Revenir

Borda Bressui

Route POI
Architecture
Fichier

Introduction

DRECERA

Si no voleu pujar fins a Pujalt, podeu seguir aquest camí planer que travessa les costes de Sant Joan direcció nord fins a trobar el cami vell que baixa de Pujalt. 20' fins el camí vell i 20' més de baixada a Sort.

BRESSUI

Petit poblet, amb aparença de veïnat, a 844 m d'altitud, amb cases disposades de manera irregular. (21 hab. el 2011.). Trobem l'església de Sant Miquel a la part baixa. Es troba a la transició paisatgística de l'alzinar (al solell baixant d'Eviny) i el bosc caducifoli de roures del fons de vall, afavorit per l'ambient humit del Noguera Pallaresa. Els camps d'herba i els horts, envolten el poble.

Aquesta borda, encara en funcionament ens explica la funció d'aquestes construccions, més o menys allunyades del poble, pensades per tancar el bestiar a l'hivern quan baixa de les pastures de dalt la muntanya.

A les bordes més llunyanes, el ramader o pastor hi podia fer vida per no haver d'anar i tornar del poble diàriament. Allà on la ramaderia segueix sent de petits ramats, les bordes fan la seva funció, però a altres llocs que els ramats s'han concentrat, les bordes queden petites i s'han construït granges. Tot això pel fet que cada cop es mouen menys animals a les terres baixes de Lleida per passar l'hivern.

A la planta superior, s'hi emmagatzema el fenc o la palla entrant-lo per la porta posterior (foto). A la planta inferior s'entra pel davant i és on en tanca i es dóna menjar al bestiar.

 

Images