Revenir

Estació de Ferrocarril

Route POI
Altres
Fichier

Introduction

El barri de l’Estació es va configurar al segle XIX  sorgit a partir de l’arribada del Ferrocarril de Barcelona a Saragossa, el 1859.

Al 1860 s’inaugurà la línia amb l’estació de tren de Rajadell. Això va suposar una dinamització econòmica. La possibilitat d’establir connexions amb Manresa i Barcelona va permetre l’intercanvi amb altres poblacions, fet que va fer que la despoblació de Rajadell, a la segona meitat del segle XX, fos més tardana.

Al segle XX el barri de l’Estació es va anar desenvolupant com un petit barri amb la seva vida, comerços i industria. : la fabrica de les galetes, la serradora, botiga i forn de pa, botiga de carn amb venta de pinsos, porrons, setrills, cassoles, espardenyes, també un barber.

La fabrica de les galetes va ser una de les més importants perquè va ocupar fins a 120 treballadores. Les galetes Maria, la boet, mantegades i la biscuit les seves especialitats

EL TRENS

Tal i com hem dit anteriorment l’arribada del tren va suposar un abans i un després per Rajadell. Els trens que passaven eren el Cerverí, el Platillo, el Correu, l’Exprés i el Tren d’aigua.

Pel veïnat, en les èpoques anteriors a l’expansió del cotxe, el tren suposava un nexe essencial amb Manresa i també amb Barcelona.

La via havia estat utilitzada com a camí, transitat per vianants amb el risc que suposava si et trobaves el tren al túnel.

Testimoni:

En aquest poble va arribar la Renfe, i va fer que

fos una mica capital comarcal. Aquesta estació es

considerava de primera. Hi havia tres torns. De dia

hi havia jefe i factor. Hi havia molt taquillatge. Era

un poble ric, i la gent era pobre.

Després, la població va baixar molt. Com que

llavors no hi havia carretera, i havien d’anar amb el

tren i no hi havia combinacions, se n’havien d’anar

a Manresa. Van marxar els pares a Manresa.

Segurament, si en aquell temps s’hagués fet

carretera, la gent no hauria marxat. El jovent, amb

un cotxe ja hauria fet, però es van veure obligats a

marxar.

Indaleci Centelles (1926) – Nucli Antic

Font: Relats i Memòria de Rajadell

Images