Revenir

Secanella

Route POI
Architecture
Fichier

Introduction

Secanella és una caseria del terme de Veciana pràcticament despoblada, en una zona privilegiada de gran domini sobre el territori. Havia arribat a tenir dempeus uns pocs edificis, tots en funció de la bona marxa del mas Secanella, vertebrador del llogarret.

Avui és un indret més aviat desolat i d’un silenci que colpeix, però carregat d’història, ja que ja apareix documentat cap a finals del segle XII i principis del XIII com a quadra de Sant Cristòfol de Secanella, quan fou donada al monestir de Sant Llorenç del Munt i la corresponent renúncia de Bernat de Miralles dels drets que hi tenia, suposem que com a alou. De fet, la capella de Sant Cristòfol havia existit, però es troba pràcticament desapareguda, convertida en corral i enrunada posteriorment. La casa principal de l’indret, la que dóna nom al conjunt i suposem que la més antiga, està avui en vies de cert deteriorament, tot i que encara conserva alguns elements interessants, com el portal rodó adovellat i una finestra renaixentista.

Si ens passegem una mica per l’indret, encara podrem veure alguns elements interessants, com una magnífica era enllosada i, a l'esquerra del camí, una bassa de planta circular construïda amb carreus de pedra.

Images