Revenir

Santa Magdalena

Visit
Architecture
Fichier

Description

Església de Santa Magdalena de Gardilans.

És una església situada a Gardilans, un antic poble del municipi de Vilada, documentat des del segle X, que es troba a l'esquerra de la riera de Vilada, al nord del Margançol i de la carretera a Borredà. L'església es troba a prop de la gran masia de les Eres de Guardiolans, que centra aquest antic poble entre cal Soler i can Santpere. Es tracta d'una construcció romànica del segle XII, tot i que els primers documents que en fan referència són de l'any 1001, que fou molt modificada posteriorment, en època moderna.

Aquesta església representa un dels tres nuclis de què constava originàriament el poble de Vilada, cada un dels quals es correspon a una església diferent: la parròquia de Sant Joan de Vilada, de Santa Maria de Roset i de Santa Magdalena de Gardilans (o Guardiolans), esmentades el 839 en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell.

Pel que fa al tipus d'església, aquesta és una construcció que consta d'una nau coberta amb volta de canó i sense absis, amb un destacat campanar d'espadanya de dues obertures i un porxo al costat de migjorn que cobreix la porta d’entrada. La porta d'entrada és doble, de fusta, i emmarcada per un arc adovellat de mig punt sense cap decoració. La porta manté les aplicacions de ferro forjat sobre la fusta (és un dels principals elements romànics supervivents). Aquest és un auster exemplar romànic situat en un paisatge d'una gran bellesa.

Adresse

Crta. de Berga a Ripoll, km 161,1
08613
Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note