Detall muntanyes de la capçalera del Ter
Prat i bosc a prop de Vilallonga de Ter
Detall d'un afluent del Ter
Revenir

Tram 1/10. Vallter-Campodon

Route
30/11/2016
Fichier

Introduction

El naixement del riu Ter

Amb aquesta etapa iniciem la Ruta del Ter, situant-nos pràcticament a la capçalera del Ter (opcional, per qui vulgui arribar-hi des del Refugi d'Ulldeter). Resseguint la vall que transcorre des de la capçalera, podrem observar l'imponent paisatge pirinenc que se'ns desplega al davant, gaudint dels primers passos del riu Ter. Al nostre voltant, el cim del Bastiments, el Gra de Fajol i el Pic de la Dona, coronen un paisatge format majoritàriament per boscos de de pi negre amb neret.

 

Nota: aquest itinerari i els seus punts d'interès han estat dissenyats i seleccionats, respectivament, pel Consorci del Ter, ens promotor de la Ruta del Ter.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Traversée
 • Difficulté
  Moyen
 • Durée
  8 heures 20 minutes
 • Slope
  622.00 meters
 • Distance
  21.73 km
 • Thème
  Aménagement paysager
  Architecture et environnement
  Environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

El naixement del riu Ter

El punt d'inici de la Ruta del Ter a peu és el Refugi d'Ulldeter, on trobarem la primera cartellera de la Ruta del Ter. Si volem anar pròpiament al naixement del Ter, haurem de caminar uns vint minuts en direcció al coll de la Marrana, fins uns pedregars d’on aflora l’aigua, que constitueix el naixement del Ter. Una altra cartellera també ho explica.

Des del Refugi d'Ulldeter, iniciarem la baixada, passant entre prats alpins i els primers pins negres. En aquest punt, es pot observar una bona panoràmica sobre la portella de Mantet. Un cop arribem a la zona d'aparcament, el travessem i, just abans d'agafar la carretera de baixada, haurem de desviar-nos fent un gir de 90º a la dreta, descendint per un talús que ens situa al costat esquerre del riu. En aquest punt, la ruta senderista (indicada amb marques verdes) i la ruta cicloturística (indicada amb marques vermelles), es bifurquen i no coincideixen durant uns quilòmetres. Entrem a la vall i seguim el sentit de baixada, tot passant sota mateix d'una línia elèctrica. Anirem trobant algunes fites i marques de GR i de la Ruta del Ter. Passarem pel costat de la font del Saüc, amb una bona panoràmica sobre el riu i bonica vista de l'aiguabarreig de les aigües del Ter i de les de la coma de l'Orri.

Al cap de poc, ja enfilarem la carretera que ens mena a Setcases. Un cop arribats al poble, podem visitar-lo entrant per l'antiga carretera de la dreta i arribant a l'església parroquial de Sant Miquel o bé seguir fent ruta, i passant pel passeig que transcorre al costat mateix del riu.

 

De Setcases a Vilallonga de Ter  

Sortim del poble i a uns 500 m al sud, una mica més enllà del cementiri del poble trobem una bifurcació que ens farà agafar un corriol que s'enfila a mà esquerra. Aquesta ascensió, ens permetrà passar per antics camps de dall d'alta muntanya, ara amb avellaners, freixes, bedolls i gòdues, a banda i banda del camí. Aquest és un recorregut de gran bellesa, que ens farà guanyar alçada i obtenir bones panoràmiques. Travessant prats de cards, antics camps de dall i zones de pastura, arribarem a un rierol que haurem de travessar, i ja estarem arribant al nucli de Llebró: un petit llogarret sense serveis. Seguirem descendint fins arribar a Vilallonga de Ter.

 

De Vilallonga de Ter a Llanars

A la plaça Major de Vilallonga de Ter, hi tornarem a trobar la confluència de la ruta cicloturística (senyalització vermella) i la ruta senderista (senyalització verda), de manera que a partir d'aquest punt, les marques que ens trobarem seran bicolors, perquè el traçat serà comú.

