Volver

Subida a la ermita de Sant Ramón

Ruta
19/12/2014
Ficha

Introducción

Talaia paisatgística.

Us proposem pujar a l’Ermita de Sant Ramon, pel camí clàssic, tot descobrint les plantes més comunes. Un cop dalt, gaudir d’espectaculars vistes de la plana fluvial i deltaica del Llobregat, així com dels contraforts septentrionals del massís del Garraf.

Per baixar, si us ve de gust, i per no repetir el camí de pujada, podreu travessar per l’interior dels bosquets regenerats d’aquesta vessant obaga del Montbaig i alhora anar identificant elements del patrimoni de la “Pedra Seca”.

 

 

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  1 hora 50 minutos
 • Pendiente
  260.00 meters
 • Distancia
  5.30 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Paisajístico
  Medio ambiente
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Talaia paisatgística.

Aquesta talaia, muntanya de Sant Ramon o Puig del Montbaig, és compartida per tres municipis: Sant Boi, Sant Climent de Llobregat i Viladecans. A dalt, l’Ermita de Sant Ramon, visible de lluny fa que sigui un pol d’atracció visual. És costum de pujar a peu i posar un ciri per protegir als nounats.

El paisatge d’aquesta muntanya, és ben diferent segons el vessant. Forestal a Sant Boi; agrícola a Sant Climent i, herbassars amb arbusts de diferents mides a Viladecans. A l’ermita hi trobem el Centre d’Interpretació del Paisatge. Uns plafons i una maqueta ens ho fan més fàcil. Les vistes són espectaculars. (Si fa vent, porteu roba de protecció)

Al costat de Sant Boi, pel camí que pujarem, el bosc és d'una pineda colonitzant les antigues feixes agrícoles. A la vora dels torrents, trobem alzinars amb roures a les obagues més frescals com a la Font de Golbes. Els arbusts més presents són el llentiscle, el bruc i el càrritx entre molts d’altres.

Els incendis (últim l'any 2010) són un generador important de canvis al paisatge vegetal. Al costat de Viladecans i una part de Sant Boi, el bosc ha desaparegut i trobem vegetació baixa de forma arbustiva. Aquest paisatge anirà evolucionant i transformant-se amb el temps cap a boscos. La pastura del sotabosc per nous ramats, ha de permetre que aquest risc disminueixi.

Un altre transformador del paisatge és l’home. L’estassada de boscos per introduir els conreus és habitual. Així trobem al sector de Sant Climent, encara avui, les feixes que permeten el cultiu dels cirerers.

El substrat és format per llicorelles, roques que formen part del sòcol de les roques sedimentàries de tipus calcari, més antigues, del massís del Garraf.

Trobarem senyals de mamífers com el porc senglar o la geneta. Sentirem al capvespre el cant de rapinyaires nocturnes com el gamarús. Salamandres a les fonts o tolls amb aigua; la serp blanca o el llangardaix comú a les feixes agrícoles, també els eriçons a les parts més baixes on hi predomina l’horta. Una fauna afavorida per la diversitat d’ambients i alhora per la protecció natural de l'espai.

Cal destacar un esdeveniment natural important al Puig del Montbaig. Des del cim de la muntanya es pot seguir la migració de tornada de rapinyaires cap Àfrica a finals d’estiu.

Us proposem de pujar pel camí clàssic des del Pavelló de Caça i passar per la Font de Golbes. Per baixar, ho podeu fer pel mateix camí o bé, triar una nova opció per un corriol que travessa aquest Parc Forestal descobrint les seves intimitats.

En qualsevol dels casos, un cop a baix, al costat del Pavelló de Caça, teniu l’opció de fer un petit tram de l’antic Camí Ral que unia Barcelona amb Vilafranca del Penedès. Camí medieval, on trobareu empremtes de les roderes dels carros sobre les roques. A l’altre costat de la pista principal, podeu endinsar-vos a l’àrea de lleure de Benviure i fer un àpat a les taules que hi ha escampades. Fixeu-vos en la bona tasca de recuperació dels marges de pedra i en les vistes a la Torre de Benviure.

 

Consejos

TRAÇAT

 • Us recomanem fer el tram de Camí Ral que hi ha només de començar, al costat dret de la Torre de les Bruixes o Pavelló de Caça.
 • Pujada pel camí clàssic i baixada per corriols a l’obaga del Montbaig.
 • Podeu pujar i baixar pel mateix lloc.
 • Us podeu acostar fins a la passera de fusta que creua la carretera de Sant Climent, a l’anomenat “Estret de Roques”.

