Pineda dels Marges
Paisatges d'Òdena
Barraca de Cal Barracot. Castellolí
Revenir

Barraques de pedra seca dels Marges

Route
18/07/2016
Fichier

Introduction

Testimonis del passat agrícola

Itinerari familiar circular pels voltants del municipi de Castellolí que transcorre pel sector dels Marges, entre pins, alzines i brolles de romanís, aportant una olor característica a l'indret. Es tracta d’un recorregut on es podràn apreciar 6 de les moltes barraques escampades que hi ha pel terme, així com antics marges de feixes, tot plegat testimoni ancestral de l’activitat agrícola que encara avui perdura i que són tota una singularitat ensofronyada, que ha deixat en l'oblit històries d'esforç i sacrifici.

Correspon a l'itinerari vermell per la zona dels Marges del programa Viure el Poble.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Familiar
 • Durée
  1 heure 30 minutes
 • Slope
  200.00 meters
 • Distance
  3.50 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

Testimonis del passat agrícola

Iniciem l'itinerari al poble, al costat del parc de la Vinya del Marimon (parc de la font) on el topònim ja ens recorda el passat vinícola. De seguida agafarem un corriol per endinsar-nos al bosc de la Verneda, on podrem apreciar com l'activitat agrícola d'aquest vessant nord ha desaparegut, transformant-se en l'actual paisatge forestal. Com podreu observar al llarg del recorregut, el protagonista principal serà el bosc de pi blanc que ha ocupat ràpidament les feixes i ha anat amagant petits tresors en forma de barraca, com la de l'Olivar del Maties, la primera que en trobarem. També al final del bosc de la Verneda veurem com la vegetació arbustiva mediterrània (les brolles de romaní, llentiscles i garrics, entre d'altres) ocupen les clarianes que el  bosc de pi blanc ha deixat. En aquest punt ens trobem entre les finques de cal Jaume i cal Muset,  on  trobarem la Creueta, un singular símbol que separa les finques.

Continuant el recorregut, trobarem la barraca de Ca la Marieta Gran, en molt bon estat i la barraca de Ca la Marieta Petita. A partir d'aquí, el camí s'endinsa en la zona dels Pèlags, fins a arribar a la barraca dels Marges Petita i la barraca dels Marges Gran (les de majors dimensions del recorregut).

Tot seguit, ens endinsem en una obaga que afavoreix un major nombre d'espècies vegetals. L’erosió de la roca calcària ha generat petites cavitats amagades entre la vegetació, on destaca la cova Isidre Serra.  Poc després, i ja acabant el recorregut, us recomanem accedir a la barraca de Cal Barracot on gaudirem de boniques vistes damunt la conca d’Òdena i Igualada al fons.

 

Astuces

TRAÇAT

 • Camí fàcil i ben indicat.
 • Seguirem les indicacions que hi ha al llarg del camí.
 • Hi ha molts corriols que ens poden fer perdre l’orientació. Encara que estigués brut de vegetació, seguiu el track. 

AIGUA

 • Fonts només al poble. Porteu prou aigua des del principi.

PRECAUCIONS

 • Els garrics i les bardisses, a l'estiu, us poden esgarrinxar les cames.
 • Pareu compte amb les barraques que es troben en més mal estat. No us enfileu al sostre. 
 • Respecteu la propietat privada encara que estigui en desús.

METEO

 • Evitar els dies i les hores centrals de màxima insolació.
 • Evitar els dies de pluja o havent plogut.

TERRENY

 • El camí, en el seu conjunt, és força còmode de caminar.
 • Algun tram del camí té una mica de pendent que poden provocar relliscades.

MATERIAL

 • Porteu calçat adequat. 
 • Protecció solar els dies d'estiu. Gorra, crema, ulleres de sol.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Fora del nostre itinerari, però molt a prop de l’inici, hi trobem un lloc molt singular i històric: l’església de Sant Vicenç, 
 • A l’inici de l'itinerari hi ha una petita zona de lleure i descans.
 • Trobareu plafons explicatius en cada una de les barraques
 • Hi ha plafons informatius al començament de l’excursió.

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Barraques de pedra seca dels Marges

Es mostren 1 - 7 de 7

Xicoira

Point d'intérêt
Flore
02/08/2016

És una planta que creix de forma silvestre al costat de camins i camps, de terrenys secs i calcaris a les zones temperades com les del municipi de Castellolí.

És una espècie emprada de fa temps en...

