Introduction
La vall veïna.
Aquest agradable circuit proposa sortir del conjunt monumental del nucli de Santiga a la vall del mateix nom, al terme de Santa Perpètua de la Mogoda.
Pujarem la serra de Polinyà per tenir una perspectiva més completa de la vall i poder veure els seus masos esquitxant el trencadís de textures i colors; camps i retalls de bosc travessats per franges d’arbres de ribera, seguint la riera de Santiga, abans de Canalies.
Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:
Apple store Google Play-
TypologyCirculaire anti-horaire
-
DifficultéFacile
-
Durée1 heure 40 minutes
-
Slope75.00 meters
-
Distance5.50 km
-
ThèmeAménagement paysagerArchitecture et environnementEnvironnement
-
ActivitéÀ piedÀ vélo
-
Évaluations
Slope graph
Description
La vall veïna
Aquesta petita vall de Santiga, encara conserva l’originalitat dels elements que estructuren el paisatge Vallesà. Les serres adjacents de la Salut de Sabadell i de Berona a Polinyà; la conca de la vall amb els seus camps i la riera al fons, desaigua natural. El mosaic agroforestal, les masies disperses i la vegetació de ribera seguint l’aigua, són un clar i bonic exemple del paisatge de la plana Vallesana.
Proposem el conjunt monumental del nucli de Santiga,(terme del municipi de Santa Perpètua de la Mogoda), com a punt d’inici i final pel seu fort valor testimonial d’un temps passat que sembla aturat.
Només sortir, creuem la riera pel mas de Can Barnola per enfilar-nos al sector de Can Padró i copsar ràpidament el caire agrícola de la conca d’aquesta agradable vall. Cara nord, amb Sant Llorenç del Munt al davant, els camps no deixen gaire lloc pel bosc.
Arribats al camí carener de Santa Perpètua a Pedra Santa, veiem que vora el camí, als marges dels camps i en algun retall erm, els roures, alzines i pins pinyers fan més ric aquest paisatge agrícola. Les vistes sobre la Vall de Santiga, amb els seus masos escampats són fantàstiques.
Abans de tornar a baixar cap a la riera de Santiga creuarem un sector (entorn del dipòsit) forestal, on el bosc ens tanca les visuals anteriors. Les alzines miren de guanyar la partida al bosc de pi blanc, cada vegada més adult i amb menys possibilitats de regenerar-se.
Baixem i recuperem les visuals sobre la vall i alhora la Serralada Litoral, veiem la sortida a mar del Besòs i la serra de Collserola. Es fa evident la importància de preservar aquests connectors ecològics entre la Serralada Prelitoral i la Litoral.
Arribem a la llera de la riera de Canalies avui de Santiga i l’ambient es torna frescal. Entre les plantacions de plàtans i pollancres encara trobem arbres de ribera com els àlbers, saücs, esbarzers, joncs comuns, càrexs pènduls i algun om. Els roures també troben aquí millors condicions d’humitat per a créixer. La biodiversitat d’aquest mosaic afavoreix tot tipus de fauna que hi troba refugi, aliment i zones de cria.
Acabem de nou al nucli de Santiga, ara per descansar i gaudir del seu caire bucòlic. El safareig, l’església amb els edificis parroquials, la masia fortificada, la plaça i els seus arbres singulars.
Astuces
TRAÇAT
- Pista ample. Fàcil i còmode de caminar.
- Només el primer tram és de pujada.
AIGUA
- No trobareu cap font.
PRECAUCIONS
- El vent dalt la carena és molt molest. Si fa sol, hi ha poques ombres.
- Per la pista poden passar vehicles de motor.
METEO
- Evitar dies ventosos.
- Evitar les hores de màxima insolació en dies d’estiu.
MATERIAL
- Uns pals de tresc us poden ajudar a fer més complert l’exercici de caminar.
- Prismàtics si us agrada veure ocells. Aquests ambients agroforestals són rics en biodiversitat.
ALTRES EQUIPAMENTS
- Dedicar un temps a visitar el conjunt monumental de Santiga.
Enregistrer l'itinéraire
Que voir à: Itinerari de Santiga
- Se connecter ou s'inscrire pour publier un commentaire