La présentation
On el Lluçanès puja del Voltreganès
El municipi de Sant Boi de Lluçanès s’estén al marge de la comarca homònima, a la part nord-est d’aquesta, al límit amb el Votreganès i del nord-oest de la Plana de Vic i el Bisaura. La part central del terme forma un seguit de valls planeres, formades principalment per les rieres de Sorreigs i de Talamanca, i els torrents de la Talaia i de Prats, força ben limitades per serrats i muntanyes que superen els 800 i 900 m d’altitud, com el Puigcornador, Puigcastellar i el serrat del Batlle.
El nucli actual de Sant Boi es comença a dreçar a partir del segle XVI, després que la caseria precedent, agrupada al redors de la sagrera de la primitiva església, quedés pràcticament despoblada després de la Pesta Negra del segle XIV. Abans d’aquest creixement, la població, sota els dominis del bisbe de Vic, era molt disseminada a partir de grans masies o viles rurals, com el Vilar de sant Boi, Vila-rasa i Viladecans. El nucli urbà creix sobretot al segle XVIII, tal i com es comprova a les dates de la majoria de llindes. Actualment, és un poble petit que, conjuntament amb els petits veïnats de Galliga, Vila-rasa i Viladecans, engloba una mica més de 500 habitants, dedicats a les activitats primàries i a unes incipients activitats industrials i turístiques.
Dins d’un marc clarament de mosaic agroforestal, abunden, a les zones més planeres, les pastures i els conreus de cereals i farratges i, als vessants i racons de relleu més rebregat, els boscos de pi roig i/o roure martinenc, així com llargues franges de bosc de ribera seguint els principals cursos d’aigua.
Els principals esdeveniments festius són la Festa Major, al voltant del 15 d’agost; la Cantada de la Passió, al Dijous Sant, i les Caramelles, Diumenge de Pasqua; les Festes de Sant Baldiri, el dia 20 de maig; l’aplec al santuari dels Munts, Dilluns de Pasqua, i, tot i que no pertany al terme de Sant Boi, cal esmentar la Fira de l’Hostal del Vilar, el dia 28 de setembre, molt a prop i de molta tradició al poble.
Sabies que...?
A dins de l’església de Sant Boi de Lluçanès, hi podem veure fins a 8 retaules originals que van del segle XVII al XIX miraculosament conservats, un cas molt rar per la quantitat a pràcticament tot Catalunya.
No et perdis...
La Fira de l’Hostal del Vilar, hereva directe de les fires centrades en algun moment de l’any ramader que ha sobreviscut fins als nostres dies conservant part del seu tarannà de trobada de persones i bestiar.
Què fer...?
Una bona idea és visitar el nucli antic del poble i prolongar la passejada en alguna o algunes de les fonts dels voltants de Sant Boi, totes elles d’aigües molt reputades.
Quan anar-hi...?
Si hi anem el dia 20 de maig, podrem gaudir de les intímes Festes de Sant Baldiri, de molta tradició i on podrem gaudir del tarannà més propi de la gent del poble.
Si hi anem cap al 15 d'agost, podrem gaudir de la Festa Major, amb un seguit d'actes molt variats que duren fins a 10 dies.
Si hi anem el dia 12 d'octubre, podrem participar al concurs de pintura ràpida que fa més de 40 anys que se celebra amb molta afluència de concursants i visitants.
Si hi anem a la tardor, podrem gaudir dels boscos i dels bolets de la zona.
Voltants...
A prop de Sant Boi de Lluçanès, podem anar a treure el cap al Voltreganès, als rodals ja de la Plana de Vic, on podrem gaudir de més rutes que trobareu a l’app de Natura Local.
Téléphones de contact
Liens d'intérêt
Web d’informació oficial del municipi de Sant Boi de Lluçanès.
Web oficial d’informació turística del Lluçanès.