La présentation
Refugi del cap de Creus
Cadaqués és un municipi situat a l’oest de la comarca de l’Alt Empordà, ocupant la part més a llevant de la península del cap de Creus. La seva situació resta aïllada respecte la plana empordanesa per la serra de Rodes i el terme s’estén a banda i banda de l’accidentada i rebregada costa del cap de Creus, des de cala Gallareda, més enllà del far del Cap de Creus, pel nord, i la cala Jóncols, pel sud, ja fregant el cap de Norfeu. Per l’oest, cap a l’interior del terreny muntanyós, el terme s’enfila fins als gairebé 608 m d’altitud del Pení i fins al coll de Perafita.
La població, concentrada pràcticament tota al principal nucli del municipi, s’ha recuperat al llarg de la segona meitat del segle XX i principis del XXI, després d’una certa davallada abans de l’auge turístic durant la primera meitat del segle XX, arribant actualment als gairebé 2.800 habitants (2018), emparada per la bona situació econòmica del sector turístic i de serveis que aquest demanda.
El medi físic i el paisatge són d’una bellesa geològica indiscutible, al bell mig de la zona natural del cap de Creus, on abunda la llicorella. La fesomia del territori és escarpada i rocosa, amb taques de bosquines, màquia mediterrània i petits conreus tradicionals (olivera, vinya...) encaixats ens els vessants a base de nombroses feixes guanyades a base de murs de pedra seca. Ofereix, a la vegada, una entortolligada línia costanera de racons i cales ben conservades i d’accessos poc concorreguts.
L’espai ve marcat des de l’antigor per una economia tradicional aïllada basada en els sectors pesquer i marí, així com de les tradicionals ocupacions agràries, on la principal comunicació era per via marítima. Actualment, però, el municipi viu principalment del sector turístic, ja que ha esdevingut un dels destins més cobejats de la Costa Brava, tot i el seu bon fer a l’hora de cercar un creixement moderat, conservant força bé la fesomia tradicional del nucli i de l’agrest paisatge muntanyós i marítim que l’envolta, un dels seus principals valors.
El principal llegat patrimonial de la zona, més enllà de la bellesa del seu paisatge, és haver esdevingut al llarg del segle XX un destí d’artistes, entre els que destaca el llegat de la presència del cèlebre Salvador Dalí, entre altres. L’aspecte ben conservat del nucli antic del poble, és una altra de les principals atraccions del municipi, a més d’una interessant activitat cultural, sobretot al llarg de l’estiu.
El esdeveniments festius i culturals són la tradicional Festivitat de Sant Sebastià, cap a mitjan de gener, amb un aplec a l’ermita homònima; la Fira dels Indians, en record dels que anaven a fer les Amèriques, a principis de juny; la processó marítima de la Mare de Déu del Carme, el dia 16 de juliol; el Festival Internacional de Música de Cadaqués, durant el mes d’agost; la Festa Major d’Estiu, la setmana de dia 11 de setembre, amb la popular cursa de dolls, entre altres actes; la Festa Major d’Hivern, pels volts dels 18 de desembre, i el popular aplec del Sol Ixent, al far del Cap de Creus, per donar la benvinguda el primer sol de l’any del dia 1 de gener, amb sardanes i xocolata calenta.
Ne le manquez pas
Una passejada, tant cap a sud com cap al nord, per l’enigmàtica costa del Cap de Creus, sobretot en època de poca afluència.
Quand y aller
Si ens agrada anar més enllà del turisme de sol i platja i desitgem viure un poble més tranquil, millor anar-hi qualsevol època de l’any més enllà dels mesos d’estiu. A l’hivern, però, pot bufar la severa tramuntana, tot i la situació privilegiada de la població, encarada cap al sud-est i protegida per les carenes properes.
Que faire
Més enllà d’una atenta passejada pel nucli antic del poble i la seva línia costanera, és una bona idea anar a treure el cap al far del Cap de Creus, un indret rocós i escarpat que no deixa indiferent a ningú. És on, efectivament, els Pirineus moren al mar.
Le saviez-vous?
Cadaqués conserva en part, a causa de l’ancestral aïllament que fins no fa massa anys caracteritzava l’indret, uns trets lingüístics dialectals que, tot i que cada vegada són més difícils d’escoltar oralment, són una de les seves peculiaritats identitàries. Actualment, hi ha algunes iniciatives públiques i privades encaminades a intentar recuperar l’ús de l’article salat i de mots propis de la població.
Autour de
A prop de Cadaqués, no podem deixar de visitar els també bonics pobles del Port de la Selva i la Selva de Mar, així com l’imponent monestir de Sant Pere de Rodes, talaia i un dels principals llegats patrimonials de l’Empordà.
Téléphones de contact
Liens d'intérêt
Web d’informació turística de la comarca de l’Alt Empordà.
Web d’informació del Parc Natural del Cap de Creus.
Web del Centre d’Estudis Cadaquesencs, amb informació històrica i cultural del municipi.