Església de la Granadella
Ficha

Introducción

La batalla de l'Ebre es va iniciar el 25 de juliol del 1938 i va durar fins al novembre d'aquell any. Durant aquest període, la Granadella va ser un punt geogràfic i logístic de rereguarda estratègic per la seva proximitat a la batalla. Per aquest motiu, tant a la Granadella com a altres pobles del voltant (Bovera, el Soleràs...) hi trobem presons, hospitals, punts de vigilància o d'armament, entre altres. Per aquesta condició de rereguarda i les seves dimensions, la Granadella va ser el segon poble més bombardejat de les Garrigues.

La Granadella va patir un total de 20 atacs aeris, la majoria durant el període del 15 al 28 de desembre del 1938, després de la derrota a l’Ebre.

El bombardeig de la vigília de Nadal el va dur a terme la Legión Cóndor i la 1a i 2a Brigada Aérea Hispania. La primera aviació era procedent de l'alemanya de Hitler, que, juntament amb la Itàlia de Mussolini, van reforçar l’ofensiva del general Francisco Franco, trencant amb aquest suport el pacte de no intervenció. Per a l’exèrcit alemany i italià, la Guerra Civil Espanyola va ser un terreny de proves per l’armament que després utilitzarien durant la 2a Guerra Mundial.

Imágenes