Sant Feliu de Codines des del Camp Gran
Vall de la riera de Caldes des del vessant de migdia del puig del Prat
Els cingles de Bertí des del castell de Montbui
Volver

Al castell de Montbui voltejant el puig del Prat

Ruta
08/11/2017
Ficha

Introducción

Boscúries i talaies de Montbui

Itinerari circular que ens ofereix una bonica passejada per una de les boscúries més importants del patrimoni natural de les rodalies de Sant Feliu de Codines, amb elements d’arquitectura popular rural que sobreviuen, i amb l’incentiu final d’arribar-nos fins al turó on descansen les ruïnes del castell de Montbui i l’ermita de Sant Mateu, amb vistes a tot l’entorn, ja al terme de la població veïna de Bigues.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
  • Tipología
    Circular antihorario
  • Dificultad
    Mediana
  • Duración
    3 horas 40 minutos
  • Pendiente
    275.00 meters
  • Distancia
    11.50 km
  • Tema
    Flora y fauna
    Paisajístico
    Arquitectura y medio
    Geologia
  • Actividad
    A pie
  • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Boscúries i talaies de Montbui

Sortim de la plaça de Josep Umbert Ventura, al melic de Sant Feliu de Codines i on hi ha l’edifici de l’ajuntament. Aviat girarem cap al carrer del Dr. Reig i ens dirigirem cap al parc de Can Xifreda, un bonic i tranquil racó del poble on trobarem el museu i la torre modernista homònima, que val la pena visitar si teniu temps.

Sortim definitivament del nucli urbà per anar a cercar la raconada de la font del Cussonell, desapareguda fa molts anys per una revinguda, gaudint mentre hi anem d’unes boniques vistes cap a l’emboscada vall de la riera de Caldes, dels cingles de Gallifa i de la Mola de Sant Llorenç del Munt. Arribats a l’indret on hi havia hagut la font del Cussonell, podrem veure les restes d’un forn de calç.

Seguirem ara un emboscat sender tot fent un flanqueig pels vessants del puig del Prat, gaudint d’una densa boscúria ombrívola d’alts pins i d’alzines que tot ho embolcalla. Si hi anem avançada la tardor, podrem picar unes quantes cireres d’arboç. Més endavant, a mesura que el bosc perd densitat, surten al descobert els vessants replets d’antics marges de pedra seca, testimoni de les velles vinyes que els omplien antany abans de l’arribada de la fil·loxera que va matar tots els ceps. El traçat, ara a través del camí de les Elies, ens portarà fins a la capçalera del torrent de la Font del Ferro, on podrem admirar l’immens pou de glaç que tant servei havia fet anys enrere. 

Ens enfilarem tot seguit cap als vessants oposats rics en afloraments de sauló que precedeixen el punt final del turó on descansen les ruïnes del castell de Montbui i de l’ermita de Sant Mateu. Des d’aquí, a més de fer-nos una idea de com era la fortalesa esmentada, podrem entreveure, a través de les alzines que envolten el turó, la gran plana del Vallès més occidental i gran part de les serralades litoral i prelitoral, amb els propers cingles del Fai i de Bertí com a primer teló de fons.

Després del merescut descans, només ens caldrà tancar el cercle, tot vorejant en part la urbanització dels Saulons d’en Déu, fins a la font del Cussonell i acabar de desfer el mateix traçat que ja hem fet a l’inici des del cor del poble de Sant Feliu de Codines.

 

Consejos

TRAÇAT

  • Traçat fàcil per vials, pistes, camins de carro i senders força còmodes. 

AIGUA

  • No hi ha punts d’aigua potable en tot l’itinerari. Porteu la cantimplora plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

  • L’itinerari travessa dues vegades la carretera de Caldes a Moià, força transitada. Màxima precaució, sobretot si aneu amb infants.
  • El tram de vial asfaltat de la urbanització dels Saulons d’en Déu, cal anar en compte amb els vehicles que hi circulen.

METEO

  • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment.
  • Alguns trams del recorregut ofereixen poca ombra. Protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

  • No presenta cap dificultat seriosa en cap tram.

MATERIAL

  • Uns bastons de caminar ens poden ajudar en els trams llargs per pista.
  • Uns prismàtics i una càmera de fotografiar per observar i fotografiar les vistes.

ALTRES EQUIPAMENTS

  • Al poble de Sant Feliu de Codines hi ha bars, restaurants i servei d’informació de la zona.

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Al castell de Montbui voltejant el puig del Prat

Es mostren 1 - 9 de 9

Parc de Can Xifreda

Punto de interes
Otros
08/11/2017

El parc de Can Xifreda conté, a més de ser un bell racó ple de calma i tranquil·litat, la torre modernista de Can Xifreda, inspirada en un castell mossàrab.

Aquí hi trobarem les instal·lacions del mus...

Vistes a l'oest

Punto de interes
Paisajes
08/11/2017

En aquest punt val la pena fer una breu aturada per contemplar una part de la rebregada geografia que ens ofereixen els replecs d’aquesta part de la Serralada Prelitoral situada entre els cingles de...

Font del Cussonell

Punto de interes
Medio ambiente
08/11/2017

A l'esquerra del camí, pocs metres més endavant, podem veure les restes d'un dels forns de calç del Prat de Dalt, ja al terme de Caldes de Montbui.

Bosc mixt de pins i alzines

Punto de interes
Flora
08/11/2017

El bosc que podrem anar observant a gairebé tota la ruta serà mixt format per alzines i pins, amb preponderància d’unes o altres segons l’orientació i les raconades. De tant en tant, també veurem...

Arboç

Punto de interes
Flora
08/11/2017

Som al vessant més obac del puig del Prat, a prop del torrent del mateix nom, la boscúria és molt espessa, i l’alzina, perseverant, està recuperant a poc a poc el seu espai original.

Una de les...

Marges de pedra seca

Punto de interes
Medio ambiente
08/11/2017

Just en aquesta zona, on l’espessa boscúria es va aclarint, surten a la llum les antigues filades de marges de pedra seca que es feien al llarg dels vessants per tal de disposar de feixes i més...

El sauló

Punto de interes
Geología
08/11/2017

Estem passant pel marge de la pedrera o sorrera del Sauló, zona d’extracció de sauló, lloc propici precisament per la gran quantitat de granits que trobem en el subsòl.

Part del subsòl d’aquests...

Castell de Montbuí i Sant Mateu

Punto de interes
Arquitectura
08/11/2017

Se sap de l’existència del castell ja a partir del segle X amb jurisdicció sobre una àmplia zona de les rodalies de Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbui, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana...

Imágenes
Valoración
/5
1 voto
100%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Al castell de Montbui voltejant el puig del Prat

Es mostren 1 - 6 de 6
  • Filtra por tipo
    Temática
Servicios

Qué hacer: Al castell de Montbui voltejant el puig del Prat

Es mostren 1 - 10 de 29
  • Filtra por tipo
    Temática