Sant Martí de Tous
Paisatge agrícola de Sant Martí de Tous
Cal Peretó. Sant Martí de Tous
Castell de Tous
Revenir

Sant Martí de Tous

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Entre la conca i les serres de l’Anoia

Sant Martí de Tous és un municipi anoienc situat als confins sud-oest de la Conca d’Òdena, ocupant la confluència de les valls de la riera de la Goda i del torrent de l’Infern, conformant la riera de Tous, així com els primers contraforts de la serra de Miralles. A part del nucli principal, hi ha també el vell llogarret de Fillol, en vies de despoblament, a part d’un bon grapat de masies, moltes encara habitades. Actualment el municipi agrupa uns 1200 habitants.

El lloc de Tous comença a agafar importància a partir del segle X amb la donació que es fa del territori per a la seva repoblació a l’església de Vic. A partir del segle XI, es consolida la senyoria del castell de Tous, que tindrà una certa importància en els designis de la zona fins ben bé el segle XIX, sent l’etapa més llarga la que va estar sota el domini dels monjos de Sant Jeroni de la Murtra.

El pes de les activitats agrícoles i ramaderes ha estat important al municipi, tot i que també cal esmentar les relacionades amb els paraires, antigament, i, més cap aquí, i el tèxtil i algun important escorxador. 

El mosaic agroforestal de secà i les pinedes més espesses de les zones més elevades és el paisatge primordial de la zona de Tous, tot i que també cal destacar el pas de torrents i rieres que permeten l’establiment de franges de bosc de ribera.

Els esdeveniments festius més importants són la Festa Major, el segon cap de setmana de novembre, moment que es balla el tradicional Ball de Faixes; la Festa Major d’estiu, el primer cap de setmana de setembre; l’aplec de Sentfores, el Dilluns de Pasqua, i les centenàries Caramelles de Tous, que surten el Diumenge de Pasqua.

 

Sabies que...?

 

El Ball de Faixes de Tous és un dels pocs que encara es balla de la seva tipologia a Catalunya. Es balla per la Festa Major de Sant Martí.

 

No et perdis...

 

El poble celebra des de l'any 2010 el Festival de Llegendes de Catalunya, un gran esdeveniment.

 

Què fer...?

 

Un tomb pel nucli més antic de Tous, sempre és un plaer. Gaudiu de les Voltes i els estrets carrerons tot pujant cap al castell.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el cap de setmana de Pasqua, podrem gaudir de les centenàries Caramelles de Tous, una de les més antigues i més vistoses de Catalunya.

Si hi anem el segon diumenge de maig, podrem participar de la tradicional Caminada Popular que s’hi organitza cada any. Una bona manera de conèixer millor els paratges de la zona.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Martí de Tous, podem gaudir de totes les serres del Sistema Prelitoral Central: la d’Ancosa, de Miralles i de Queralt, on trobaràs més rutes a l’app de Natura Local.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 809 60 02
Consultori mèdic
93 809 63 30
CAP Anoia Rural
93 805 38 18
Farmàcia J. Domènech
93 809 61 79
Bus Hispano Igualadina
93 804 44 51

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Sant Martí de Tous

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Sant Martí de Tous

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Sant Martí de Tous

Es mostren 1 - 10 de 14
 • Filter by type
  Thème