Revenir

Barraca margera

Route POI
Environnement
Fichier

Introduction

Som al Pla de les Sitges del Camaró pel camí del coll de Frígols. El camí, a sobre nostre, és acompanyat d'un mur de pedra seca de travertí local sense devastar.

Bonica barraca margera de pedra seca on el pagès guardava els estris del camp, el menjar i l'aigua, alhora que servia d'aixopluc tant els dies de pluja com a les hores centrals de forta calor de l'estiu. La coberta es cobria de terra i s'hi plantaven lliris per evitar-ne l'erosió. Unes tenien murets de paravent i d'altres un cinturó de contrafort.

Els murs, les feixes a les zones boscoses i les barraques es construïren a mitjans del XIX en ple període d'explotació intensiva de la vinya, quan es guanyava terreny conreable al bosc. Construccions algunes actives fins al primer quart del XX, quan els camps es replantaren amb pins, aquí pinyoners.

Seguirem el bonic camí acompanyat del mur, vorejant la capçalera del torrent de Camaró on, a les feixes de sota, podem veure les avellanoses i cireres assilvestrats, heures i vinca a peu de la font de Frígols, avui seca. Als camps de dalt s'hi fan conreus de secà (civada, ordi, blat...) i els tudons baixen dels pins del bosc a terra per menjar el gra.

 

Images