, fins i tot, una mica de pícnic. 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Escarpats i castell de Sallent

Es mostren 1 - 7 de 7

Serrat del Xipell

Punto de interes
Medio ambiente
24/11/2016

Pineda crescuda entre les feixes i els marges de pedra seca d'antigues vinyes

Escarpats de la riera del Solà

Punto de interes
Geología
24/11/2016

Tota aquesta part de la Catalunya Central, és molt complexa pel que fa a la seva dimensió geològica. Pertot ens esperen falles, afloraments i escarpats rocosos formats per l'estratificació de...

Castell i església

Punto de interes
Arquitectura
24/11/2016

Les restes del castell de Sallent i l’església de Sant Esteve i Sant Sebastià, formen un conjunt homogeni situat al cim del turó del Castell, des d'on es domina part del Pla de Bages i de la vall del...

Escarpats i mina del Torrent del Guix

Punto de interes
Geología
24/11/2016

Arribem al bell mig del llit del torrent d’Isop o del Guix on podem veure els erosionats escarpats de gresos i margues grises i vermelles amb intercalacions de guixos.

La zona, per tant, és...

Ortigerars

Punto de interes
Flora
24/11/2016

Estem a la riba del riu Llobregat, un dels rius de la conca mediterrània més importants de Catalunya i amb un entorn relativament alterat antròpicament. I podem observar-hi, entre moltres altres de...

Bosc de ribera

Punto de interes
Medio ambiente
24/11/2016

Seguint el camí de ribera, hem entrat de ple en una raconada on podem veure, encara que prou alterat, una breu extensió d’arbres de ribera, com pollancres i algun àlber i freixe de fulla petita...

Imágenes
Valoración
/5
5 votos
64%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Molt bonica, corriols màgics. Gràcies per permetre'ns descobrir-los
Visitas

Que ver en: Escarpats i castell de Sallent

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Escarpats i castell de Sallent

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filtra por tipo
  Temática