Introducción
La gran plana fluvial
Som a la setena etapa de la Ruta del Ter, entre la Selva i el Gironès. Enfilant el curs del Ter en direcció a Girona, al seu pas pels municipis d’Anglès, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Bescanó i Salt, podem observar nombrosos aprofitaments hidràulics que s’han fet dels recursos del riu al llarg dels últims segles. A mesura que anem avançant, el paisatge adquirirà una major component urbana, fins arribar a Girona, on és obligatòria una visita a la ciutat, de gran interès monumental i històric.
Nota: aquest itinerari i els seus punts d'interès han estat dissenyats i seleccionats, respectivament, pel Consorci del Ter, ens promotor de la Ruta del Ter.
Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:
Apple store Google Play-
TipologíaTravesía
-
DificultadMediana
-
Duración5 horas
-
Pendiente23.00 meters
-
Distancia17.38 km
-
TemaPaisajísticoArquitectura y medioMedio ambienteOtros
-
ActividadA pie
-
Valoración
Gráfico de pendiente
Descripción
La gran plana fluvial
Durant aquest tram, la Ruta del Ter aprofita el pas de la Ruta del Carrilet. Sortint d'Anglès, anirem resseguint la Ruta del Ter pel marge esquerre de la carretera, fins que entrem al Gironès. Quan arribem a l'alçada de l'estació de Bonmatí, podrem entrar al poble creuant el pont sobre el Ter.
Passarem a prop de la Central Elèctrica de Vilanna, un edifici noucentista del municipi de Bescanó protegit com a bé cultural d'interès local, dissenyat per l'arquitecte Joan Roca i Pinet, i construït l'any 1906.
Ens serà visible, també des del camí, el pou de glaç de Vilanna, interessant construcció ja que es tracta d'un pou edificat, no excavat, i que podem visitar si tenim temps.
Passarem per la Central Hidroelèctrica dels Comtes de Berenguer, un edifici industrial modernista, acabat el 1917, situat a peu de camí, al costat del turó dels Cavalls. A part de l'interès que té la seva estructura arquitectònica, és ben curiosa la decoració que presenta el salt d'aigua, amb figures de monstres i vegetals, visibles des de la carretera.
Una altra curiositat interessant d'aquest tram és la barca de Bescanó: l'indret on hi havia hagut l'antiga barca de llibant que comunicava Bescanó i Sant Gregori, situada en un punt amb magnífiques vistes del riu.
Al cap de poca estona, entrem al parc de les Deveses de Salt: un mosaic lligat per antics cursos del Ter, que formen una xarxa de boscos de ribera amb basses i aiguamolls intercalats, amb una diversitat d'espècies molt gran (més de 1.000 espècies d'éssers vius detectades dins del parc). Travessem el parc i arribem a Salt.
Al cap de poca estona ja serem dins de l'entramat d'horts de les Hortes de Santa Eugènia. Seguim endavant en la mateixa direcció que portàvem, i deixem a mà dreta l'Escola Taller de Girona. A mà esquerra es pot accedir a uns interessants aiguamolls recuperats, amb un itinerari de natura que ens permet visitar-los per anar a parar novament a la Ruta del Ter al cap d'uns 300 metres. Ja som a Girona.
Consejos
TRAÇAT
- Traçat molt senzill, curt i per un terreny molt planer amb lleugera baixada, sense cap ascens. Segueix tota l’estona la Via Verda.
- Quan acaba l'etapa, a la ciutat de Girona, hi ha nombroses possibilitats per a dormir.
AIGUA
- Trobem diverses fonts en les diferents poblacions que creuem.
PRECAUCIONS
- No té pèrdua ni dificultat. Només cal parar atenció en alguns encreuaments, i a mesura que ens acostem a les zones urbanes, a l’afluència d’usuaris que hi pot haver a la Via Verda.
METEO
- En ple estiu cal portar protectors pel cap (mocadors, gorres…) i per a la pell, ja que hi ha trams llargs sense ombra.
TERRENY
- Sense dificultats.
MATERIAL
- No es necessita cap material específic més enllà del convencional per a la pràctica del senderisme o ciclisme segons l’època de l’any i les condicions del temps en el moment concret.
ALTRES EQUIPAMENTS
- El traçat passa per nuclis, pobles i ciutats, on es recomana informar-se dels equipaments visitables, museus i altres elements d’interès i així enriquir l’experiència.