AIGUA

 • Font de les Golbes pujant.
 • Bar a dalt Sant Ramon.

PRECAUCIONS

 • Si ho feu en BTT, de baixada pel corriol hi ha trams difícils.
 • Passareu pel costat d’alguna barraca de vinya o de pastor. Poden haver petits pous difícils de veure. Vigileu els nens si van sols.

METEO

 • Evitar els dies de vent. Dalt a Sant Ramon és molt molest.

TERRENY

 • Fàcil de pujada. Pista compacta.
 • De baixada pel corriol, el fang pot relliscar si ha plogut molt.

MATERIAL

 • Màquina de fer fotos i prismàtics per gaudir de les vistes.
 • Uns pals de tresc en poden servir d’ajuda.
 • Equipament bàsic de seguretat (casc i guants) i eines (reparar punxades) si aneu en BTT.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Exposició d’interpretació del paisatge a dalt Sant Ramon. Plafons i maqueta.
 • Seguiment de la migració dels rapinyaires a finals d’estiu.
 • Trobareu algun plafó que es correspon amb el recorregut de l’Anell Verd.
 • De pujada podeu trobar senyals descriptives a les plantes més conegudes.
 • A l’àrea del Parc de Benviure (a baix) i al costat de Sant Ramon (a dalt) hi ha espais amb taules de pic-nic.

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Subida a la ermita de Sant Ramón

Es mostren 1 - 8 de 8

Pavelló de caça

Punto de interes
Arquitectura
19/12/2014

Una de les aficions dels nobles de l’època (finals del XIX principis del XX) era la cacera. Pavelló de caça del Marquès de Cornella. Podríem encaixar l’estil entre l’eclecticisme i el modernisme...

Area de Benviure

Punto de interes
Medio ambiente
19/12/2014

Aquest sector té orígens Ibèrics. Correspon a una antiga jurisdicció medieval. L’ajuntament el 2010 va iniciar una tasca de recuperació dels elements de pedra seca d’aquesta antiga zona agrícola...

Font de les Golbes

Punto de interes
Flora
19/12/2014

A l’obaga del Montbaig, neix aquest petit barranc que propicia frescor i humitat. Sobre les pedres del mur de llicorella hi creixen molses i també hepàtiques. Són plantes inferiors que han de viure en...

Brucs

Punto de interes
Flora
19/12/2014

Erica arborea. (esquerra). El terreny àcid de les llicorelles, afavoreix la presència del bruc arbori. Aquest bruc d’abundant floració abundant primaveral (blanc-sonrosat) aprofitada a alguns llocs...

Ginestar

Punto de interes
Flora
19/12/2014

Arribats a aquest mirador sota Sant Ramon, val la pena fixar-se en el canvi de vegetació. Una gran catifa d’arbusts petits i grans, fan que la primavera s’ompli de color i aromes. Un dels responsables...

Ermita de Sant Ramon

Punto de interes
Arquitectura
19/12/2014

Gaudiu de les vistes. Identifiquem la geografia que ens envolta. Si es cap de setmana, podeu visitar el Centre d’Interpretació del Paisatge que hi ha dins. A finals d’estiu és un punt de seguiment de...

Cabana circular

Punto de interes
Medio ambiente
19/12/2014

Aquesta cabana entre dos marges, és un exemple de les construccions de pedra seca que fins al primer terç del s.XX feien servei. El pagès podia venir a treballar a les feixes de vinya i deixar dins el...

Falgueres de marge

Punto de interes
Medio ambiente
19/12/2014

¡! Seguirem pel caminet que puja suaument. ¡!!

En aquest racó, sembla que el marge comprèn les restes d’un safareig per preparar el sulfat de coure (tractament pel míldiu de la vinya) i d’un cup.

Aq...

Imágenes
Valoración
/5
9 votos
86%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración

paseig agradable amb una anada molt concorreguda,famílies,nens, bicis..la tornada diferent pels corriols! ha estat bé! Bones vistes a l ermita.

Visitas

Que ver en: Subida a la ermita de Sant Ramón

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Subida a la ermita de Sant Ramón

Es mostren 1 - 10 de 19
 • Filtra por tipo
  Temática