Revenir

Can Lluçà o Mas Llussà

Visit
Architecture
Fichier

Description

La masia actual conserva una façana que recorda les antigues cases fortificades medievals, i conserva algunes espitlleres. El mas és actualment el resultat de nombroses reformes i ampliacions. La darrera és la construcció d'una façana porxada i una torre adossada feta durant les guerres carlines del segle XIX. Aquest edifici representa clarament l'esperit de les antigues pairalies de les grans nissagues catalanes i és sens dubte un dels millors exemples de gran mas a la comarca.

La casa conserva encara un molí hidràulic propi (d'origen medieval) i una teuleria o forn de coure obra (maons i teules), testimonis de les seves antigues activitats. 

Santpedor participà activament a la Guerra del Francès (1808-1814). La memòria popular féu llegenda de la intervenció del jove Isidre Lluçà i Casanoves, conegut com el timbaler del Bruc, en el primer combat del Bruc, el 6 de juny de 1808. El pare del Timbaler, Joan Llussà i Feixas, era fill fadristern d'aquest mas .Els seus pares eren Josep Llussà, pagès, i Agnès Feixas (filla del mas Feixas de Sant Martí de Torroella). 

Font: Visita Santpedor. Rutes Culturals.

 

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note