Bescanó. El Carrilet.
Bescanó
Revenir

Bescanó

Destin
27/05/2020
Fichier

La présentation

Vulcanisme, aigua i molta història


Bescanó està situat a la riba dreta del riu Ter i ocupa part dels contraforts orientals de les Guilleries. Té integrats els nuclis de població de l'Estanyol, Montfullà i Vilanna, conformant un entorn rural i forestal amb caràcter mediterrani.

Delimita al nord amb el riu Ter; pel sud, amb la capçalera de l'Onyar, el volcà de la Crosa i pla de la Selva; per l'est, el pla de Girona; i per l'Oest, el pla de Trullàs.

Tradicionalment l'economia tenia un caràcter marcadament agrícola de secà principalment, tot i existir una important zona d'horta als marges del Ter. Cap a finals del segle XIX va arribar el tren a Bescanó amb la línia de ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Olot. Aquest fet permeté l'inici de l'activitat industrial, amb la construcció de la fàbrica tèxtil Societat Anònima Grober (1895), que va acabar tancant l'any 2014. Les empreses actives actualment són petites i mitjanes, del sector de la fusta, la mecànica, alimentari i productes fabricats de matèries plàstiques, també han sorgit alguns negocis de turisme rural durant els darrers anys.

La seva proximitat amb la ciutat de Girona permet que part de la població s'hi desplaci per treballar, generant un creixement demogràfic i el desenvolupament d'una economia moderna i dinàmica. Amb tot però, Bescanó continua sent un bon destí on connectar-se amb la natura.

S'han trobat elements que permeten afirmar que Bescanó té un passat molt llunyà, ric i divers, amb mostres d'assentaments neolítics (Puig d'en Rigau), poblaments ibers amb camps de sitges (l'Estanyol), i vil·les romanes (Montfullà).
Hi ha documents antics del segle IX que ja fan referències al llogarret de Montfullà i al poble de l'Estanyol, i fins al segle XI no apareixen les primeres referències escrites referides a Bescanó. El riu Ter i les obres hidràuliques associades des d'antic, com els recs i les rescloses, han estat importants en el territori i han deixat vestigis medievals diversos.

Trobarem un ric i divers patrimoni natural representat pel riu Ter i els frondosos boscos mediterranis de les Guilleries. El paisatge divers, de planes, conques fluvials, altiplans i els seus contraforts , s'hi ha d'afegir també el volcà de la Crosa, amb unes característiques que el fan únic!

Ne le manquez pas

Si sou una mica moguts i us agrada la bicicleta, podeu fer alguna etapa de la Via Verda del Carrilet entre Sant Feliu de Guíxols i Olot. Bescanó forma part d'aquest itinerari, caracteritzat per tenir un traçat molt suau, i totalment separat dels vehicles de motor. Les etapes proposades són curtes i van enllaçant pobles propers entre ells.

Si us agrada l'espectacle, a Bescanó disposen d'un gran teatre amb una programació àmplia i de qualitat, amb l'actuació de grans companyies i actors de rellevància nacional.

Quand y aller

Cada primavera abans de Rams se celebra la Fira de l'Embotit de Bescanó a la plaça de l'Ajuntament.

És una fira tradicional que serveix com a aparador dels productes d'alimentació local, que sovint no es donen a conèixer gaire més lluny de la seva zona de producció.

Hi trobareu embotits propis del territori i podreu fer activitats diverses relacionades amb petits tastos, castellers, trobada de tractors i exposicions de plaques de cava. Per als infants hi trobareu també activitats específiques, com ara passejades en poni.

Que faire

Existeixen diverses propostes de rutes des de Bescanó per conèixer els seus entorns, algunes per fer caminant, corrent o en bicicleta, o en totes les modalitats i per diferents nivells.

També proposem de fer els itineraris que hem fet des de Natura Local, i que podeu consultar tant a la pàgina web com a l’APP.

Hi ha diverses opcions d'activitats turístiques per fer, des d'anar en globus o cavall, o contractar un servei educadors ambientals.

Le saviez-vous?

Una dissenyadora de Girona, Nausica Masó Ribera, néta de l’arquitecte modernista Rafael Masó, va crear la “La Joia de Bescanó”, una peça que reprodueix l’escultura El Drac, de la central hidroelèctrica modernista.

La joia està elaborada utilitzant plata i esmalt per tal de donar forma a aquesta figura característica del poble.

Si t'agrada la música de cobla i sardana, existeix un CD sonor que es va gravar especialment per al poble de Bescanó, es diu "Sardanes a Bescanó", té una durada de 67 min i l'interpreta la Cobla Principal de la Bisbal (Publicat a Barcelona per Audiovisuals de Sarrià, DL 2000).

Autour de

Bescanó gràcies al seu enclavament estratègic proper a Girona, disposa d'una àmplia oferta turística i cultural tant a la mateixa capital, Girona, com en diversos indrets de la província.
Cap a l'oest trobarem el Baix Empordà, amb pobles pintorescos com Peratallada o Pals, entre molts d'altres. Si anem cap al nord, podem anar cap al Pla de l'Estany o la Garrotxa. Si pugeu Ter amunt proposem anar a visitar El Pasteral, situat al poble d'Amer, on hi ha uns aiguamolls i l'aiguabarreig entre els rius Ter i Brugent, amb itineraris de Natura Local.
Cap al sud hi ha la comarca de la Selva, amb pobles tan bonics com Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols entre altres.

Téléphones de contact

Ajuntament de Bescanó
972 440 005
Emergències
112
Mossos d’Esquadra
088
Consultori Local
972 44 25 70
Oficina de turisme L’Estació
972 204 068
Teatre de Bescanó
972 44 00 05

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Bescanó

 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème

Aucun résultat

Les visites

Que voir à: Bescanó

 • Filter by type
  Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Bescanó

 • Filter by type
  Thème

Aucun résultat