Revenir

Pont de l'Afrau

Route
09/07/2013
Fichier

Introduction

Un aqüeducte entre pins

A aquesta ruta circular l’ombra ens acompanya a gran part del recorregut. Els temps referenciats son a peu. En BTT trobareu algun tram curtet no ciclable. 

Sortim de Solsona seguint la riba del riu Negre. Estreta franja de ribera, apretada per la pressió  dels camps de cereals de secà .  En breu arribem a una de les llengües de bosc que baixen a la plana. En adentrar-nos, descobrirem un altre paisatge i com la gent feia servir l’enginy per superar entrebancs alhora de portar l'aigua a la ciutat.  

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Circulaire anti-horaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  2 heures 20 minutes
 • Slope
  105.00 meters
 • Distance
  7.80 km
 • Thème
  Architecture et environnement
  Aménagement paysager
 • Activité
  À pied
  À vélo
 • Évaluations

Slope graph

Description

Un aqüeducte entre pins

Iniciem el recorregut on el torrent de Pallarès s’uneix al Riu Negre. La pista direcció a la urbanització de la Cabana del Geli ens porta riu Negre aigües amunt.

 

El primer tram de l’itinerari transcorre seguint la riba del riu Negre, acompanyats de plàtans d’ombra, freixes de fulla petita i algun pollancre itàlica. La bardissa domina els marges del riu. Hàbitat propici per ocells i petits mamífers. 

 

Ben aviat passem per la font de Corb. Després de l’hípica, el riu fa una raconada on pollancres, freixes i algun salze blanc confereixen un notable ambient de ribera. En creuar la llera, a un tram de pujada hi trobem una petita alineació d’alzines a la nostra dreta. També aïlladament, alguna noguera, una servera i un arç blanc. 

 

Seguim per un fantàstic corriol a l’ombra de pins i entre boixos i sanguinyols. Sembla tanmateix que estiguem caminant per la llera del riu. De seguit, el travessem per prendre el camí que ressegueix la rasa de Cirera. Marxem aigües amunt, direcció el pont de l’Afrau.

 

Ara, el paisatge que ens envolta, tret la fina línia d’aigua de la rasa de Cirera, és un bosc de pins mixt on conviuen el pi roig i la pinassa.  Bosc que queda inscrit dins els vessants poc accessibles entre els camps de cultiu de les parts altes i el fons de la rasa.

 

El pont de l’Afrau és un aqüeducte monumental de 27,5 metres d’alçària i uns 60 metres de llargada, de mitjans del segle XVIII, que servia per dur l’aigua des de Lladurs fins a Solsona.

 

La tornada es fa per dins el bosc i, més endavant, entre masies,  per la pista enquitranada que baixa fins a la urbanització de la Creu Blanca, i fins a Solsona. Anem per dalt la carena i això afavoreix bones vistes sobre el mosaic agro-forestal primer, la transició cap el domini dels camps i el puig del Castellvell després. 

 

Astuces

TRAÇAT

 • Agradable traçat per a totes les edats.
 • No us limiteu a veure el pont de lluny o de sota. Pugeu a dalt. És tota una experiència. 
 • En BTT hi ha algun tram curtet que haureu de fer a peu.

AIGUA

 • Només al començament i no es segur que ragi.

PRECAUCIONS

 • Creuar l’aqüeducte és una experiència singular. Considereu el risc. 

METEO

 • Hi ha molta ombra a la major part del recorregut. Aconsellat per dies assolellats de  l’estiu.

MATERIAL 

 • La comoditat del recorregut el fa adient per gaudir de l’observació de ocells i fauna així com de fer fotografies.
 • Prismàtics i màquina fotogràfica.
 • Si aneu en bici, tot i ser un itinerari curtet, cal dur les eines bàsiques de qualsevol sortida. Càmares, manxa, claus i desmuntables.  Els casc s’ha de dur sempre.

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Pont de l'Afrau

Es mostren 1 - 9 de 9

Font del Corb

Point d'intérêt
Autres
09/07/2013

Font que a l'any 1444 és anomenada la font del Gorg, però a el 1461 ja apareix com a font del Corb. Tot i estar prop de la ciutat, val la pena aturar-s'hi i aprofitar per identificar els arbres de...

Bardissa

Point d'intérêt
Flore
09/07/2013

Hem deixat a la nostra dreta cal Pujarnau, som davant l’hípica i cal Vall Llonga. Els marges més extensos entre camps i llera del riu afavoreixen el domini de la bardissa. Si no es fes cap mena de...

Vegetació

Point d'intérêt
Flore
09/07/2013

Passem Cal Vall Llonga i, creuant el riu, trobem una raconada força interessant. Algun salze blanc s’afegeix a la llista d’arbres de ribera que hem vist fins ara. Grans pollancres serveixen de lloc de...

Rasa de Cirera

Point d'intérêt
Paysages
09/07/2013

Sortim del corriol i s’obren vistes a dues fondalades. A la nostra dreta, seguint el riu, la rasa de Solsona, i a l’esquerra, creuant el riu, la rasa de Cirera. Aquesta última ens portarà fins al Pont...

Clarianes

Point d'intérêt
Faune
09/07/2013

Dins aquests boscos, no excessivament espessos, les clarianes són de gran importància. Són espais on augmenta la biodiversitat tant vegetal com animal. Apareixen moltes plantes anuals o vivaces de...

Pont de l'Afrau

Point d'intérêt
Architecture
09/07/2013

Pugeu dalt el pont per una de les dues bandes. Si hi pugeu per la dreta, l’haureu de creuar per sobre per seguir l'itinerari. Compte si teniu vertigen. Al costat esquerre, un roure i una moixera, un a...

Paisatge agroforestal

Point d'intérêt
Paysages
09/07/2013

De mica en mica sortim del bosc mixt de pinassa i pi roig amb boix, fenàs de bosc i jonça per passar a una pineda seca de pinassa, amb brolla d’aromàtiques. Aquestes pinedes són secundàries i ocupen...

Transició

Point d'intérêt
Environnement
09/07/2013

Deixem les valls forestals i comença el domini dels camps.

L'altiplà

Point d'intérêt
Paysages
09/07/2013

Solsona al davant. Vistes cap a l'hípica, cinglera gran. Murs entre camps. Castell.

 

Images
Évaluations
/5
4 votes
90%
Évalutations avec commentaires Publier note

Después de cruzar el puente, la señalización no era muy clara y no hemos podido seguir el camino indicado. Finalmente hemos encontrado por casualidad el camino de ida, así que no hemos podido realizar la ruta completa.

Hola. És una lástima.
No entendemos vuestro problema. No es normal que encontreis el camino de ida cuando estais volviendo porque va por el otro lado del valle. La ruta és muy instintiva. Tal vez el sendero que sale del aqueducto de l'Afrau estuviera con mucha hierba, pero no hay más que seguir el track.
A ver si hay más situaciones como la vuestra y lo podemos solucionar.
Gracias por compartir la experiencia.

Per culpa del temporal havia trams amb aigua i no es definia molt be el camí pero gràcies a la aplicació que et deia en tot moment per on passar, em pogut fer tota la ruta sencera.
Les visites

Que voir à: Pont de l'Afrau

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Pont de l'Afrau

Es mostren 1 - 10 de 18
 • Filter by type
  Thème