Revenir

Sant Esteve de Tavèrnoles

Visit
Architecture
Fichier

Description

L'església, documentada l'any 981, amb funcions parroquials, era dins del terme del castell de Savassona. L'edifici actual data del 1070. L'any 1078 Berenguer Sunifred de Lluçà, bisbe de Vic, la va infeudar a Ramon Folc, vescomte de Cardona. Va tenir com a sufragània l'església del monestir de Sant Pere de Casserres. L'edifici va ser modificat durant els segles XVII i XVIII, obrint-hi dues capelles laterals, canviant el portal de lloc, fent-hi un portal nou i sobrealçant la teulada. Una restauració feta els anys seixanta del segle XX per la Diputació de Barcelona va suprimir aquestes reformes deixant només les capelles laterals.

 

Edifici

És una bonica construcció i un bon exemple de l'arquitectura llombarda. Té una sola nau amb absis semicirculars a l'est, un campanar de torre al costat sud, i a la banda nord, dues capelles adossades. L'absis és ornamentat per un fris de finestres cegues que formen sèries de cinc entre lesenes. La mateixa decoració s'estén pels murs laterals de la nau, però en aquest cas coronats per un fris de dents de serra. L'absis té, a més, tres finestres de doble esqueixada que, juntament amb altres de distribuïdes als costats de la nau, completen la il·luminació de l'edifici.

Adossat a la façana del sud, prop de l'antiga porta tapiada, hi ha el campanar. Té planta quadrada i dos pisos d'alçada construïts sobre un sòcol alt que arriba fins al ràfec de la nau. El sòcol no té ornamentació però s'hi veu alguna espitllera. El segon i el tercer pis estan coronats per un fris de dents de serra i tenen finestres biforades separades per una columneta amb capitell en forma de mènsula, que queden emmarcades per tres arcuacions cegues entre lesenes. Internament, la part superior del campanar és coberta per una volta. No hi ha escala, de manera que s'hi accedeix per la coberta de teules de la nau. La coberta del campanar i la de l'absis són fetes amb lloses.

A l'oest trobem la porta actual, barroca, que ens condueix a l'interior de l'edifici, on destaquen diferents tipus de coberta: la de la nau és de volta de canó, la de la capella lateral propera al presbiteri és de quatre punts i la de l'altra capella, de canó amb falses llunetes. A l'oest hi ha un cor que és relativament modern.

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note