Bassa de la Plana
Camí margenat
Camí vell entre marges
Volver

Camí fondo de Mas Pasqual

Ruta
07/04/2015
Ficha

Introducción

Marges de camí vell.

Itinerari que ens permet el pas per antics camins amb restes del murs de pedra seca que els flanquejaven. També passa per una de les zones amb més densitat de masos del terme del Catllar. Alguns havien tingut força anomenada, com el mas de Manyer. També es passa frec de la bassa temporal de la Plana.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular antihorario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  2 horas 30 minutos
 • Pendiente
  125.00 meters
 • Distancia
  8.00 km
 • Tema
  Medio ambiente
  Arquitectura y medio
  Paisajístico
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Marges de camí vell.

Aquest itinerari ens permet passar per vells camins carreters i de bast. Sortim del Catllar passant per davant de l’ermita de Sant Ramon. Aviat, però, agafem un tram de camí vell on encara podrem observar els antics marges de pedra seca que delimitaven el camí. D’aquí ve, diuen, el nom de camí fondo, ja que aquesta eren camins que anaven molt sovint flanquejats a banda i banda per murs de pedra seca que podien arribar a ser de l’altura d’un home a cavall. Aquest tram, anomenat de Mas Pasqual, coincideix amb al camí vell anomenat de l’Argilaga o de Valls, que unia el Catllar i Valls. Aquest tram de camí ja s’esmenta en un capbreu de 1583. El camí, originàriament, era carreter, però les bardisses i la manca d’ús han fet que avui hi hagi trams que siguin gairebé un corriol. Una de les característiques més interessants d’aquest primer tram de camí, que coincideix amb el GR 172, són les impressionants marques de les roderes dels carros marcades a la roca mare que conforma el paviment natural del camí. Alguns experts consideren que aquestes roderes varen ser excavades expressament per poder guiar els carros en els trams més dificultosos. Els temps i l’erosió han acabat oferint el resultat que podem observar actualment.

L’itinerari també permet passar per ben a prop d’antics i antany importants masos. Històricament la població del Catllar ha estat rica en masos, forma habitual de colonitzar i repartir el territori a partir del segle XII. En un document de finals del segle XVIII se’n comptabilitzen fins a 24. Molts han acabat abandonats i en ruïnes. Altres, però, han esdevingut equipaments turístics, educatius o segones residències.

Després, anem a buscar un altre tram de camí vell, aproximadament més enllà de la granja-escola del Corral de Neri. Abans, però passarem a frec de la bassa temporal de la Plana, on, en època de pluges, esdevé un bon exemple d’aquest hàbitat poc freqüent en aquesta zona del litoral de Tarragona. L’Associació Mediambiental La Sínia té signat un acord de custòdia del territori amb la propietària del terreny per tal de salvaguardar-ne les seves funcions mediambientals.

Més endavant, el camí, esdevingut un altre cop en sender, passa arran de les ruïnes del mas de Manyer, que havia estat un important mas del Catllar, molt recordat degut a la seva relativa proximitat al nucli del poble.


 

Consejos

TRAÇAT

 • Al principi de l'itinerari, el camí és una pista que pot estar transitada.

AIGUA

 • No hi ha fonts en tot el camí. Cal portar aigua.

PRECAUCIONS

 • Tenir cura dels nens a l'arribar al poble al final del trajecte ja que s'hi entra per la carretera.

METEO

 • A l'estiu, evitar màxima insolació. Porteu protecció: crema, gorra, ulleres...

MATERIAL

 • Uns pals de tresc us poden ajudar a caminar per la pista.

EQUIPAMENTS PROPERS

 • L'inici és una àrea d'aparcament d'autocaravanes.
 • A mig recorregut, hi ha la granja-escola Corral de Neri. Es pot combinar l'itinerari amb una visita o activitat en aquest equipament (veure visites recomanades).

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Camí fondo de Mas Pasqual

Es mostren 1 - 5 de 5

Ermita de Sant Ramon

Punto de interes
Arquitectura
07/04/2015

Ermita originària de principis del s. XVII, d’una sola nau i campanar d’espadanya. Durant la primera guerra carlina va ser convertida en lloc fortificat, degut a la seva situació enlairada respecte el...

Camí fondo entre murs de pedra seca

Punto de interes
Arquitectura
07/04/2015

Diuen que el nom de camí fondo ve de quan els camins eren flanquejats a banda i banda per murs de pedra seca que podien arribar a ser de l’altura d’un home a cavall. Aquest tram, anomenat de Mas...

Roderes

Punto de interes
Otros
07/04/2015

Una de les característiques més interessants d’aquest tram de camí, són les impressionants marques de les roderes dels carros marcades a la roca mare que en conforma el paviment natural.

Alguns...

Bassa temporal de la Plana

Punto de interes
Medio ambiente
07/04/2015

La bassa temporal de la Plana, en època de pluges esdevé un bon exemple d’hàbitat humit poc freqüent en aquesta zona del litoral de Tarragona.

L’Associació Mediambiental La Sínia té signat un acord de...

Mas de Manyer

Punto de interes
Arquitectura
07/04/2015

El terme del Catllar havia estat ric en expansió de masos, una forma habitual de població disseminada molt útil a partir del segle XII per colonitzar i repartir les noves terres. En un document del...

Imágenes
Valoración
/5
2 votos
60%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Camí fondo de Mas Pasqual

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Camí fondo de Mas Pasqual

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filtra por tipo
  Temática