Travessant el riu, farem un gir a mà esquerra i transitem ara per una pista de terra planera, molt bonica i agradable, sota els arbres, fins a la font Blanca, i seguirem enllà, entre freixes molt alts i antics murs de pedra seca. Uns metres més enllà, ens dirigim cap a la Roca. Deixem el riu  i ens enfilem per una llarga i continuada pujada. Al capdamunt podrem observar una bona panoràmica de la Roca i de la vall des d'aquest punt.

 

La Roca

Un cop a la Roca, agafem el camí de la Verge del Remei, que és asfaltat i pràcticament surt en línia recta cap a Llanars i des d'on tenim una perspectiva impressionant de la Roca. Seguim enllà, fins que arribem al pont del Molí, on hi trobarem una font ombrívola sobre el riu, ja a l'entrada de Llanars.

 

De Llanars a Camprodon

Vorejant un ample passeig al costat de la carretera, sortirem de Llanars per dirigir-nos ja cap a Camprodon. Seguint per aquest passeig, baixarem cap al riu i anirem resseguint-lo, passant per boscos de ribera i prats de pastura que ens quedaran a mà dreta. Un cop haguem arribat a la riera d'Espinauga, la travessarem sense complicacions i seguirem fins arribar a la font i, al cap de ben poc, ja entrarem al nucli de Camprodon.

 

Astuces

TRAÇAT

 • Traçat senyalitzat
 • El camí entre Setcases i Vilallonga de Ter, es segueixen marques d'Itinerànnia i de la Ruta del Ter, pintades.
 • Sortint de Setcases, i per enfilar el camí que porta a Vilallonga de Ter, hi ha una forta pujada durant d’uns 2 km.

AIGUA

 • Hi ha fonts al llarg del recorregut i als nuclis de població. De totes maneres, es recomana portar suficient aigua a la cantimplora abans de començar.

PRECAUCIONS

 • Cal anar en compte el creuament de rius havent plogut molt dies abans.

METEO

 • Evitar fer-ho en època de pluges o havent plogut. 
 • Els mesos d'hivern hi fa molt de fred. Cal portar força roba d'abric i comptar amb les poques hores de sol. Per tant, cal calcular el ritme que es pot seguir per fer l’etapa amb temps suficient.
 • Porteu roba protecció pel possible vent i la pluja.

TERRENY

 • Hi ha trams de terreny pedregós o de terra humit i irregular. Cal anar ben calçat.
 • En trams humits, és fàcil relliscar. Precaució!

MATERIAL 

 • Tingueu en compte el clima d’alta i mitjana muntanya del recorregut: cal anar ben equipats pel fred, vent, pluja...
 • Degut a la llargada de l'etapa, es recomana portar bateria de recanvi per al mòbil.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Als nuclis de població hi ha equipaments i serveis de primera necessitat.
 • Al llarg de la ruta anem trobant plafons i senyalització útil.
 • Hi ha fonts al llarg del recorregut i als nuclis de població.
 • Per espais o elements propers d’interès per on no passa el recorregut, consulteu la informació turística de la Vall de Camprodon, Setcases i Camprodon.

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Tram 1/10. Vallter-Campodon

Es mostren 1 - 3 de 3

Capçalera del riu Ter

Point d'intérêt
Paysages
01/12/2016

Espai natural d’alta muntanya on neix el Ter i que forma part del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El paisatge es caracteritza per terrenys abruptes amb forts pendents, valls...

Canal de Setcases

Point d'intérêt
Architecture
01/12/2016

El canal o rec de Setcases proporcionava aigua a tres antics molins, documentats el 1759: el molí del Manyito o de Joan Malet, el molí d’en Perejan o de can Burset, i el molí d’en Tiranda o d’en Ras...

Pont Nou de Camprodon

Point d'intérêt
Architecture
01/12/2016

Es tracta, sense cap mena de dubte, de l’element patrimonial i turístic més important de Camprodon, juntament amb la resclosa que hi ha a poca distància, riu avall. El pont va ser construït entre els...

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note
Les visites

Que voir à: Tram 1/10. Vallter-Campodon

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Tram 1/10. Vallter-Campodon

Es mostren 1 - 10 de 20
 • Filter by type
  Thème