Volver

Illa de la Pilastra

Route POI
Medio ambiente
Ficha

Introducción

L’illa de la Pilastra, de dimensions considerables, unes 10 hectàrees, se situa entre els municipis de Bescanó, Salt i Sant Gregori. Aquest espai correspon a una illa fluvial del curs mig-baix del riu Ter. 

L’illa està situada al Ter, sobre la falla de Bescanó, ramal de la d’Amer, per on aflora aigua picant en forma de bullidors als dos braços de riu que envolten l’illa. L’entorn fluvial de la Pilastra té un gran valor històric i cultural. Aquí hi neix la sèquia Monar, obra cabdal per a l’agricultura de la zona

La Pilastra destaca per la gran diversitat d’ambients que presenta: s’hi troben representades bona part de les comunitats de ribera presents a les nostres contrades: sargar, albereda, verneda, freixeneda, balcars, jonqueres, etc. Especialment interessants són els retalls de salzeda i albereda ben conservats, així com un balcar extens i ben representat al nord de l’illa, al braç amb les aigües més quietes. També hi trobem representat l’alzinar mediterrani que, tot i no ésser un hàbitat de ribera, és interessant, ja que es tracta d’un hàbitat d’interès comunitari. La presència de diferents hàbitats i la tranquil·litat que ofereix la zona, fan que sigui un espai idoni per a la fauna, ja que s’hi garanteixen els requeriments de les espècies pel que fa a alimentació, refugi, àrees de cria, etc. Així doncs, la fauna de l’Illa de la Pilastra, també és rica i diversa. Hi destaquen espècies com la llúdriga, el barb de muntanya o espècies d’ocells que hi crien, com el picot garser petit, el blauet o el martinet de nit. També hi ha un aguait, on hi podrem observar nombroses aus, peixos, amfibis i fins i tot, amb sort, alguna llúdriga o cabirol.

Imágenes