Revenir

Fageda

Route POI
Flore
Fichier

Introduction

En aquests fondals dels torrents que baixen dels vessants del Matagalls, com aquest del Gorg Negre o el dels Rentadors, més endavant, hi creix tímidament el faig.

Aquesta espècie d’arbre necessita un cert grau d’humitat i ombra. És per això que el trobem en aquests fondals diferenciats de la resta de vessants d’aquest indret. A l’hivern, trobarem els faigs ben pelats, ja que són de fulla caduca, i, a l’estiu, les seves capçades faran penombra permanent al sotabosc, conservant així millor una certa humitat que facin més còmode l’estació de la canícula. És un bosc típic de l’estatge muntà, tot i que també poden arribar arrelar si es donen certes condicions a cotes més baixes, com és el cas de la famosa fageda d’en Jordà de la Garrotxa. Diuen que al Montseny estan en regressió, ja que l’augment global de la temperatura i la irregularitat de les pluges en minven les condicions potencials.

Les fagedes són un refugi de fauna molt interessant, on hi destaquen els amfibis antre la fullaraca i a prop dels rierols, com la salamandra. També juga un paper important com a font d'aliment hivernal a mamífers i ocells, com els picots, el pinsà mec, el senglar i el liró gris o rata dormidora grisa.

Images