Marges abandonats

Point d'intérêt
Environnement
02/08/2016

Al llarg del recorregut podrem apreciar l'abandonament de les pràctiques agrícoles  que fan que es redueixi la diversitat paisatgística.

Allí on hi havia prats de dent, guaret, cereal, fruiters, etc...

Barraca L'Olivar Maties

Point d'intérêt
Environnement
02/08/2016

La funció d'aquestes barraques va ser la de tenir un lloc de resguard i aixopluc del fred i la calor, per guardar les eines de treball, per guardar la beguda en fresc, per fer la migdiada, per cuinar...

La creueta

Point d'intérêt
Flore
02/08/2016

Allà on s’ha perdut la vegetació original i també el sòl fèrtil, s’hi fan unes altres plantes arbustives petites i sovint aromàtiques: és la Timoneda o la brolla de Romaní. S’estableix damunt les...

Barraca Ca la Marieta gran

Point d'intérêt
Environnement
02/08/2016

En aquestes construccions i podem trobar una sèrie d'elements funcionals que caracteritzen les barraques de pedra seca, com ara els voladís o escopidors de pedres disposades al capdamunt de la paret...

Barraca els Marges grans

Point d'intérêt
Environnement
02/08/2016

La més gran del terme. Restaurada al 2005.

La majoria de les barraques són de planta rodona, és la forma primitiva més antiga de construcció en pedra seca. Si la barraca no és molt alta les parets...

Images
Évaluations
/5
13 votes
74%
Évalutations avec commentaires Publier note

La ruta és perfecte per fer-la amb nens petits que ja comencen a caminar petites distàncies. Les cabanes els motiven a seguir endavant.

Pels amants de la geologia cal comentar que els materials que hi ha per tot el recorregut tenen gran quantitat de fòssils. Es troben constantment. Això també agrada molt els nens.

Profile picture for user Meritxell_t@hotmail.com
Meritxell Torres Casas
19/10/2019
Avui dissabte dia 19 d'octubre 2019 hem fet les barraques de pedra seca :la Marieta Gran i Marieta petita, també hem anat a la barraca L' Olivar d'en Matias. No hem trobat cap premi? Hem anat a Castellolí però com q no teniem més q les fotos q ens haviem fet no ens han pogut donar cap detall per haver fet la ruta. Crec q alguna cosa ha passat!!! Tornarem a fer ruta perquè l'entorn s'ho val però la nena s'ha quedat amb les ganes de trobar alguna pista.
Ruta molt entretinguda, que passa per paratges molt bonics. Nosaltres si que hem pogut trobar els premis!
Ruta molt xula,m ha sorprés positivament,el camí molt ben indicat,una passejada per fer aquestes tardes que són curtes?
Profile picture for user beatrizmateo.bmh@gmail.com
Beatriz Mateo Hernandez
06/09/2020
Ruta molt xula, hem trobat 3 barraques. L'únic que molesta una mica és el soroll del circuit. Però val molt la pena.
La meva filla de 9 anys ha llegit la notícia, s'ha equipat amb uns prismàtics, una bruíxola i un mapa per anar a buscar els tresors. Ha agafat la bici i ha fet 9km per arribar a Castellolí. Hem fet tota la ruta de Les Barraques de Pedra Seca. Hem entrat a totes les barraques però no hem trobat o no hi havia cap premi, ni tresor ni res. Per a ella, decepcionant. Si ho arribo a saber porto els 'tresors' jo. L'excursió, les vistes, la ruta i les barraques ens han encantat i és molt recomanable. Hem girat la truita i ens ho hem passat molt bé però no espereu trobar-hi res!!
Bona ruta enmig del bosc però més llarga del que s'indica. Hem anat amb 3 nens i hem fet 4'750 km en dues hores (cal tenir-ho en compte). En alguns trams dificultats amb la vegetació. El soroll del circuit és molest i constant, segurament afectant a la fauna de la zona. Hem trobat les diferents barraques (ben conservades) i els premis.
Hem començat la ruta i als pocs centenars de metres ja hem sentit trets. Al arribar al final de la primera pujada just abans dels primers marges abandonats ja hem trobat els cotxes dels caçadors i ens han dit que fessim enrere que estaven caçant en tota la zona. Eren asseguts al mig de la ruta senyalitzada, no hi havia cap avís abaix. Suposo que la ruta deu valdre la pena però el descens amb gossos que no praven de creuar el camí i trets constants a una distància força propera ens ha dut a caure en algunes pendents.
Les visites

Que voir à: Barraques de pedra seca dels Marges

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Barraques de pedra seca dels Marges

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème