Revenir

Hortes

Route POI
Environnement
Fichier

Introduction

Veieu una de les 6 zones d'horta de Súria: la de Salipota. Aprofita les aigües del canal de la fàbrica Vella. Té una superfície de 2,5 Ha. Aquesta horta data dels anys 1860.

Per petites séquies i portetes, es deriva l'aigua del canal fins als diferents horts i la sobrant retorna al riu.

El canal, en arribar prop de la fàbrica Vella, fàbrica dels Alzina o fàbrica cremada, entra en un túnel soterrani per tal d'aprofitar la seva acció per a moure una turbina que, en origen, servia per a donar energia a la fàbrica i, actualment, per a la producció d'energia elèctrica. Desaigua al riu, pocs metres avall de la fàbrica mitjançant una sortida feta per un muret de pedra que ajuda a separar les aigües i evitar que la del riu pugui entrar al canal disminuint la potència.(hi heu passat pel costat)

La Fàbrica Vella, va ser la primera indústria de Súria. La documentació que es disposa mostra que en aquest lloc va haver-hi un molí fariner (inicis s XVIII), un molí paperer (mitjan segle XVIII), una fàbrica tèxtil (mitjan segle XIX) i un generador elèctric (segle XX).

En aquests ambients d'horta i abunden altres ocells cercant menjar: llavors, insectes.

Un ocell freqüent en ambients rurals i amb construccions precàries és la cotxa fumada (foto mascle, la femella és de color bru uniforme). Podem veure pardals de dos tipus: el comú i el xarrec, la cuereta blanca, l'estornell, la garsa o la tórtora turca.

Foto: By Stefan-Xp

 

Images