Zona d'horta
Camí de les Deus
Pèlag Gran de Les Deus
Revenir

La ruta del riu

Route
05/02/2018
Fichier

Introduction

Els miralls de l'aigua

Ruta que discorre en bona part seguint "el camí del riu", pels marges del Riu Mediona. A mesura que anirem remuntant les aigües, se'ns aniran apareixent gorgs i salts d'aigua que faran la delícia als nostres sentits. Reconeixerem els vestigis del passat industrial d'aquesta vila, articulada per l'aigua gràcies a nombrosos recs i canals.

Una passejada simpàtica i refrescant, que també ens permetrà gaudir dels paisatges de secà del Penedès i de les seves vinyes, tot resseguint els camins i senders dels afores d'aquest bonic poble.

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  2 heures 30 minutes
 • Slope
  105.00 meters
 • Distance
  6.70 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
  Architecture et environnement
  Aménagement paysager
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

Els miralls de l'aigua

Iniciarem la ruta a la Bòria, un barri perifèric del municipi constituït principalment per cases baixes de façanes blanques. Travessarem la carretera per prendre l'antic camí de les Tueses per passar a tocar de La Passada, una casa pairal reconeguda al poble. Estarem envoltats d'un paisatge de secà eminentment agrari, on el cultiu de la vinya, oliveres i ametllers seran els protagonistes.

Travessem la Riera de Mediona i iniciarem un tram del "Camí del riu", itinerari de 43 km que ens portaria aigües avall fins a la confluència amb el Riu Anoia. Anirem, però, aigües amunt remuntant el curs de la riera tot trobant gorgs i salts d'aigua fins a arribar a Ca l'Olivé, un antic molí paperer parcialment en funcionament. La ruta segueix per dins la riera fins a arribar al Pont del Torí, punt en el qual sortirem de dins la llera tot passant per Ca l'Hortolà i una extensa zona d'horta dels afores del municipi.

Ens creuarem amb un dels antics safareigs de què disposava la vila, a tocar de la històrica fàbrica de Cal Maqueda avui dia enderrocada, fins a retrobar el camí que s'endinsa novament per dins de la riera. Arribarem a Les Deus, punt culminant de la ruta, un paratge conegut a la zona d'on brollen 23 fonts d'aigua fresca ideal per reposar a l'ombra dels majestuosos plataners i refrescar-se als calorosos dies d'estiu.

Sortirem a peu de carrer, i des d'allà només ens resta una llarga passejada pels carrers del poble fins a retornar a la Bòria. Abans d'arribar-hi però, encara tindrem temps de veure un parell d'antics molins fariners, el Molí del Rabí i el Molí del Nadal.

Una ruta que barreja història, natura, cultura i que valora els paisatges de l'Alt Penedès. Gaudiu-la.

 

Astuces

TRAÇAT

 • Cal seguir fidelment el track perquè en algun punt pot portar a confusió, sobretot al paratge de Les Deus quan les instal·lacions no estan obertes al públic.
 • Part de la ruta discorre per pista asfaltada i cal anar amb compte amb els vehicles motoritzats.

 AIGUA

 • Hi ha una font a l'inici del recorregut, a la Bòria. Podem tornar a recarregar les cantimplores a Les Deus.

PRECAUCIONS

 • No s'ha de realitzar la ruta quan el cabal de la riera és elevat o amb previsió de pluges. Les crescudes sobtades de cabal són recurrents en aquesta zona.
 • Perill de caigudes i relliscades a tot el tram de la riera.

METEO

 • Part de la ruta transcorre per una zona sense cap ombra, evitar les hores de major insolació a l'estiu.
 • Assegureu-vos que no hi ha previsió de fortes pluge.

TERRENY

 • Cal anar ben calçat i equipat, ja que el terreny és humit i relliscós.
 • Es necessita certa agilitat per realitzar aquesta ruta, ja que en certs punts cal creuar la riera per passeres o a través de pedres.

MATERIAL

 • Cal portar protecció solar i roba d'abrigar si s'escau.
 • Els pals ens ajudaran a caminar en els trams més complicats.
 • Uns prismàtics per observar ocells a les zones humides.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Les Deus podeu visitar les Grutes, es fan visites guiades als caps de setmana i cal reservar prèviament.
 • A les Deus també podeu fer un circuit d'aventura amb tirolines, vies ferrades i ponts tibetans. Cal reservar prèviament.
 • Aquesta ruta s'inclou dins el "Cami del Riu", itinerari de 43 km que aigües avall 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: La ruta del riu

Es mostren 1 - 9 de 9

Cultius de secà

Point d'intérêt
Paysages
05/02/2018

Observa els tres cultius predominants: vinya, ametllers i oliveres, per aquest ordre ocupaven els jornals dels pagesos des de finals d'estiu fins ben entrat l'hivern, ja que les seves èpoques de...

Teixó

Point d'intérêt
Faune
05/02/2018

Reconeixeu el dibuix dels cartells que senyalen el camí?

És un teixó, mamífer mustèlid molt abundant a la zona. Els petits clots o a terra que anireu trobant al llarg del camí son senyal inequívoc de...

La Riera

Point d'intérêt
Environnement
13/02/2018

Aquest tram de riera forma part del Camí del Riu, un itinerari de 43 km d'alt valor natural i paisatgístic que discorre per les conques del Mediona-Bitlles, Llavernó i Anoia.

Observeu els grans...

Ca l'Olivé

Point d'intérêt
Environnement
05/02/2018

Aquestes edificacions en estat semi ruïnós, formen part del complex de ca l'Olivé, el que fou un dels molins paperers més importants de Catalunya parcialment en funcionament avui dia.

Una gran bassa d...

Les mines d'aigua

Point d'intérêt
Architecture
05/02/2018

Estem davant d'una gran obra d'enginyera de l'època, un rec subterrani que discorre per un túnel de prop de 400 metres que alimenta la bassa de Ca l'Olivé.

Aquests dos forats que veieu són les...

Zona d'horta

Point d'intérêt
Paysages
05/02/2018

Les generoses aigües provinents del riu  Mediona han estat cabdals al llarg de la història de Sant Quintí, ja que  van permetre  un notable desenvolupament industrial i agrícola aportant riquesa i...

Pèlag de les Bruixes

Point d'intérêt
Flore
05/02/2018

Havíeu sentit mai la paraula pèlag?

Segurament no, ja que és un mot usat únicament a Sant Quintí per definir un gorg o toll d'aigua. Ens trobem al Pèlag de les Bruixes, petit racó ombrívol que fa les...

Les Deus

Point d'intérêt
Environnement
05/02/2018

Ens trobem al paratge de les Deus, punt culminant de la nostra ruta on podem observar el Pèlag Gran i les 23 fonts que brollen de l'interior de la roca.

Aquest és un aflorament d'aigua provinent de l...

Atzabara

Point d'intérêt
Flore
05/02/2018

L'art de la pedra seca. Contempleu aquests murs completament alineats sense presència de ciment o materials de construcció més enllà de pedres de diverses dimensions col•locades per mans expertes. Aqu...

Images
Évaluations
/5
3 votes
74%
Évalutations avec commentaires Publier note
Esta muy abandonado, pues tes caídos donde tienes que atravesar por el río. Mucha vegetación en el camino tapando su recorrido y muy poco señalizado.
Bonito camino pero todo muy sucio y muy poco cuidado. Aguas residuales y malos olores estropean el paseo
Les visites

Que voir à: La ruta del riu

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: La ruta del riu

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème