Revenir

Teix Monumental sajolida esbarzer parets

Route POI
Flore
Fichier

Introduction

Potser us heu fixat que en el camí de baixada, entre les alzines, us heu creuat amb més d’un teix. Aquí en teniu més, i destaca aquest gran teix monumental. Efectivament, aquests són els arbres que donen nom al Coll de la Teixeta (de la teixeda) que teniu a pocs metres.

Es tracta d’una gimnosperma de la família de les taxàcies, una arbre amb flor que pot arribar a fer 20m d’alçada. El creixement es molt lent. L’origen es centreeuropeu i el trobem en aquest indret gràcies a l’alçada i a les condicions de clima més fred i humit. No forma mai boscos i el que trobem són exemplars aïllats o petits bosquetons. 

És una planta molt verinosa degut a la taxina, però malgrat això, es creu que tenia un significat místic i sagrat en cultes pagans precristians i, a vegades, hi ha teixos prop de les esglésies cristianes. Tot i la seva toxicitat té usos medicinals com antitussiu, emenagog, abortiu, diürètic i laxant, però mai s'ha d'utilitzar en medicina casolana. També s'està estudiant els efectes del taxol com anticancerígen. La polpa vermella del fruit sí que és comestible.

Images